Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
Slipcursus 2007


's-Morgens vroeg uit de veren om naar de slipschool te rijden, deze was 500 meter van het hotel af dus lekker in de buurt. Maar eerst moest de koffer nog in de auto geladen worden, ik maakte de deur open en door de harde wind vloog de deur bijna uit zijn voegen. Er stond zo veel wind dat de deur niet te houden was. Maar gelukkig geen schade alleen een zere vinger die na een kusje van Susan geen pijn meer deed.

Bij de slipschool aangekomen ontvangen met een kopje koffie of thee en daarna op voor de eerste ronde theorie. Een van de Instructeurs met een goed gevoel voor humor legde ons uit wat de bedoeling was, en starte daarna een dvdtje. Olaf Mol de bekende race reporter deed uitleg over het hoe en waarom.

Alles werd snel duidelijk en daarna op naar de auto's. De auto's waren vrij jonge Opel astra's die heerlijk reden en gleden. De achterwielen zijn voorzien van sliks (banden zonder profiel) om de auto's wat minder grip te geven en dit werkte prima.

We maakte kennjis met onze instructeur, Susan en ik hadden een auto voor ons zelf, in de andere auto's zaten 3 studenten en natuurlijk net als bij ons, de instructeur.

In eerste instantie was de instructeur hel serieus en kon er geen lachje af maar na dat Suan haar mondje voorbij had gepraat over mijn race verleden werd de sfeer super. Het was een super gave kerel met gevoel voor humor zonder dat de instructies er onder leden. Echt Top, ik schaam me dood dat ik niet zeker weet wat zijn naam was. Susan en ik dachten Frank, het was de enige die ook vrachtwagen sliples geeft daar dus hij zal wel weten wie we bedoelen.

Ik heb vroeger altijd de snelste auto's gehad en 8 jaar gekart en races gereden, eerst buiten met een 125 cc schakel kart daarna een 100cc automaat en als laatste een rotax max een 125 cc automaat. Ook binnen hebben we met een team van 3 rijders vele wedstrijden gewonnen. Maar je wordt ouder en alleen de eerste plaats telt dus werd het tijd om te stoppen. Als ik rij wil ik winnen en als de eerste plaatsen minder worden moet je ophouden. Dus in de VUT en een andere hobby zoeken. En dat werd Salsa Dansen. En nu dus reizen, alles wordt steeds passiever maar dat gaat wel weer veranderen. Straks lekker met de Quad rijden door bergen en dalen door zand en blubber en natuurlijk lang rijstveldjes en mooie natuur. Maar even terug naar de slipcursus.

De eerste proef bestond uit het ontwijken van een obstakel op een gladde baan. De instructeur had even laten zien hoe het moest en had nog snel even een 360 graden draai gemaakt. Het was net of we in de kermis zaten. Gaaf gaaf gaaf. Ik het stuur overgenomen en op de gladdigheid af. de eerste keer ging goed, even tegensturen , beetje corrigeren en klaar. De tweede en derde keer ging ook goed maar ja er zit een handrem op de wagen en als een instructeur zijn hand op die rem legt weet je wat er dan gaat gebeuren. De vierde keer kreeg de auto een zwieper en was Adje te laat. Het resulaat was een mooie 360 graden spin of eigenlijk niet zo mooi, maar gewoon verder gaan met proberen.

We vonden het super, in de andere slipschool staat de instructeur naast de baan omdat er dan een man meer in de auto kan worden gepropt en zit er een plaat in de weg die de auto een zwieper geeft om hem uit te laten breken. Maar hoe harder je rijd hoe minder invloed die plaat heeft en met een instructeur in de auto die de handrem kan bedienen gaat dat veel beter.

Hierna mocht Susan het proberen en ondanks haar zenuwen ging het goed. Na een paar keer kreeg ze air maar toen de instructeur even aan de handrem trok en de wagen alle kanten uit gleed was deze zo weg. Ik vind het super dat ze eerst rustig beginnen om je zelfvertrouwen te geven en daarna het steeds moeilijker te maken.

Na deze proef moesten we remen met en zonder ABS. De abs zorgt er bij een wagen voor dat de wielen niet blokkeren tijden het remmen. Blokkerende wielen sturen namelijk niet dus als je vol in je ankers gaat kun je sturen wel vergeten. Nog erger wordt het als je met twee wielen op grip en bv met twee wielen in de berm rijd. Zonder abs is remmen dan dodelijk de auto maakt meteen een spin en vliegt als een ongeleid projectiel de weg over. Met abs is hij gewoon te besturen. Dus ABS is super en je staat eerder stil !!!, nee dus zonder abs sta je eerder stil als je je remkracht netjes kunt doseren. Je leert dus je remdruk op te bouwen (in een abs auto) tot de abs net begint te werken als je nu niet nog harder op je pendaal trapt maak je een veel kortere remweg, als je net tegen het blokkeren aan gaat zitten ging de remweg van bijna 50 meter naar 35 meter. Dit werd dus meerde keren geoefend tot we het perfect beheerste.

Na deze rit werd er heerlijk gegeten, een lunch stond klaar in de kantine,. kroketten, soep, beleg, brood, alles was aanwezig.

Na de pauze weer een stukje theorie en toen op naar de vrachtwagen voor een combinatie van de twee eerder gedane oefeningen. Susan mocht als eerste in de Daf 75 270ati, het was even wennen voor ons omdat wij geen splitter bak hebben gereden, wij hebben gelest in een 6 bak en deze had 4 hoog en 4 laag, dus dat was even wennen.
Na het nodige tandgeknars omdat de bak niet zo graag van 3 naar zijn achteruit wilde lukte het Susan om de juiste versnelling te vinden, van drie laag naar 5 hoog. De kleine deed het perfect, ze kon zowaar bij de pendalen wat in onze DAF nog niet mogenlijk is.

Susan moest aan komen rijden met 50 maar ja dat is tegen dovenmans oren, Susan houd wel van een beetje sneller dus werd het 60 en veel moeilijker. Maar na wat oefenen ging het super, achteraf vonden de andere cursisten het wel leuk om zo een klein ding in zo een grote truck te zien glijden. Susan deed het super.

Toen was ik aan de beurt, ik had natuurlijk geluk dat ik af heb kunnen kijken hoe het schakelen werkte dus dat ging de meeste keren goed. Soms van zijn 3 naar zijn 7 maar ach beginners problemen zullen we maar zeggen. Ik vond het corrigeren van de truck gemakkelijker omdat deze trager reageerd, het enige nadeel is dat je erg ver aan de voorkant zit dus niet of laat voelt wat de achterkant doet. Dus aankomen rijden met 50, remmen, rem los, uitwijken,ontkoppelen  en daarna de slip corrigeren simpel???? Als je het zo leest wel maar in de praktijk toch wel even zweten. Door het goede advies van onze instructeur hebben we heel heel veel geleerd.

Toen even een koffie break en als laatste de rotonde en helling proef. je rijd op een rotonde die glad is en geeft steeds meer gas tot de auto onderstuurt raakt. De auto glijdt over zijn voorwielen weg en maakt een steeds groter cirkel. Door je gas los te laten corrigeerd hij zich zelf. Maar ja er zit een instructeur in die graag aan de handrem trekt dus wordt de auto af en toe overstuurt en breekt zijn kont uit nu moet je tegensturen en je gas minderen om hem onder controle te houden. Ik heb altijd achterwiel aangedreven auto's gehad en dit was een voorwielaandrijver dus even wennen. Met een achterwielaangedreven auto of kart kun je sturen met je gaspedaal. Je kunt dus een vierwiel drift maken maar ja dat gaat met een voorwielaandrijver niet dus dat wass even afleren maar alles is goed gekomen.

Toen nog even een natte helling op en stoppen en dan zonder de handrem wegrijden en de dag was bijna compleet. De certificaten werden uitgereikt en daarna mochten de cursisten nog met hun eigen auto de baan op om te voelen hoe de eigen auto reageert. Het was een geslaagde dag die erg leerzaam was.

En mensen een goede tip, ik vind dat iedereen een EHBO en een slipcursus moet volgen. De slipcursis kost minder dan een kapot gereden velg als je in een slip raakt.

Mijn ervaring met de slipschool van Slotenmakers was top veel veel beter dan de andere slipschool in flevoland (ik zal geen naam noemen) waar ik vroeger een cursus heb gevolgt en weinig heb geleerd. Een van de Theorielokalen van de slipschool van Rob slotenmakers


Een deel van de baan, de witte delen zijn glad en nat  gemaakt om lekker te glijden De zeer jonge auto's van de slipschool


Een cursist in actie, jammer dat slippen niet overkomt op een foto


Het uitzicht vanuit de vrachtauto toen Susan over de baan gleed en natuurlijk de slip helemaal onder controle had


En jawel ze kon bij de pendalen, dat is helaas nog niet zo in onze truck


Een beetje zenuwachtig voor het begin van de slipcursus, maar dat was snel over toen bleek dat het best wel lekker ging.


Neem zelf een kijkje op de website van www.slotemakers.nl

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2007-01-12 (9397 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.10 Seconden