Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
Januari 2007

De laatste maanden in nederland. De eerste paar dagen van 2007 druk in de weer geweest met ons huisje. Alles opgeruimt en nu zijn we eindelijk klaar om te relaxen.

Op 9 januari ben ik jarig en Susan had een leuk kado. Een kado wat ook voor haar belangrijk was bleek achteraf. Susan vertelde me dat ze een heel leuk kado had voor mij .... Je kent het wel ... nee hoor ik zeg niet wat!!!  Maar als ze mij nieuwsgierig maken dan wil ik het ook weten, na een paar gerichte vragen zoals... kun je het eten, is het muziekaal, sportief, iets voor de vrachtwagen enz was het grote woord er snel uit. Een slipcursus was het in zandvoort bij de slipschool van (Rob) Slotenmakers.

Ik had al eens een slipcursus gedaan en door mijn 8 jarige kart ervaring ging dat super maar een herhaling is altijd welkom. Nu moet ik zeggen dat de vorige cursus niet veel voorstelde in tegenstelling tot deze. Omdat we dinsdagmorgen om 9 uur in Zantvoort moesten zijn leek het me slimmer om een hotel te boeken en omdat een dag erg weinig was heb ik zaterdag, zondag en maandag een leuk hotel geboekt in Zantvoort daar aan de zee, we namen broodjes en koffie mee.... nou nee meer drinken en snoep.
We hadden een trolly bij waar voor een hele kinderklas snoep in zat.

Zaterdag om 16:00 waren we in Zantvoort aangekomen en meteen een leuke strandwandeling gemaakt.
We waaiden uit onze broek, de wandeling heen duurde 40 minuten en terug 5!!! zo een heftig windje stond er. En natuurlijk regende het ook nog dus lekker nat geworden.

's-Avonds heerlijk gegeten in ons hotel en zondagmorgen vroeg op. Ik heb een kennis in Scheveningen die ik al jaren niet meer had gezien , zijn telefoonnummer werkte niet meer maar na het sturen van een E-mail kreeg ik snel een telefoontje zodat ik het adres weer had. We zouden even op de koffie gaan maar dit even werd heel de dag tot 's-avonds laat het was super gezellig. We hadden ook veel bij te praten na al die jaren.

Kees heb ik met mijn ex leren kennen in Thailand een jaartje of 13 geleden en we hebben altijd kontakt gehouden tot mijn scheiding. Nog een paar keer is hij naar Eindhoven geweest en ik naar Scheveningen maar het was een beetje verwaterd. Zijn vrouw had lekker gekookt en werden verwent zoals in een goed restaurant.

Na een ritje van meer dan een uur waren we pas laat weer in ons hotel en na een goede nachtrust zijn we 's-morgen's naar Bleiswijk gereden, er is daar een super mooie sauna waar we af en toe heen gaan en is een van de grootste van Nederland. Maar ja bij aankomst had ik iets waardoor ik niet binnen mocht.
Susan wel en ik niet ????? ik had een uitsteekseltje aan mijn lichaam wat niet goed bevonden werd !!. Het was namelijk vrouwen dag grrrrr.

Dus 70 minuten voor niks gereden, ik was ook ooit naar de sauna in Scheveningen geweest en dat was me goed bevallen, dus op naar Scheveningen. De auto 1 km van de sauna af geparkeerd omdat het daar gratis was en je anders 25 euro betaald aan parkeer kosten. Heel de dag lekker gezweet en zelfs een leuke film gekeken in de sauna, echt top.

Toen even een Japanner opgezocht voor heerlijke Sushi, en ja in Scheveningen gaat dat wat kosten. Het was belachelijk duur maar wel lekker. Na een uur stonden we 60 euro lichter weer buiten maar wel voldaan. Toen weer een uurtje sturen en naar bed.

's-Morgens vroeg uit de veren om naar de slipschool te rijden, deze was 500 mter van het hotel af dus lekker in de buurt. Maar eerst moest de koffer nog in de auto geladen worden, ik maakte de deur open en door de harde wind vloog de deur bijna uit zijn voegen. Er stond zo veel wind dat de deur niet te houden was. Maar gelukkig geen schade alleen een zere vinger die na een kusje van Susan geen pijn meer deed.

Bij de slipschool aangekomen ontvangen met een kopje koffie of thee en daarna op voor de eerste ronde theorie. Een van de Instructeurs met een goed gevoel voor humor legde ons uit wat de bedoeling was, en starte daarna een dvdtje. Olaf Mol de bekende race reporter deed uitleg over het hoe en waarom.

Alles werd snel duidelijk en daarna op naar de auto's. De auto's waren vrij jonge Opel astra's die heerlijk reden en gleden. De achterwielen zijn voorzien van sliks (banden zonder profiel) om de auto's wat minder grip te geven en dit werkte prima.

We maakte kennjis met onze instructeur, Susan en ik hadden een auto voor ons zelf, in de andere auto's zaten 3 studenten en natuurlijk net als bij ons, de instructeur.

In eerste instantie was de instructeur hel serieus en kon er geen lachje af maar na dat Suan haar mondje voorbij had gepraat over mijn race verleden werd de sfeer super. Het was een super gave kerel met gevoel voor humor zonder dat de instructies er onder leden. Echt Top, ik schaam me dood dat ik niet zeker weet wat zijn naam was. Susan en ik dachten Frank, het was de enige die ook vrachtwagen sliples geeft daar dus hij zal wel weten wie we bedoelen.

Ik heb vroeger altijd de snelste auto's gehad en 8 jaar gekart en races gereden, eerst buiten met een 125 cc schakel kart daarna een 100cc automaat en als laatste een rotax max een 125 cc automaat. Ook binnen hebben we met een team van 3 rijders vele wedstrijden gewonnen. Maar je wordt ouder en alleen de eerste plaats telt dus werd het tijd om te stoppen. Als ik rij wil ik winnen en als de eerste plaatsen minder worden moet je ophouden. Dus in de VUT en een andere hobby zoeken. En dat werd Salsa Dansen. En nu dus reizen, alles wordt steeds passiever maar dat gaat wel weer veranderen. Straks lekker met de Quad rijden door bergen en dalen door zand en blubber en natuurlijk lang rijstveldjes en mooie natuur. Maar even terug naar de slipcursus.

De eerste proef bestond uit het ontwijken van een obstakel op een gladde baan. De instructeur had even laten zien hoe het moest en had nog snel even een 360 graden draai gemaakt. Het was net of we in de kermis zaten. Gaaf gaaf gaaf. Ik het stuur overgenomen en op de gladdigheid af. de eerste keer ging goed, even tegensturen , beetje corrigeren en klaar. De tweede en derde keer ging ook goed maar ja er zit een handrem op de wagen en als een instructeur zijn hand op die rem legt weet je wat er dan gaat gebeuren. De vierde keer kreeg de auto een zwieper en was Adje te laat. Het resulaat was een mooie 360 graden spin of eigenlijk niet zo mooi, maar gewoon verder gaan met proberen.

We vonden het super, in de andere slipschool staat de instructeur naast de baan omdat er dan een man meer in de auto kan worden gepropt en zit er een plaat in de weg die de auto een zwieper geeft om hem uit te laten breken. Maar hoe harder je rijd hoe minder invloed die plaat heeft en met een instructeur in de auto die de handrem kan bedienen gaat dat veel beter.

Hierna mocht Susan het proberen en ondanks haar zenuwen ging het goed. Na een paar keer kreeg ze air maar toen de instructeur even aan de handrem trok en de wagen alle kanten uit gleed was deze zo weg. Ik vind het super dat ze eerst rustig beginnen om je zelfvertrouwen te geven en daarna het steeds moeilijker te maken.

Na deze proef moesten we remen met en zonder ABS. De abs zorgt er bij een wagen voor dat de wielen niet blokkeren tijden het remmen. Blokkerende wielen sturen namelijk niet dus als je vol in je ankers gaat kun je sturen wel vergeten. Nog erger wordt het als je met twee wielen op grip en bv met twee wielen in de berm rijd. Zonder abs is remmen dan dodelijk de auto maakt meteen een spin en vliegt als een ongeleid projectiel de weg over. Met abs is hij gewoon te besturen. Dus ABS is super en je staat eerder stil !!!, nee dus zonder abs sta je eerder stil als je je remkracht netjes kunt doseren. Je leert dus je remdruk op te bouwen (in een abs auto) tot de abs net begint te werken als je nu niet nog harder op je pendaal trapt maak je een veel kortere remweg, als je net tegen het blokkeren aan gaat zitten ging de remweg van bijna 50 meter naar 35 meter. Dit werd dus meerde keren geoefend tot we het perfect beheerste.

Na deze rit werd er heerlijk gegeten, een lunch stond klaar in de kantine,. kroketten, soep, beleg, brood, alles was aanwezig.

Na de pauze weer een stukje theorie en toen op naar de vrachtwagen voor een combinatie van de twee eerder gedane oefeningen. Susan mocht als eerste in de Daf 75 270ati, het was even wennen voor ons omdat wij geen splitter bak hebben gereden, wij hebben gelest in een 6 bak en deze had 4 hoog en 4 laag, dus dat was even wennen.
Na het nodige tandgeknars omdat de bak niet zo graag van 3 naar zijn achteruit wilde lukte het Susan om de juiste versnelling te vinden, van drie laag naar 5 hoog. De kleine deed het perfect, ze kon zowaar bij de pendalen wat in onze DAF nog niet mogenlijk is.

Susan moest aan komen rijden met 50 maar ja dat is tegen dovenmans oren, Susan houd wel van een beetje sneller dus werd het 60 en veel moeilijker. Maar na wat oefenen ging het super, achteraf vonden de andere cursisten het wel leuk om zo een klein ding in zo een grote truck te zien glijden. Susan deed het super.

Toen was ik aan de beurt, ik had natuurlijk geluk dat ik af heb kunnen kijken hoe het schakelen werkte dus dat ging de meeste keren goed. Soms van zijn 3 naar zijn 7 maar ach beginners problemen zullen we maar zeggen. Ik vond het corrigeren van de truck gemakkelijker omdat deze trager reageerd, het enige nadeel is dat je erg ver aan de voorkant zit dus niet of laat voelt wat de achterkant doet. Dus aankomen rijden met 50, remmen, rem los, uitwijken,ontkoppelen  en daarna de slip corrigeren simpel???? Als je het zo leest wel maar in de praktijk toch wel even zweten. Door het goede advies van onze instructeur hebben we heel heel veel geleerd.

Toen even een koffie break en als laatste de rotonde en helling proef. je rijd op een rotonde die glad is en geeft steeds meer gas tot de auto onderstuurt raakt. De auto glijdt over zijn voorwielen weg en maakt een steeds groter cirkel. Door je gas los te laten corrigeerd hij zich zelf. Maar ja er zit een instructeur in die graag aan de handrem trekt dus wordt de auto af en toe overstuurt en breekt zijn kont uit nu moet je tegensturen en je gas minderen om hem onder controle te houden. Ik heb altijd achterwiel aangedreven auto's gehad en dit was een voorwielaandrijver dus even wennen. Met een achterwielaangedreven auto of kart kun je sturen met je gaspedaal. Je kunt dus een vierwiel drift maken maar ja dat gaat met een voorwielaandrijver niet dus dat wass even afleren maar alles is goed gekomen.

Toen nog even een natte helling op en stoppen en dan zonder de handrem wegrijden en de dag was bijna compleet. De certificaten werden uitgereikt en daarna mochten de cursisten nog met hun eigen auto de baan op om te voelen hoe de eigen auto reageert. Het was een geslaagde dag die erg leerzaam was.

En mensen een goede tip, ik vind dat iedereen een EHBO en een slipcursus moet volgen. De slipcursis kost minder dan een kapot gereden velg als je in een slip raakt.

Mijn ervaring met de slipschool van Slotenmakers was top veel veel beter dan de andere slipschool in flevoland (ik zal geen naam noemen) waar ik vroeger een cursus heb gevolgt en weinig heb geleerd.
Zantvoort aan zee, je waaide uit je schoenen maar toch had het wel iets


Uitzicht vanuit de hotelkamer 


Een deel van de hotelkamer, de kamer was top en nog redelijk betaalbaar


Een van de Theorielokalen van de slipschool van Rob slotenmakers


Een deel van de baan, de witte delen zijn glad en nat  gemaakt om lekker te glijden 


Scheveningen het kurhaus bij nacht, ook een leuk hotelletje maar boven ons budget 


De zeer jonge auto's van de slipschool


Een cursist in actie, jammer dat slippen niet overkomt op een foto


Het uitzicht vanuit de vrachtauto toen Susan over de baan gleed en natuurlijk de slip helemaal onder controle had


En jawel ze kon bij de pendalen, dat is helaas nog niet zo in onze truck


Een beetje zenuwachtig voor het begin van de slipcursus, maar dat was snel over toen bleek dat het best wel lekker ging.26 januari 2007

De laatste weken druk geweest met van alles en nog wat. Ik ziek, Susan ziek echt klote.

Ik zelf ben al 2 maanden verkouden en het werd steeds erger, eigenlijk was dit gekomen kort na dat we verhuist zijn. Eerst alleen maar zelf via de drogist wat drankjes gehaald maar dit hielp niks. En nu we in Hapert wonen werd het alleen maar erger, zo erg zelf dat ik vorige week zaterdag om 7 uur 's-morgens bij de EHBO stond van het ziekenhuis. Alles zat zo dicht met het bekende groene spul dat ik geen lucht meer kreeg. En aangezien het nog 2 dagen duurde voor ik bij de dokter terecht kon toch maar even iets aan laten doen. Natuurlijk ging het na aankomst in het ziekenhuis steeds beter maar toch werd ik serieus genomen en kreeg ik een 47 jaarlijkse servicebeurt.
Long foto's, hart filmpje, bloedtest enz enz. Om half 2 liepen we weer naar buiten met de mededeling: "alles is goed we denken dat je een allergie hebt".

Dus naar de dokter die me verwees naar het ziekenhuis voor een allergietest. Na 2 dagen kwam de uitslag ... ik was allergisch voor een meid!!!!
Dus meteen Susan aangesproken hoe we dit op moesten lossen maar na goed lezen van de uitslag was het een huismijt. En aangezien Susan geen huismijt is lag het gelukkig niet aan haar!. Het was een stof allergie, de huisstofmijt was de oorzaak. Niet de mijt zelf maar zijn of haar drolletjes.

Nu ik de symptomen bekijk valt het kwartje. Al 15 jaar wordt ik elke morgen wakker met een verstopte neus en heb daar nooit geen aandacht aan besteed. Maar ook de branderige ogen die soms samengaan met deze allergie had ik altijd 's-morgens al gehad. Toen we gingen verhuizen hebben we onze matrassen die anti alergeen waren (latex buitenkant) in de camper gelegd en zijn we gaan slapen op de matrassen van de logeerkamer, ook het beddengoed was dus anders. Ik slaap nu een paar dagen onder een slaapzak en het gaat stukken beter. deze nacht nog even eigenwijs geweest en gewoon weer onder het dekbed gaan liggen en natuurlijk ging dat fout. Om 3 uur werd ik wakker en zat alles weer dicht, maar na 2 uur hoesten en toch maar weer onder mijn slaapzakje gekropen ging het weer beter.

Nu hebben we ook vloerbedekking op de slaapkamer en een kat van de broer van Susan in huis allemaal dingen die het niet beter maken. We hebben besloten om te gaan informeren bij de baas van Susan of ze 2 weken eerder kan stoppen met werken. dan zouden we over 2 weken al in de camper kunnen gaan wonen. Ook krijgen we tijd problemen omdat Susan ook 10 dagen in bed heeft gelegen met een fikse griep en er moet nog heel veel gebeuren. Maar alles komt goed en we vertrekken zo wie zo op 31 maart.

26-1 ben ik naar de camperbouwer gereden. Hugo - de eigenaar - was 1 maand in Marokko geweest en het werk heeft dus een maand stilgelegen maar vandaag is er een bergin gemaakt aan de montage van de Lier. De lier is een 12000 lbs type, 5500 kg. Dit is niet genoeg om de vrachtwagen zelfstandig los te trekken mar wel meer dan genoeg als hulp. Een zwaarder elektrische lier was betaalbaar nergens te vinden dus maar gekozen voor een alternatief type. Ik sta er elke keer weer versteld van wat Hugo van expeditievoertuigen voor super werk levert. Geen half werk en snel snel klaar. De lier wordt achter of eigenlijk in de bumper gebouwd. echt super. Na de montage van de lier worden de reservewielen achter op de laadklep gemaakt en wordt er ook nog een bevestiging gemaakt voor de rijplaten.
  

Deze 2 reservebandjes komen achterop de laadklep zodat we met de laadklep de reserve wielen kunnen laten zakken.


Dit is de binnenzijde van de bumper, na montage is er met een brander de binnenzijde van de trekhaak uitgesneden en is er nu ruimte voor de lier.


De DAF zonder bumper


Dit is de lier die op achter de bumper aan de chassisbalken wordt gemonteerd. De bumper die mormaal een cm of 15 voor de auto zit wordt nu 15 cm naar voor gebracht door de chassisbalken te verlengen. Dit kan niet anders omdat de cabine gekanteld moet kunnen worden en hij de lier niet mag raken.

De eerste week van februari blijf ik nog in Hapert, omdat we in deze week nog een keer vaccinaties moeten halen en daarna ga ik naar de camper om daar de elektra van de lier, cabineairco, mistampen, hydraulica (steunpoten) en luchthoorn aan te sluiten. De kabel van 70mm2 heb ik al opgehaald en kan dus aan de slag. Dan nog iets maken om het logeerbed langer te maken en dan is alles klaar voor vertrek.

Ik was bijna vergeten dat ik vorige week ook alles heb geprobeerd om onder de APK en verzekering uit te komen. Hier nog een stukje over de ellende in Nederland ivm met wetjes en regeltjes, de zogenaamde normen en waarden van Harry Potter. Eerst gebeld met de RDW, heel het verhaal uitgelegd , wereldreis, 5 jaar weg enz enz.

RDW: nee meneer u moet de auto elke jaar in Nederland aanbieden voor de APK anders krijgt u een verbaal (350 euro).

Ad: U kunt toch niet verwachten dat ik 9000 km en een half jaar ga rijden als ik dan na de APK weer terug ben op de plaats waar kan ik meteen weer terug voor de volgende APK. Er moet toch iets te regelen zijn.

RDW: Wel een heel avontuur zo een wereldreis echt super.

Ad: Ja, gaaf he maar waar kan ik proberen om meer informatie te krijgen?

RDW: Ik denk nergens er is geen geen mogelijkheid, maar u kunt het justitieel incasso bureau bellen zij geven u de bekeuring !

Dus ik  justitieel incasso bureau gebeld.

Nee meneer wij sturen u alleen de bekeuring en krijgen hiervoor opdracht van het RDW, maar u kunt daarna in beroep gaan bij de officier van justitie hier is hun telefoon nr bel die maar.

Dus geprobeerd, heel de dag elke keer weer het zelfde liedje, al onze medewerkers zijn in gesprek probeer het later nog eens. Dus een brief gestuurd en nu ben ik benieuwd wat ik als reactie krijg. Er zijn 2 dingen waaraan ik me erger, en met mij nog honderden andere wereldreizigers.

Je moet je verzekeren in nederland, zoals iedereen gewoon een WA verzekering afsluiten voor de vrachtwagen en Quad En natuurlijk je belasting betalen.

De belasting is houderschapsbelasting en dat vind ik ok. Maar de verzekering moet je wel betalen maar vervalt zodra je europa uitrijd. Dus wel betalen maar niks dekken, gemakkelijk geld verdienen voor de maatschappij. En in elk land buiten europa moet ik een verplichte en ook zeer wenselijke WA verzekering afsluiten maar dat is niet voldoende voor de Nederlandse wet heb ik begrepen maar misschien dat ik op mijn brief hier een ander antwoord op krijg. Ik kan bv een copy van deze verzekering faxen of e-mailen naar de Officier van justitie als ik een bekeuring krijg. 

Ook als we altijd netjes betalen en we na 5 jaar teugkomen naar nederland en Europa inrijden waar ik weer verzekerd zou moeten zijn heb ik een probleem.
Zonder een geldige APK die ik nergens kan laten doen kan de verzekering uitkomen onder het uitkeren van de schade. Onze vrachtwagen is ons enige bezit en we zullen er alles aan doen om deze in topconditie te houden maar ja voor deze argumenten zijn ze doof denk ik. Als de Vrachtwagen totall los zou gaan door weigerende remmen zijn we 130000 euro kwijt dus zouden we dan gaan besparen op een reparatie!! Maar goed we wachten af en gaan tot het gaatje om een bevredegend antwoord te krijgen van hogerhand.

Ook deze week nog contact gehad met het Adac de duitse ANWB om het Carnet de passage aan te vragen. We moeten deze papieren hebben om de truck en de quad in en uit te kunnen voeren in de diverse landen. Wat wel weer leuk was is dat indien men lid is van de ANWB je 100 euro korting krijgt op de papieren. Normaal betaal je 250 euro per carnet en met ANWB lidmaatschap 150 euro. Dus de ANWB houden we maar aan zeker omdat we elk jaar de papieren moeten vernieuwen.

Wel moeten we 8000 euro borg storen voor de vrachtwagen en quad om zo een carnet te krijgen. Dit krijgen we wel weer terug als we terugkomen en alle stempeltjes in de carnetten hebben.

Voor mensen die een carnet aan willen vragen kun je kijken op www.adac.de

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2007-01-10 (12066 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.10 Seconden