Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
Oktober 2006: de quad is binnen

Gisteren ben ik naar het Quadparadijs in Beek en Donk geweest om alle papieren voor de Quad in orde te maken. En om de exacte maten op te meten, hij moet namelijk wel in de garage van de camper passen. Gelukkig past alles perfect, hij is zelfs 10cm korter dan verwacht en iets smaller. Alleen de spiegels moeten van het stuur af en gemonteerd worden op de bagagedrager. Voor de Quad moeten we een eigen Carned de Passages aanschaffen. Dit is een soort passpoort voor een voertuig. Dit om hem in en uit te kunnen voeren bij de diverse grensposten. Dit wordt gedaan door de ADAC (de Duitse ANWBb) in Munchen. Daar moet voor de truck 5000 en voor de Quad 3000 euro borg worden gestort. Deze borg is om te voorkomen dat je de voertuigen verkoopt in het buitenland.


Als alle papieren tijdens de reis compleet zijn ingevuld (er ontbreekt dus geen stempel van een of ander land) en in Nederland laat je de douane zien dat je weer met de voertuigen terug bent krijg je de borg terug. Wordt het voertuig bv gestolen heb je dubbel pech. auto kwijt en borg kwijt!!!. Over de gestorte borg krijg je geen rente en dat is toch wel lekker voor de ADAC, lekker rente vangen over al dat geld dat die domme wereldreizigers storten. De bedragen van de borg variëren in sommige Afrikaanse landen is de borg soms 15000 euro.

Helemaal klaar was hij nog niet, het kenteken was nog niet binnen en er moest nog een lier gemonteerd worden. De quad weegt 260 kg en dat duw je niet zo maar even een heuveltje over. Dus als we in de blubber vast komen te zitten kunnen we (indien er een boom in de buurt is) ons uit de benarde positie bevrijden.
 


 

In eerste instantie wilde we een Yamaha 350 4x4 quad aanschaffen maar deze koste 9900 euro met kenteken en had zelfs nog een starre achteras , dus geen onafhankelijke wielophanging. De Yamaha moet via een omweg van een kenteken worden voorzien, eerst in Duitsland een kenteken aanvragen en dan invoeren. De Polaris Hawkeye heeft dit probleem niet en wordt in nederland af fabriek met type goedkeuring geleverd. Op www.youtube.com zijn een paar leuke filmpjes van de Polaris Hawkeye te vinden.

Nu kreeg ik te horen dat het wenselijk is om voor de wereldreis de quad in te rijden (1000km) en daarna de quad nog even een beurtje te geven. Dus dat wordt kou lijden.
Jammer dat de quad niet een paar maanden geleden in ons bezit was. want wat is er nu mooier dan met een quad rond te toeren in de zon??
Susan rijd liever zelf omdat zij (denkt) dat ze veel beter rijd dan alle mannen (en vrouwen) op deze wereld vandaar dat ik ook nog even ben gaan kijken voor een eigen Quad voor haar. En ja hoor een hele mooie veilige Quad voor haar gevonden. En nog een voordeel is dat die weinig ruimte in beslag neemt.Ik heb ook nog een 6 tons lier binnengekregen voor de vrachtwagen deze komt van de 4x4 webshop. Zaterdag morgen zijn we naar Harderwijk gereden om de lier op te halen. Maandag nog even naar Martendo seats geweest om een extra stoel te kopen voor in de vrachtwagen. Op deze stoel moet straks in China de verplichte gids komen te zitten. De leuning van de stoel kan plat geklapt worden om te gebruiken als tafeltje en om toegang te geven tot het luik naar de camper. Verder is ook het 2bsure waterzuiveringssysteem (van Gallep) binnengekomen.

Vorige week waren we wel nog even naar de tropenarts geweest voor de nodige spuiten. na dat we daar de eerste keer diverse spuiten hadden gekregen kregen we te horen dat we nog 5x terug moeten komen ( voor 31 maart) om voor minimaal 10 jaar beschermt te zijn tegen de bacteriën, beestjes en andere vervelende virussen.

Aankomende zaterdag gaan we nog een paar extra bagagebakken maken en het cabine luik beveiligen. En als we tijd over hebben de extra stoel monteren. En volgende week de cabine airco op het dak monteren. Daarna worden bij de camperbouwer de hydraulische steunpoten om de camper waterpas te kunnen zetten gemonteerd en een constructie voor de 2 reserve wielen op de laadklep gemaakt. Als dat klaar is zijn er nog een paar kleinigheidjes die gedaan moeten worden maar is de truck klaar voor de winter opslag.

Nog even iets over de route. In eerste instantie wilde we na India ( en evt Sri Lanka) met de boot naar Singapore. Dit kost compleet ongeveer 4000 euro, hierin zitten de kosten voor de vrachtboot, onze tickets (we moeten vliegen) en omdat we de truck een paar weken kwijt zijn ook nog een hotel. Over land van deze regio naar Thailand is alle mogelijk via China omdat Myanmar (Birma) geen buitenlandse auto's binnenlaat.

China kost ongeveer 10000 euro voor 60 dagen en dat vonden  we te veel. We wilde dus de truck in Thailand stallen en dan met de rugzak naar China en Tibet. 60 Dagen met de rugzak en de stalling kosten ook 4500 euro. Als we nu achteraf alle kosten op een rijtje zetten kost China en Tibet per truck 5% meer maar we hoeven de truck niet alleen te laten tijdens de boottocht, vaak ontbreken er spontaan dingen uit en aan de truck naar zo een oversteek. Dus na een contact met DimSum reizen (de specialist is het regelen van papieren en gids voor China) hebben we toch besloten om via China en Tibet te rijden. We komen alleen 2 maanden visum tijd te kort om in de beste tijd (juli en aug 2008 ) dat wil zeggen dat als we in de doorreis landen de maximale toegestane tijd blijven zijn we 2 maanden te vroeg in China/Tibet.

Nu zou je zegen...... dan ga je toch 2 maanden later weg.... maar helaas dan komen we de bergpassen in Pakistan, India en Iran niet meer door (-30 graden, sneeuw enz ).
Misschien dat we van India even doorsteken naar Sri Lanka en daar weer een visum voor 2 maanden aanvragen voor India en dan valt alles precies op zijn plek.

We zijn er nu wel achter dat je niet zo maar een reis kan gan maken en dat alles perfect moet worden geregeld vooraf. Ik ben nu een lijst van de landen aan het maken met de beste en slechtste bezoekmaanden.

21 oktober 2006
Vandaag hebben we weer hard gewerkt aan de camper. Johan kwam mij om half 8 ophalen!!!!! Vannacht heb ik maar 4 uur geslapen dus sliep nog half.  Omdat we te weinig bagageruimte hadden en er onder de vrachtwagen nog veel loze ruimte was hebben we van aluminium 2 bakken gemaakt. De ene bak is 40x40x60cm en de andere iets breeder. Deze bakken zitten gelijmd en geschroefd tegen de binnenkant van de opbouw en aan de buitenkant van de opbouw hebben we 2 serviceluiken gemonteerd.
Dus weer wat extra ruimte en dat met maar een kilo of 8 aan extra gewicht. Op al de serviceluiken zaten verschillende sloten, ik had dus een sleutelbos die nog amper in mijn zak paste.

Bij De Wit in Schijndel 12 nieuwe sloten die allemaal met een sleutel werkte gekocht en deze vandaag tussendoor even gemonteerd. Wat een luxe... 1 sleutel aan je bos waarmee je alle luiken kunt openen. Ook hebben we aan de binnenzijde van het luik waarmee we van de camper naar de cabine konden kruipen een dikke plaat gemaakt die snel te verwijderen is. Dus al met al weer een beetje extra veiligheid.

Hier is Johan aan het werk om de bagagebak te monteren. Johan is hoofd aluminium va de camper, alles wat van traanplaat is heeft hij gemaakt.
Om 11 uur vond ik nog een blik soep in de camper , dus kookplaat aan en suderen die hap. Na het soepje ook nog even afgewassen en dat is nou niet echt mijn hobby.
Ik heb in de schuur een nieuwe afwasmachine staan die eigenlijk in de camper zou moetenmaar helaas was er geen plaats meer waar hij paste. Ik weet niet waarom, hard werken doet me niks maar afwassen en poetsen !!!!! grrrrrr krijg al rillingen bij de gedachte. Maar ja moet toch gebeuren anders lopen straks de borden vanzelf de camper uit.

Hieronder de kleinste bagagebak nog zonder deurtje.
Aan alle twee de kanten van de camper zit een ventilator voor de afzuigkap en voor de afzuiging in de douche. Deze buitenunits zijn van kunststof en zijn niet echt tak bestendig. Een tik en ze liggen eraf. Dus van traanplaat en bescherm kap gemaakt en als het goed is moetten de takken en andere opstakels nu geen schade mer aanrichten.

Ook boven op het dak van de camper moeten nog wat extra beschermingsplaten worden gemaakt, oa voor de aansluitingen en leidingen van de zonneboiler .


Als we door China rijden moet er een Verplichte gids mee die heel de dag op je lip zit en die er voor zorgt dat je niet op plaatsen komt waar je niks te maken hebt.

Die Chinees moet ergens zitten tijdens de 2 maanden China. Dus een extra stoel gemonteerd. Wij zelf hebben 2 luchtgeveerde exemplaren en voor de gids een luxe maar ongeveerde stoel. Vering is niet mogelijk omdat anders de Chinees klem zit tussen stoel en dak. Dat ivm de hoogte.


 

De volgende foto´s zijn van 2 weken geleden. De garage is voorzien van isolatie en daar overheen een bak van traanplaat. Op de foto is het pas half af maar ondertussen is alles klaar. We kunnen de Quad er nu nat inrijden zonder de camper onderloopt. De bak heeft een opstaande rand om de garage waterdicht te maken.
Omdat er achter op de laadklep 2 reservewielen komen te zitten kan de laadklep niet helemaal zakken tot aan de grond, hij blijft altijd 40 cm boven de bodem, hebben we 2 rijplaten nodig om de laadklep op te rijden. Deze heeft Johan gemaakt en ik moet zeggen ze zijn niet van fabrieksplaten te onderscheiden.Verder heb ik vandaag nog een ventilator in de garage deur gemaakt, als de generator gaat lopen start ook deze ventilator en worden de eventuele luchtjes en hitte die hij produceert afgezogen.

Volgende week zaterdag gaan we de Airco op het cabinedak maken en de kast voor de hydraulica die de steunpoten bestuurd monteren. De bak is al klaar maar de bevestigingsbeugel/plaat was net iets te groot. De bak komt tussen de chassisbalken te hangen. Als laatste moet er dan nog de afscherming voor de cabinesluis worden gemonteerd en dan gaat hij naar de camperbouwer die de reservewielen en steunpoten gaat monteren. En natuurlijk de 2 6 tons lieren, een achterop en een voorop de camper.


En dan is het begin 2007.. bijna tijd om te gaan.


Vandaag werd er ook nog gebeld door het QuadParadijs dat de Quad klaar is. De lier zit er op en ik kan hem maandag gaan halen. Dus maandag naar Beek en Donk en dan met de Quad terug. Ik moet met de Quad 1000km rijden voor we gaan ivm het inrijden en de eerste beurt. Dus lekker rossen door de bossen...... (Rijmt nog ook).

Ook nog goed nieuws... sinds de verhuizing (31-aug) ben ik het frontje van de radio kwijt. Susan geeft de schuld aan Philip en die weer aan Susan. Ik heb dus een nieuwe radio gekocht,dit keer geen dure navigatie radio maar gewoon een goedkope audiohupeldepup een Bananen merk uit Verwegistan. Koste 100 euro en ziet er heel heel indrukwekkend uit.Je kunt er een geheugenkaartje insteken omhem als mp3 speler te gebruiken en zelfs een USB aansluitng heeft ie.

Omdat we met 2 koptelefoons gaan werken maak ik op het dashboard 2 koptelefoonplugjes en 2 potmeters zodat we alle 2 ons eigen volume kunne regelen. Deze gaan gewoon naar de speakeraansluitingen van de radio.

Maar goed, radio gekocht. Susan weet zeker dat ze het radiofrontje niet van Philip heeft gekregen, en dat terwijl hij volhield dat hij hem aan haar geven had en nu vind ik hem terug in een doos met helmen die Susan heeft ingepakt... Dus Susan weet nu dat ook haar geheugen het soms af laat weten, wat ze altijd heeft ontkent.

Dus iedereen weer blij. Het was een radio-navigatie speler waar met een druk op de knop een beeldscherm uitklapt en deze had de reis toch niet overleeft maar is wel leuk om nu te verkopen. Dus als iemand een radio/navigatie zoekt......... gewoon ff emailen. 

 Verder nog wat megagrote schakelaars en dito zekeringhouders binnengekregen (400amp zekering), deze zijn om de startaccu's los te schakelen en om de lier uit te kunnen schakelen zodat niet iedereen met de lier kan gaan zitten spelen. Ook heb ik nog een dieseldompelpomp met slang binnengekregen om de diesel uit de tank te kunnen zuigen en hem bv over te kunnen pompen naar de reservetank of naar een jerrycan. Dit als we bv slechte diesel hebben getankt die er weer uit moet. Ook kan de diesel bevriezen en dan kunnen we met de pomp warme diesel uit de garage in de tank pompen. Om te voorkomen dat de diesel trouwens bevriest heb ik 5 liter Wyns Iceproof bij. Bij elke 500 liter diesel gooi je 1 liter Iceproof en tot -26 graden blijft de diesel bruikbaar terwijl hij anders bevriest (paraffine vorming) bij een paar graden onder nul. Nu hoor ik iedereen denken ze gaan toch naar azië en daar schijnt altijd de de ZON. Maar in China, Tibet, Iran en Pakistan kan het 40 graden vriezen in de bergen en daar moeten we toch doorheen.

Deze week ook de quad opgehaald en natuurlijk een groot stuk gereden. Wat een heerlijk ding om mee te rijden, ik ben van Beek en Donk waar ik hem op moest halen naar Eindhoven gereden. Toen een afspraak gemaakt om in de vrachtwagen een motorverwarmer in t laten bouwen bij de Eindhovense Radiateurenfabriek. En omdat het zo lekker reed meteen het weer getrotseerd en naar Susan haar werk in Boxtel gereden. Susan hoorde dat ik de quad savonds weg ging brengen naar een adres waar hij tot maart binnen kon staan wilde ze mee rijden achterop de quad. Maar ze had geen regenbroek die lag bij de schoonouders in Hapert. Dus ik helemaal binnendoor naar Hapert gereden. Ik reed lang de weilanden en zag me al helemaal tussen de rijstveldjes doorrijden in Thailand.

De top is 75 km/uur niet snel genoeg voor de snelweg maar meer als snel genoeg voor de wegen waar wij straks overheen rijden. Hij is vier-wiel aangedreven zodat ook de blubber geen probleem is. Het is echt een genot om er mee te rijden. Natuurlijk begon het halfweg te regenen maar ach ik was waterdicht verpakt dus geen nood. En we zullen straks nog veel regen tegenkomen dus kon ik er vast aan wennen.

En staat nu dus al 125 km op de teller staan zodat we straks vlak voor we gaan hem de eerste beurt kunnen laten geven. Het enige wat me tegenviel aan de quad is het brandstofverbruik 1op 10!!!! en dat voor een 300cc. Dat zal wel komen door het gewicht, met ons beide er op weegt hij namelijk wel 400 kg.28 oktober 2006
Vanmorgen stond Johan weer om half 8 voor de deur. Toen we aankwamen bij de vrachtwagen was het nog donker, elke week moeten we langer wachten op daglicht.
Het weer werkte redelijk me vandaag, een paar keer een stortbuitje maar door de werkzaamheden aan te passen toch lekker aan de gang kunnen blijven.

Johan begon met het monteren van de bak waarin de Hydraulica van de steunpoten zit. Deze besturing zit tussen de chassisbalken onder de vrachtwagen gemonteerd.
Waarom deze steunpoten? Vorig jaar zijn we met onze oude camper naar oostenrijk geweest, we stonden behoorlijk scheef zo scheef dat toen ik een eitje wilde bakken het helemaal fout ging. Pannetje op het vuur, op de rand van de pan het eitje gebroken en het binnenwerk van het eitje midden in de pan laten lopen. Maar wat gebeurde er...... het eitje liep mooi de pan in en vloog over de rand van de pan over het fornuis heen. Dus alles onder het ei.. klef klef klef. Dus vanaf toen elke keer maar blokken onder de camper om hem recht te zetten. Blokken voor de 12 ton zware vrachtwagen is geen optie en door de hydraulische steunpoten is het ook een stuk luxer. Gewoon knopje drukken en hij staat waterpas. Ook voor het vervangen van een band is dit systeem perfect, met een knop alle 4 de wielen van de grond!!
 

Ons luik wat vanuit de camper toegang geeft tot de cabine is van rubber, een mes en ze zijn binnen. Dus van aluminium een afschermbak gemaakt zodat dat niet meer mogelijk is.Aan de binnenzijde van het luik zit nu een afneembare plaat zodat de camper afgeschermd is tegen grijpgrage luitjes.


Ik zelf heb het 2bsure waterzuiveringssysteem gemonteerd, in de tank hangt een sonde die op elektronische wijze het water zuivert. Het systeem zet zout in het water tijdelijk om in chloor. En dat middels een druk op het knopje. Op het dak zijn nog wat afscherming gemaakt zodat het eerste de beste tak niet alle leidingen van de zonneboiler afrukt. Ook hebben we een afscherming gemaakt op de zonnecollectoren zodat er geen takken achter delen van de collectoren kunnen blijven hangen.


Een foto van de hydraulica die de steunpoten bestuurd.

Ook nog wat minder leuke dingen. Ik vond tijdens de montage van de generator dat er wel erg weinig koelvloeistof in kon. Volgens de monteur die het ingebouwd heeft was dat geen probleem. Maar aan de generator zitten 4 slangen die naar de radiateur gaan, 2 voor olie en 2 voor waterkoeling. 3 slangen werden warm en een bleef koud. Er zat dus lucht in de waterleidingen vandaar dat er zo weinig water in kon, immers waar lucht zit kan geen water zitten.

Na een half uurtje draaien stopte de generator en gaf aan dat hij te warm was. Ik heb de kap er even afgehaald en de waterpomp was veel te heet geworden, de isolatie was gesmolten. ik heb geprobeerd hem te ontluchten door de slang aan de generator los te maken en na een hoop gesis (lucht) kwam er water. Maar aangezien de rotor van de waterpomp van kunststof is pompt hij nog steeds niet. Vermoedelijk is de rotor vastgesmolten in de pomp.

Ik had al gebeld naar Mastervolt, dit is de fabrikant van de generator omdat de generator de eerste 5 minuten een veel te hoge spanning afgeeft. 255 volt is veel te hoog.
Dus maandag maar weer bellen, vermoedelijk wordt het weer een paar dagen naar Sneek waar hij is ingebouwd.

Maandag gaat de camper ook naar de Eindhovense Radiateurenfabriek. Om namelijk het starten bij extreem koude mogelijk te maken wordt er een waterverwarmer ingebouwd. De thermotop 50 van Webasto. Zodat we in Tibet en China in de winter (>-30 graden) de motor aan de praat krijgen.


29 Oktober 2006.
Kerels lezen nooit geen gebruiksaanwijzingen omdat ze het wel weten (denken ze).

Zondag avond zijn Susan en ik naar de camper geweest om hem op te halen. Eerst alles gepoetst en alle losse materialen vastgezet. De camper had 1 maand op een zandpad gestaan en was door zijn gewicht 15 cm in de bodem gezakt. Dus Ad achter het stuur plaats genomen en proberen te starten en wat denk je....... niks starten, accu's helemaal leeg. Dus de start hulp aangesloten maar die zuchtte en steunde onder de grote stroom die de camper uit dat ding wilde zuigen. Resultaat was dat de zekering uit het ding klapte.

Wat nu???? Heel simpel we hebben 900 amp/uur aan nieuwe accu's in het leefgedeelte en die zijn door de zon altijd vol. Dus een dikke draad gepakt die Susan even tussen 2 klemmen op de laadstroomverdeler moest houden. VONK VONK en Susan erg onder de indruk en dat terwijl ze toch ing in de elektronica is. Maar het resultaat mocht er wezen, binnen 10 seconden liep de vrachtwagen.

Toen moesten we dus achteruit op dat zandpad en dat wilde niet. Hoeveel gas ik ook gaf als ik de koppeling liet komen sloeg hij af. Dus even de vier wiel aandrijving aangezet en de lage gearing. En toen wilde het nog niet. We zaten dus vast, na een beetje vooruit en weer achteruit kwamen we los. Heel de nacht wakker gelegen, zouden we dan toch te zwaar zijn???? Een klein beetje weggezakt en zelfs met de lage gearing niet weg kunnen komen.

's-Morgens weer de starttruc uitgehaald (met de extra kabel) en snel naar de DAF om 2 nieuwe accu's te halen. Ik wist dat ik ze moest vervangen maar wilde dat zo lang mogelijk uitstellen. Toen ik weg reed kon ik blijven schakelen de top was nog maar 40, toen ik keek zag ik dat hij nog op de lage gearing stond. Wat blijkt nu, je moet de handrem er op zetten en dan overschakelen naar lage gearing anders werkt dat niet en blijft hij gewoon stug in de hoge gearing staan.!!! Dus de vrachtwagen gaat door dik en dun blubber en bergen maar je moet wel weten hoe het werkt!! Dus weer iets geleerd en meteen gekeken wat de top is in de lage gearing (45 km/u) dus als ik een steile bergpas opmoet kan ik hem beter in zijn lage gearing zetten. In de hoge gearing gaat ie op een steile pas met 35 omhoog en in de lage gearing moet dat sneller kunnen. Het enige nadeel is dan dat je op een minder steil stuk of boven op de top moet stoppen en de handrem moet aantrekken om hem weer naar de hoge gearing te krijgen.

Dus eerst even naar de DAF gereden om 2 nieuwe accu's te halen en die bij J&f autobanden laten monteren.

30 oktober 2006
Vandaag kon ik de DAF weer ophalen bij de Eindhovense Radiateurenfabriek. Er is een standkachel die wordt gebruikt om de motor te verwarmen ingebouwd. Het werd de Webasto Thermo 50 een 5 kw diesel water verwarmer. Ze hebben zeer mooi werkt geleverd tijdens de inbouw. Netjes alles zo gemonteerd dat het op een onbereikbare plaats zit voor snelle handjes en de schakelaar om hem in te schakelen mooi achter slot en grendel. Ook hebben ze 2 nieuwe portiersloten ingebouwd die ik snel even bij de DAF ben gaan halen.

In het leger is het belangrijk dat je met een set sleutels alle vrachtwagens kunt starten. Het zou en beetje lullig zijn als je een half uur bezig bent om tijdens de oorlog de juiste sleutel te vinden. Shit de vijand... o shit...... foute sleutel ... volgende ... stress meer stress enz  dus een sleutel waarmee je alle vrachtwagens van het type YA4440 en YA4442 kunt starten. Wel leuk voor hun maar minder voor ons. Dus weer 150 euro uit moeten geven voor nieuwe sloten.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-10-17 (13811 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.13 Seconden