Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
September 2006
het weekendje zeeland
Vorige week maandag zijn er 2 luchtgeveerde stoelen in de cabine gebouwd die geleverd werden door Martendo uit Gilze-Rijen. Ik werd ontvangen door de eigenaar en kreeg daar een heel goed advies omtrent de te kopen stoelen. De stoelen zijn daarna ingebouwd bij Tc Seats Devision in Helmond. Het rijd nu super comfortabel de stoel is aan alle kanten in te stellen en maakt het rijden een stuk aangenamer.

Vorige week dinsdag naar Eibergen geweest, er moest bij Expeditievoertuigen nog het een en ander aan de camper gebeuren. Er moest een nieuwe tank worden gemonteerd omdat 1 van de tanks een heel klein beetje lekte. Deze heb ik gratis gekregen van Hugo (Expeditievoertuigen). Ook is er een nieuwe sensor ingekomen, dit omdat de oude defect was en we niet konden zien hoeveel diesel we nog hadden.Naast de tank werd ook het luik gemonteerd om van de camper in de cabine te komen.


 

Het luik moet los te maken zijn om de cabine te kunnen kantelen.


We hadden te weinig tijd om de reservewielen te monteren op de achterkant van de vrachtwagen. Wel is er vast een blokkering gemaakt om er voor te zorgen dat de laadklep nooit open kan gaan tijdens het rijden. Normaal is dit bijna onmogelijk maar op onze klep zitten 2 reservewielen van meer als 100kg per stuk.
Onze Expeditiefitsen die tegen een stootje kunnen, de Kathmandu van Gazelle is geknipt voor deze taak. De Yamaha grizly 350 4x4 Quad is besteld nadat ik via een klant van het Quadparadijs deze eerst had kunnen passen . De eigenaars van een fietswinkel aan de Hofstraat in Eindhoven hadden een 450cc maar deze is net zo groot als de 350cc Quad. Het was super dat deze mensen ons de kans gaven om de Quad even in de garage van de Camper te kunnen rijden. Het paste perfect en de Quad stond er binnen een minuut in. Langs de Quad moeten nog de 2 fietsen en dat wordt erg krap. Het kan zijn dat we het stuur van de fietsen moeten losmaken als de fietsen in de garage moeten. Maar dat zien we tzt wel.


 

Vrijdag zijn we een weekendje naar Zeeland geweest om de camper te testen. Alles werkte super en het weer was lekker zonnig. We hebben de Safariroom (de voortent) even opgezet om alles te testen en na een paar kleine modificaties is deze test ook goed verlopen. Het enige minpuntje was de cassette van de wc, deze moet om de dag worden geleegd maar omdat we geen chemicaliën nodig hebben (vacuüm wc) maakt dat niks uit en straks hebben we meer als genoeg tijd.

Dinsdag word er bij VDO (Idee systems) in Eindhoven een brandstofverbruikmeter ingebouwd. Deze meter kost bijna 2000 euro maar dit betaald zich op de grote reis wel weer terug door het lagere verbruik. We zitten nog te dubben of we een cruisecontrol in laten bouwen, dit verhoogt wel het comfort een heel stuk maar kost voor een vrachtwagen ook 1600 euro met inbouw.

Woensdag rij ik dan naar Sneek alwaar de Whisper diesel generator wordt ingebouwd. Bij Dijkstra watersport, zij gaven me de beste prijs en konden hem snel inbouwen. We hebben energie genoeg door de zonnepanelen maar als het een keer een paar dagen super bewolkt is moet de generator een paar uur draaien.

Vrijdag kom ik laat weer terug uit Sneek en rijden we door naar Oostenrijk waar we een weekje blijven.


13 september 2006
Vanmorgen eerst even naar de kapper geweest, en toen naar 2 Connect It, een bedrijfje in Veldhoven wat satelliet internet verkoopt. Dat wil zeggen de hardware en het simkaartje. Het werkte meteen, kost wel een berg geld maar nu kunnen we regelmatig de site aanpassen. Ook bellen kan met de thrane en thrane modem unit.

Ik werd heel netjes te woord gestaan door een super sympathieke dame wat me alles kon vertellen over internet on the road.

Na te hebben getelebankiert ter plaatse omdat ik mijn maximaal bedrag wat je per week mag pinnen reeds had verbruikt. We hebben nog even na zitten praten en daarna ben ik vertrokken naar Sneek. Ik sta nu aan het water op een werf waar morgen door Dijkstra watersport de diesel generator wordt ingebouwd. Vrijdag middag zou het klaar moeten zijn en rij ik terug naar Eindhoven waar ik Susan ophaal voor een weekje Oostenrijk.

Gisteren is bij Idee systems (VDO) een disel verbruiksmeter ingebouwd en ik kan nu dus zien wat ons DAFje verbruikt. Ik moet zeggen ik had niet verwacht dat je bijna 1 op 5 kunt halen!!. Je moet dan niet op hoeven te trekken want in stadsverkeer gaat het omhoog naar 1 op 3.

Ik had een jaar geleden een Sennheizer koptelefoon gekocht voor in het vliegtuig, deze werkt met Anti geluid. Hij meet via een microfoon de herrie om je heen en onderdrukt dit door de herrie in tegenfase op je koptelefoon te zetten. Het resultaat is goed klinkende muziek en geen motorherrie. Dus vandaag in de camper de koptelefoon op mijn kop gezet en je hoorde de motor niet meer lopen. Meteen Susan gebeld dat zij op internet zo een zelfde moet bestellen. Als Susan weer eens zit te zeuren over mijn rijstijl zet ik een knopje om en ALLE herrie incl. de herrie uit haar mondje is ineens weg.. Lekker rustig. Dit is een veel goedkopere oplossing dan het isoleren van de cabine.

In Oostenrijk zullen we nog een paar updates sturen.

Vrijdag 15 september 2006:
Renee van Dijkstra watersport was 20 uur bezig geweest om de generator in te bouwen. Ik zelf heb zelfs nog meegeholpen. Tussendoor heb ik ook nog even de cruisecontrol ingebouwd.
Vrijdag om 17:00 uur was het zo ver de generator werd gestart. De geluidsisolatiekap was nog niet gemonteerd en de Whisper zoals de generator heet, deed zijn naam nog geen eer aan. WAT EEN HERRIE!!. Toen de kap erop en weer gestart, heerlijk fluisterend deed hij zijn werk. Zelfs toen we hem met 2 airco's belasten was het geluid nog zeer aangenaam.

Binnen in de camper zit een bedieningspaneel waarmee we met een druk op de knop hem aan en uit kunnen zetten. De generator start automatisch. Als brandstof word gewone diesel gebruikt. De Generator wordt door olie en water gekoeld. Bij de meeste generatoren wordt de dynamo die de spanning opwekt gekoeld door lucht en dit maakt een hoop herrie. Bij de Whisper wordt dit gekoeld met water en de motor door olie .

Onder de vrachtwagen zit een dubbele radiator, het ene deel voor de waterkoeling het andere deel voor de olie koeling. De generator zit in een geluiddichte kast en onder de auto zitten 2 uitlaten die ingepakt zijn in extra isolatie.  

Doordat het inbouwen van de generator zoveel werk had gekost kwam Ad pas om 21.45u in Eindhoven aan. Toen hebben we vlug de vrachtwagen ingeladen, naar Hapert de fietsen opgehaald en nadat we in Hapert ook nog hadden getankt vertrokken we om 24.00u. HE HE Eindelijk onze welverdiende vakantie waar we allebei enorm naar toe geleefd hadden. Nu kunnen we onze camper pas echt goed gaan uittesten.

Oostenrijk even er tussen uit

29/30 september 2006
Johan is zaterdag de hele dag bezig geweest om de garage in de camper te voorzien van isolatie en daarna van een aluminium traanplatenbak. Het zag er supergoed uit, de garage is nu dus ook af en klaar om de Quad er in te zetten. De quad zal volgende week geleverd worden. Ook de oprijplaten heeft Johan gemaakt en die mogen er ook wezen. Omdat aan de achterkant van de laadklep de 2 reserve wielen komen te zitten blijft de laadklep altijd 40 cm van de grond dus moest er iets komen om de Quad de klep op te rijden. Maar dank zij deze rijplaten is dat geen probleem meer.

Ik heb die dag ook nog een ventilator in de badkamer gemaakt omdat na het douchen de spiegel helemaal aangeslagen was. Tijdens het werken aan de camper had Johan zijn achterklep van zijn auto open laten staan.

STOM STOM STOM..

Waarom???

Om 12 uur wilde we iets gaan eten in de friettent en meteen wat aluminium halen voor de accu van de generator netjes vast te zetten. We stapte in de auto en er zaten minstens 250 vliegen in. De camper staat op een boerderij en daar is een stal waar de vliegen wel pap van lusten. Alles zat onder, de hele camper en alle gereedschap koffers. Alles wat niet hermetisch dicht zat werd gevuld met die klere beesten.

Ik dacht slim te zijn en spoot heel de camper vol met anti muggenspray. Ik dacht: "morgen kom ik terug en zijn ze allemaal de pijp uit.!!!!" Maar helaas het zijn turbomuggen die zich niks aantrekken van de spray. Ik had 2 dooie gevonden en de andere 100 leefden nog. Ze zagen er wel hongerig uit want in de camper was niks te eten.

De alarminstallatie is een unit voor een woonhuis. veel mogelijkheden en op 3 plaatsen in en uit te schakelen door middel van een kastje met toetsenbord en lcd scherm.
Ideaal omdat hij nu ook met tekst aangeeft welke groep open is.

Een nadeel had hij (met nadruk op had) er moest 230volt aangesloten worden omdat hij niet alleen op 12 volt wilde werken. Hij gaat wel op eigen 12v accu verder als de 230v uitvalt maar je kunt hem niet inschakelen zonder hem aan het net te hangen. Meerder malen met de fabriek gebeld maar volgen hun was het niet mogelijk om dit te omzeilen.

Ik dus de stoute schoenen aan getrokken en nog een zelfde centrale besteld. Ik moest toch een reserveprint hebben voor als straks de centrale een keer kapot gaat.
In de werkplaats even aangesloten en gekeken wat er aan te doen was. Op de processor komt de wisselspanning te staan en open leek het niet mogelijk door dit punt aan aarde te leggen of 5v aan te bieden . Dus een klein printje gemaakt met 2 transistoren, 4 weerstanden en 2 condensatoren wat 50 hz 5volt op wekte en dat op de processor aangesloten en wat denk je..... alles werkt 100% zonder 230 volt.

Vandaag ook de voordeur en diverse serviceluiken van een alarmcontact voorzien evenals de garage deur.

Ik had nog een probleem dat ik in de camper alleen in de garage/meterkast kon zien hoeveel zonne-energie er aanwezig was en wat er aan energie in de accu's was geladen.
Nu heb ik voor de solarregelaar ook een display in het leefgedeelte gemaakt en in de slaapkamer 2 speakerboxjes opgehangen om lekker naar een muziekje te luisteren als het een keer slecht weer is of we gewoon lekker op bed willen gaan liggen.

Susan heeft ook hard gewerkt vandaag, ze is bezig geweest om de reclame stickers van de bus af te halen. Wat een klere werk maar 60% is er al af.

Ik heb ook mijn navigatie binnengekregen. We hebben besloten om de Garmin gpsmap 60 csx te kopen. Ook de wereldkaart en de navigatie software voor europa er maar meteen bij besteld evenals een houder voor op de Quad de fiets. Het grote voordeel van Garmin is dat er veel kaarten rondzwerven op het internet van landen buiten europa. Ik heb nu van Turkye, Iran, Pakistan, India, Singapore, Maleisie, Thailand, Cambodia, Vietnam, China, Indonesie, Australie en Nieuw Zeeland kunnen downloaden. Ook veel landen in Zuid Amerika heb ik gevonden. Ik heb het ding in de auto geprobeerd en het werkt super. Geen spraak maar wel en piepje als er een afslag komt en heel duidelijk geeft hij aan waar je heen moet.

Over 2 weken worden er nog 2 extra bagagebakken onder de camper gemaakt want die kun je nooit genoeg hebben. De bakken zijn via 2 serviceluiken toegankelijk.

En worden er nog wat kastjes van traanplaat om de ventilators gemaakt zodat we niet alles er af rijden als er een keer wat takken langs de camper schuren.
En een bescherming voor de zonneboiler.

Om het luik waardoor we van de camper naar de cabine kunnen word ook van stevig aluminium een bakgemaakt zodat het onmogelijk wordt om langs die kant in te breken. Ook aan de binnenzijde van de ramen komen metalen platen om inbraak te voorkomen. Ik moet wel zeggen dat de ramen zo klein zijn dat je fakir moet zijn om hier door te kunnen maar in Azië zijn de mensen een stuk compacter als bij ons.

Ook de airco wordt op de cabine gemaakt, het mansgat in het dak van de cabine is daar prima voor geschikt. De Airco is een dc aico 9000 een 24v airco die maar 470 watt opneemt en toch bijna 3kw koelt. Meer als genoeg voor de kleine cabine, zelfs bij extreem hoge temperaturen.

Dus weer een productief weekje achter de rug.

Ik heb zelfs weer 3 dagen gewerkt. Philip (ex personeel) heeft de zaak gekregen en hij is nu mijn baas voor een paar maanden!! En ik moet zeggen dat bevalt goed. geen stress en op een andere manier met elektronica bezig zijn. Ik moet zeggen werken als personeel is relaxter als het werken als baas.

Ik ben er ook achter dat internet de goedkoopste manier is van aankopen doen. Ik zou worden gematst door een ex klant van me ivm een Jvc digitale video camera .
Zijn mats prijs was tegen de 1300 euro aan, speciale prijs en volgens hem na overleg met de vertegenwoordiger van JVC geregeld omdat het voor mijzelf was !!!

Dus toch even op internet gekeken...en gevonden op heel veel plaatsen en lekker goedkoop. Het is een gewoon JVC nederland apparaat en ik kon hem zelfs in de winkel gewoon ophalen. Dus veilig . En gewoon met wereldwijde garantie. 940 euro betaal ik nu zonder mats maar wel met gratis tas en extra accu.. 300 euro goedkoper !!!!.
Dus Mats prijsje aan mijn %$##^^&&*.

Alles is nu aangeschaft en nu alleen nog 6 maanden wachten.

Het enige wat nog binnen moet komen is 2bsure een elektronisch water reinigingssysteem wat via elektronische weg zouten in het water omzet naar chloor middels een druk op de knop.Dit om het water in de tank fris te houden en vrij van beestjes. Het water gaat dus tijdens het vullen eerst door een sediment filter heen om zand enz te verwijderen. Dan gaat het de tank in waar middels het 2bsure systeem ( van gallep)het water gereinigd wordt. Vervolgens gaat het naar de pomp en via een actief koolstoffilter het water wordt ontdaan van de laatste zooi. Dit water gaat naar alle kranen en de douche. Maar voor drinkwater gaat het naar een speciaal kraantje waar tussen een dometic filter zit. Dit 3 weg filter haalt via koolstof/sediment filters en via een UV lamp de laatste bacteriën eruit zodat water uit een riviertje of beekje gewoon drinkbaar wordt.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-09-10 (14445 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.09 Seconden