Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
Koelen en verwarmen

Hoe houden we het hoofd koel?

Koelen van lucht kost veel meer energie als verwarmen. Hoe veel btu of kw heb ik nodig om mijn camper te koelen.

Dit is afhankelijk van vele factoren zoals
- De isolatie van de camper.
- Hoeveel ramen en dakluiken heb ik.
- Hoeveel warmte wordt er in de camper opgewekt.
- De inhoud van de camper.

Laten we beginnen met de isolatie.
Heb je een busje van plaatstaal zul je moeten isoleren. Ik zelf ben begonnen met een opel movano waar ik gebruik heb gemaakt van 2 cm dikke Xtreme iolatie. Ik heb het getest en het werkt super! Ik heb de 2cm dikke extreem isolatie op een verwarmingsplaatje wat 85 graden was gelegd. Na 3 uur voelde de andere zijde een beetje lauw aan, het was 22 graden geworden. Dit zelfde met piepschuim gedaan en het was 28 graden geworden. Dus Extreme isoleert extreem goed. Deze is te krijgen bij de Wit in Schijndel.

Xtreme isolatie platen zijn 1mter breed en worden op rol geleverd, dus elke lengte is mogelijk. Glaswol is eigenlijk niet te gebruiken omdat het niet meer isoleert als het nat of vochtig wordt. Water geleid warmte en kou 25x beter als lucht en het water trekt in de isolatie zodat de isolatie waarde dan nul wordt.

Extreme isolatie is een soort schuim wat is opgebouwd uit hele kleine luchtkamertjes, het schuim is waterdicht zodat de isolatiewaarde niet veranderd door vocht. Nu zul je zeggen mijn camper is droog van binnen, maar door condens van onze ademhaling wordt alles behoorlijk nat in de camper.
Xtreme isolatie te koop bij de wit in schijndel of te bestellen bij www.reimo.de

Zorg er wel voor dat je alles isoleert, elk stukje dat je vergeet geef meteen een heleboel warmte in je camper. Begin met de bodem, leg er 2 cm dik extreme op en daar overheen mdf of populieren mdf (dit is veel lichter). Bekleed alle wanden en dak waarna je ze af kunt werken met een dun laagje hout .

Ik heb nu een opbouw van 4cm dikke panelen die aan beide kanten bestaan uit een paar 2mm polyester en 3mm hout, tussen deze 2 lagen zit 3cm schuim. Alleen de bodem van mijn opbouw is 3mm dik plaatstaal en dat moet ik isoleren met 2 cm dikke extreem isolatie,

Ook aan binnenzijde van de garage en de meterkast maak ik een extra dikke laag van 4 cm, dit om te voorkomen dat de warmte van de lader/omvormer enz de camper onnodig opwarmt.

De ramen en dakluiken:
Maak de ramen niet te groot en gebruik ramen met dubbel glas. Kleine ramen hebben 2 voordelen:

-kans op inbraak wordt kleiner.
-Minder zon instraling.

Zorg er ook voor dat de ramen zijn gemaakt van lexaan of policarbonaat, dit materiaal is extreem taai en zal niet meteen breken bij de minste aanvaring. Ook heel belangrijk is dat ze aan de binnenkant zijn voorzien van zonwering en een hor om de vervelende muggen en de felle zon buiten de deur te houden.

Als je prijzen gaat vergelijken let dan op of de binnenafwerking en zonwering/or incl. is. sommige merken moet je deze los erbij kopen en dan kan een goedkoop ruitje ineens 2x zo duur worden.

Een dakluik is ook een must als je naar warme landen gaat. Zoals we weten stijgt warme lucht op en al de warmte blijft onder het plafond hangen wat de camper onbewoonbaar maakt. Of nog erger onslaapbaar.
Een dakluik kan de temperatuur veel lager maken .

Let ook hier weer op of het onbreekbaar is en gemaakt is van lexaan of policarbonaat anders zit je in de nattigheid als er een hagelbui over je camper heen raast.

Ik maak diverse ramen in de camper, 1 raam van 18cm hoog en 70cm breed in de slaapruimte. Kunnen we toch naar buiten kijken en een lekker windje laten waaien door hem open te zetten maar hij is te klein voor de gemiddelde inbreker. In het dak van de slaapkamer komt een klein dakluik van 29x29 cm waar ik een als beveiliging een stalen buis in het midden onder monteer zodat een inbreker niet naar binnen kan door dit luik. Het zelfde luik komt in de douche en nog een in de wc.

In de douche en de wc komt in elke ruimte nog eens 2 ronde raampjes van 18cm doorsnee voor extra licht. Dan nog een raam boven het keuken blok 18x70cm en een voor bij het zitje 60x100cm(foto's volgen).

Aan de binnenzijde achter de raam bij het zitje komt een rolluik zodat we de camper gerust een paar dagen alle achter kunnen laten zonder dat we hem leeg terugvinden. Als het rolluik niet gaat lukken maak ik een stalen plaat die ik aan de binnenzijde snel kan monteren als alternatief. Dan nog een raampje in de deur en een klein dakluik boven het zitje en dat was het.

Er komt een luik om van de cabine naar de opbouw te klimmen dit luik wordt zo groot als we ruimte hebben maar daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik vind het wel prettig dat indien er problemen zijn je zonder buitenom te gaan weg kunt rijden.

Ventilatie:
Wat betreft de koeling is het heel belangrijk dat je ventilatie mogelijkheden maakt, dat wil zeggen actieve ventilators in het leef- en slaapgedeelte en die te monteren op het hoogste punt in de wand of nog beter in het dak. Ook zou ik een mogelijkheid maken om de koelere lucht die heerst op de bodem van de camper naar boven te blazen. Dit kun je doen door op een paar plaatsen van een verticale 10 cm dikke pvc pijp, met daar in een buisventilator, deze zal de koelere lucht die hangt net boven de bodem van de camper naar boven blazen. In onze camper kan het temperatuur verschil tussen de bodem en het dak wel 10 graden bedragen. Wij hebben 2 airco’s en krijgen het toch wel koel, maar dit is zonde van de energie. Wij hebben een Webasto 5 kW kachel die ook kan ventileren en ik heb een regelklep gemaakt die de ingaande lucht van binnen of van buiten kan pakken. Als de klep op buiten staat kunnen we de koelere lucht ’s avonds naar binnen blazen. Dit werkt natuurlijk alleen als het 's-avonds afkoelt en dat doet het helaas niet altijd.

Onze slaapkamer is op het hoogste punt in de camper en daar is het altijd een stuk warmer dan in het lager gelegen zit gedeelte. Als je naast deze ventilatie ook nog een actieve afzuiging in het hoogste punt van de slaapkamer maakt slap je heerlijk koel s’ nacht in de meeste gevallen zonder airco. De raam openzetten gaat ook maar door de brood nodige horretjes blijft er bijna geen zuchtje wind over hoe ver je ze ook open zet. En ivm met de veiligheid kun je ook beter de ramen dicht houden 's-nachts.


Wat wekt warmte op?
Gloeilampen bv maar deze kunnen we vervangen door Led verlichting (zie menu) 7 x minder warmte en 7x minder energieverbruik.

Omvormers, laders, dc/dc converters (24v naar 12v) maak dit in een aparte ruimte of geïsoleerde kast maar zorg er wel voor dat er ventilatie openingen naar de buitenzijde van de camper zijn.

De boiler geeft ook een deel warmte af, door deze beter te isoleren met Extreme isolatie blijft hij veel langer warm en warmt hij de camper niet op. De koelkast , de koelkast is een warmte pomp, de binnenzijde wordt lekker koel en de achterkant vaak erg heet. Het is een warmtepomp die de warmte aan de binnenzijde naar de buitenkant transporteert. Ook hier kun je een goede geïsoleerde afscherming maken en roosters aan de buitenzijde. De tv, radio, laders voor telefoon enz enz. En natuurlijk wekken wij 50 watt/uur aan warmte op.

De inhoud van de camper:
Normaal hebben we in een camper 70 watt koelvermogen per m3 inhoud nodig. (In een huis 40 tot 50 watt/m3). Dan ga ik van een gemiddelde redelijk tot goed geïsoleerde uit.

De verschillende airco's:
Eerst even iets over de werking van een airco. Als gas van een hoge druk en klein volume expandeert naar een lagere druk en een groter volume koelt het af en onttrekt het warmte uit de omgeving. In de airco zit een gas dat is het koelmiddel, dit gas wordt door een compressor samengeperst zodat het vloeibaar wordt en onder een hoge druk door de leidingen naar een verdamper gaat. De verdamper is een blok waar in een soort sproeier zit waardoor het gas in een grotere ruimte verneveld word.

De druk wordt lager en het koelmiddel gaat over in een gas, dat gas expandeert en wordt ijskoud. dit blok lijkt op een radiator waar achter een ventilator zit. De warme omgevings lucht wordt via een ventilator door de lamellen geblazen en de lucht komt er koud uit. Deze lucht komt in de camper terecht. Aan de andere zijde van de condensor gaat het gas weer via een leiding naar de pomp die het gas weer samenperst en transporteert naar de condensor.

Het gas is erg warm geworden door het samenpersen en moet via een radiator aan de buitenzijde (condensor) weer gekoeld worden om weer vloeibaar te worden. Daarna is de cirkel rond en gaat het weer naar de verdamper. Eigenlijk is het een warmte pomp de warmte van binnen wordt buiten afgevoerd.


Dus normaal wordt de warmte van binnen afgevoerd naar buiten. Door nu alles om te draaien kunnen we de airco ook als een hoog rendement verwarming gebruiken. Maar daarover later meer.

Vroeger bestond de regeling van de temperatuur uit het in en uitschakelen van de airco. Temperatuur bereikt airco pomp uit, werd het weer warmer schakelde de pomp weer in. Tegenwoordig hebben we met de moderne elektronica een veel beter middel de inverter. Inverter airco's schakelen de pomp niet aan en uit maar regelen het vermogen van de pomp naar behoefte. Is de temperatuur bijna bereikt gaat de pomp langzamer draaien en gebruikt veel minder stroom.

Nog een voordeel is dat de temperatuur veel beter te regelen is, binnen 1 graad terwijl de oude systemen dit vaak binnen 3 graden deden. Bij het inschakelen va de pomp trekt de airco even een hele hoop stroom, een airco die 4 amp trekt kan bij inschakelen gemakelijk 16 ampere trekken. Op een camping vliegen dus de stoppen je weer om de oren en zal een omvormer (12->230v) gruwelijk overgedemensioneerd moeten zijn.

Een Inverter arico loopt heel langzaam aan en heeft deze problemen niet. Daar komt ook nog een 30% hoger rendement bij tijdens het koelen. Ik zelf heb 2 airco's ingebouwd de windy dit is een airco zonder buitenbak die inverter geregeld is en (maximaal) 700 watt verbruikt en geeft 2697 watt koelvermogen ofwel 9000btu.


En airco is in de slaapkamer gemonteerd en 1 in de cabine. Je hoeft alleen een gat van 15cm in de wand te maken en de unit daar tegenaan te monteren. De airco in de slaapkamer is in staat de hele camper te koelen. De 700 watt gebruikt hij alleen bij vol vermogen als de ruimte koeler word gaat hij minder verbruiken (200watt). Hij kost rond de 1100 euro en is te koop in nuenen bij ttp://www.aangenaamkoel.nl.
Wil je ook kunnen verwarmen kost hij 200 euro meer.

Verwarmen:
Voor de verwarming gebruik ik een 5000 watt truma diesel kachel.

Waarom diesel?
Ik wil geen gas gebruiken in de camper alles draai bij ons op diesel, de verwarming, oven, kookplaat en de generator. Diesel is overal te krijgen en gas is altijd een ellende, ook is diesel veel veiliger. Buiten de dieselkachel kunnen de Windy airco's ook verwarmen dit is belangrijk als je hoog de bergen in gaat (boven 3500m problemen door gebrek aan zuurstof). En in extreme kou kan de diesel parafine vormen en dan werkt de kachel niet meer.

De kachel verwarmt met hete lucht die via slangen en diverse openingen wordt verdeelt. Zorg er wel voor dat de verwarmingsopeningen laag zitten, liefst net boven de grond (warmte stijgt op). Anders heb je altijd koude voeten en benen en een rood hoofd.

We hebben een dubbele bodem in de camper, onder de vloer heb ik 30cm ruimte voor de watertanks (250 liter vuil en 450 liter schoonwater), de accu's (6x 12volt 280ah) de pomp en filter installatie enz enz.

Zorg er voor dat ook hier een verwarmingsslang doorloopt om een beetje warmte te verspreiden om in de winter vorstschade te voorkomen. Je kunt een slang van 8 cm gebruiken waar je om de 15cm een klein gaatje inprikt om de lucht te laten ontsnappen.

We hebben een quad en 2 fietsen in de garage onder het bed en die moeten ook worden schoongemaakt, hiervoor hadden we het volgende idee om water te hergebruiken. We hebben een kleine wasmachine aan boord een Candy AQ 1000T dit is een frontlader waar 3,5 kg was in kan.


Het gebruikte water (elke wasbeurt 50 liter) wordt opgeslagen in een aparte tank. Dit water wordt gebruikt voor de hogedrukreiniger om de auto, quad en fietsen te wassen

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-06-21 (314065 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.06 Seconden