Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
12/24 en 230 Volt

12, 24 OF 230 Volt boordspanning en de verbruikers


Om het hoogste rendement te halen uit de accu kun je het best gebruik maken (indien mogelijk) van 12 of 24 volt verlichting en verbruikers zoals de koelkast. Een omvormer die 12 of 24 volt omzet in 230 volt is ook mogelijk maar hou met het volgende rekening. Een omvormer heeft een bepaald rendement bv 90% dat wil zeggen dat je er 10% meer energie in moet stoppen dan dat je er uitkrijgt. Vaak is het rendement slechter als je maar een klein vermogen verbruikt.

Gebruik je bv een 3000 watt omvormer dan zal deze in rust al bv 1 amp verbruiken, dat is bij 12volt (p=uxi) 12x1= 12 watt. Als je nu een lader van je telefoon gebruiken die maar 3 watt verbruikt trekt hij toch al meteen 15 watt uit je accu en dat is zonde.

Ook zullen de meeste verbruikers met een motor zoals een ventilator of koelkast minder stroom verbruiken op gelijkspanning (12/24v) dan op wisselspanning (230v).

De omvormer:
Soms is het beter om een kleine omvormer te gebruiken van bv 150 watt voor het opladen van je telefoon en het aansturen van kleine verbruikers en daarnaast een grote omvormer van bv 3000 watt voor de magnetron, airco enz. De kleine omvormer gebruikt in rust maar een fractie van de stroom die de grote verbruikt. Ook zijn er combinatie van omvormers en laders. Wij gebruiken de Victron 24 volt 3000 watt omvormer.


Dit is echt een wonder apparaat is er 230volt aanwezig start de interne lader om de accu's weer op te laden.

Een klein voorbeeld:
Je hebt op de meeste campings 3 amp ter beschikking, dat wil zeggen dat je maximaal (p=uxi) 3x230=690 watt kunt verbruiken uit het lichtnet.

Zou je een airco of magnetron aan willen sluiten springen de stoppen je om je oren. Een kleine arico gebruikt 4 ampere als de koelcompressor loopt en zelfs heel even 10 of meer ampere bij het opstarten (enkele miliseconden). Een magnetron zal zelfs 1500 watt ofwel 1500/230= 6,52 ampere trekken.

Nu heeft de victron een knopje wat je in kunt stellen op de maximale stroom die je uit het net kunt gebruiken. Dit knopje zetten we dus nu op 3 ampere. Als je nu meer als 3 ampere uit het lichtnet trekt gaat de Victron het te kort aan vermogen uit de accu halen. Dus stel we hebben even 4 ampere nodig dan zal de victron 1 ampere uit zijn omvormer halen.

De koelcompressor van een airco loopt vaak maar 50% van de tijd (hangt af van de buitentemp) op het moment dat de koelcompressor uitschakeld zal de victron energie over hebben en direct de accu's gaan laden. Ook als we bv 2 amp uit het net nodig hebben zal de 1 amp die we over heben gebruikt worden om de accu te laden zodat we dus de 3 ampere die we hebben altijd optimaal kunnen benutten. Dit werkt natuurlijk ook zo voor de energie die de generator kan leveren.

Onze generator (de Mastervolt Whisper 3500 watt) kan 3000 watt leveren en stel dat de verbruikers even meer nodig hebben dan vult de Victron het tekort aan uit de accu.


We moeten dan natuurlijk de knop op de Victron niet instellen op 3 amp maar op 15 amp (de stroom die de generator kan leveren). De Whisper is een diesel generator die extreem stil en zuinig is. Hij is watergekoeld en is geheel afgesloten en gedempt. De koeling word verkregen door een interne waterpomp die via een buiten de behuizing gemonteerde radiator het koelwater rondpompt. Het is wel belangrijk dat de generator op een stevige niet resonerende ondergrond gemonteerd is omdat anders het geluid van de dieselmotor heel de camper in trilling brengt en zo dus de omgeving bestookt met herrie.. Mocht dit niet lukken kan er een dikke stalen plaat die als optie te koop is onder gemonteerd worden.

De generator is via een los paneel met display wat in de camper gemonteerd kan worden te bedienen en te starten. Wij bouwen hem onder het bed in de garage van de camper waar we een aparte extra geluidgeïsoleerde ruimte hebben gemaakt. In deze ruimte (die we maar even de meterkast noemen) komen de generator, omvormer/lader, solarregelaar en diverse schakelaars en zekeringen.

De aansluitingen in de meterkast
Laten we beginnen bij het begin namelijk met de Pv panelen (panelen die door licht spanning opwekken).
Die worden op het dak gemonteerd en in mijn geval per 2 in serie gezet, we gebruiken de HIP210 van Sanyo een paneel met een extreem hoog rendement en klein van formaat. Ik heb op het dak 240cm x 360cm vrij hierop moesten zo veel mogenlijk panelen. De sanyo pv panelen zijn 138x80 cm en ik ka er nu 6 monteren goed voor 1260 watt vermogen. Dus 2 panelen in serie en 3 van die combinaties parallel. Dit gaat in de meterkast eerst naar een schakelaar die 2 dingen doet, of de panelen zijn aangesloten op de Outback mx6 MPPT Solaregelaar of losgeschakeld. Als ik ze losschakel word meteen de ingang van de solarregelaar door de zelfde (wisselschakelaar) kortgesloten. Dit doe ik ivm met bliksem, als het bliksemt kan ik de panelen dan los schakelen en kan nooit mijn solarregelaar kapot gaan. Het los schakelen is ook wel handig als ik in de meterkast iets moet herstellen.Accuschakelaars te koop bij www.svb.de

Het is zeer belangrijk dat alle accu's worden voorzien van een hoofdschakelaar zodat tijdens bv laswerkzaamheden de accu'slosgeschakeld kunnen worden. Ook zijn ze gemakkelijk om bij een overbelasting of tijdens werkzaamheden aan de electra je de accu's af kunt schakelen. Deze schakelaars zijn niet goedkoop maar in geval van nood betalen ze zich zelf terug. De accu's hebben zo veel energie dat een kortsluiting zelfs de dikke 50mm2 kabels rood gloeiend laat worden, als je dan nog snel een steeksleutel moet zoeken om de accupool loste maken ben je te laat.

De Outback MPPT solar regelaar.

De uitgang van de regelaar gaat weer via drie Accuschakelaars naar de accu's. Ik heb 3 accu banken van 2 in serie geschakelde 280ah x-tender (centurion) accu's. Dus totaal 24v 840 amp/uur.

De Victron 3kw omvormer/lader zit met zijn 24v ingang aangesloten parallel aan de uitgang van de Solarregelaar. De 230volt ingang gaat via een zekeringenkast met aardlekschakelaar naar het ingangs stopkontakt aan de buitenzijde van de camper, hier komt de spanning van bv camping binnen.Aardlekschakelaar, als er meer als 30ma aardlek is schakeld hij de 230v af.,Zekeringen , deze kunnen voor 230v maar ook voor 12/24v worden gebruikt (werken met een bimetaal en warmte). Ik heb een wisselschakelaar er tussen gezet om te kunnen kiezen of de generator of het buitenstopcontact naar de omvormer/lader gaat. Natuurlijk gaat alles via een 16 amp zekering die in de zekeringenkast zit. De 230v uitgang van de lader/omvormer gaat via diverse zekeringen naar de verbruikers.

Let er wel op dat je de juiste kabel gebruikt, ik ga van elke accu bank met een 50mm2 kabel (2 meter lang) naar de accuschakelaars. dunner is niet aan te raden omdat er dan veel te veel spanning over de kabels valt bij een grote belasting en de omvormer uitschakeld. Zorg er ook voor dat je 12 of 24 volt bekabeling nooit in de zelfde kabelgoot legt als de 230v. Ook niet 230v en 12/24v in een kabeldoos stoppen. Ik zelf gebruik kabel met een witte mantel voor de 230v en kabels met een zwarte mantel voor de 24 volt.

Omdat onze vrachtwagen met 24 volt accu's is uitgerust is het hele systeem in 24 volt uitgevoerd. Dit heeft ook voordelen omdat bij het zelfde vermogen de stroon half zo groot is dus kunnen alle kabels veel dunner zijn. Natuurlijk heb ik ook veel 12volt verbruikers aan boord, zoals de tv, radio, computer, camera's om achteruit te kijken en diverse led spotjes.

Pas op als je een 24 naar 12 volt omvormer koopt! Zorg er voor dat hij niet liniair maar PWM geregeld is.
Een liniaire omvormer heeft maar 50% rendement en kan gebruikt worden als straalkachel. Groot formaat en veel warmte afgifte. Een PWM omvormer is klein, licht en heeft een rendement van meer als 90%.

Ik gebruik de bovenstaande Orion 24/12-30 van Victron te koop bij www.stroomwinkel.nl

Zorg er wel voor dat alle omvormers, laders en solarregelaars niet in een helemaal afgesloten kast zitten, ze worden warm en hebben koeling nodig. En zet tussen elke 12/24v verbruiker een zekering, de accu's kunnen bij een kortsluiting duizende ampere's leveren en dat is genoeg om de draden rood gloeiend te maken en je mooie campertje in de brand zetten. Zodra ik de electriciteit aangesloten heb zal ik een schema en een foto op de site zetten.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-06-21 (12486 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.08 Seconden