Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
1e helft augustus 2006
nog 4 weken en dan moet ie af zijn


Dit was gisteren Dolf was aan het solderen met de brander toen ik terug kwam van de Praxis. Hij had de brander op de grond gelegt (brandend) en tijdens ons gesprek werd het ineens HEET, ERG HEET.... ik stond in de vlam van de brander en mijn schoen en sok gingen de brand in. Maar verder geen schade alleen mijn werk schoenen in de fik.
Vandaag wat kabels gelegd voor de tank sensoren en een extra bedieningspaneel aangesloten. We kunnen het alarm in de cabine, slaapkamer en bij de ingangsdeur aan en uitzetten. Ook nog een kast gemaakt om de zonneboiler pomp en waterfilter heen. En 3 van de 5 speakers opgehangen.
3 augustus 2006
Vandaag heeft Dolf de waterhuishouding zo goed als af gekregen. We hebben de waterslang van het woonhuis aangesloten om te kijken of alle leidingen dicht waren en dat bleek niet zo te zijn. De afvoer van de douche is 38mm en de aansluiting op de afvoerpomp was kleiner zodat hij lekte. Nu afgedicht met kit en toen de slangklem aangedraaid en alles lijkt dicht.

Ik heb vandaag het verwarmingselement van de boiler aangesloten. Buiten het zonnepaneel kunnen we het water ook verwarmen met een 500watt verwarmingselement.
Ik heb dit met een thermostaat aangesloten zodat we bij gebrek aan zon toch lekker warm water hebben. Ook heb ik een subwoofer gemaakt onder de vloer ik had een bestaande maar die was net even te hoog dus nu 2 6 inch woofers in een luchtdicht kastje gezet en aangesloten. En het klinkt super.

Ook heb ik de waternivometers deels aangesloten zodat we straks de vulling van de tanks kunnen bekijken. De wc is vandaag vastgezet en als ik hem morgen voorzie van 12v moet hij werken.

Ook de douchebak is geplaatst, als alle leidingen dicht zijn kan ik de laatste wand van de douche plaatsen en dan alles afwerken. De douche/badkamer is dan klaar.

Morgen avond om 8 uur kan ik de watertank ophalen in Zundert. Ik moet morgen medical les geven zodat Susan morgen de tank gaat halen samen met en vriendin. Als ik de tank heb kan ik de rest van het water aansluiten en de hangkast monteren. De kast heb ik al een week af en die staat heel zielig te wachten tot hij in de camper mag


04 augustus 2006
Ik kon de laatste dagen niet zo veel doen omdat eerst de watertank onder de bank moest komen. vandaag met Susan en Wendy naar Zundert gereden. De firma PlastPro had voor een schappelijke prijs een hele mooie tank van 275 liter gemaakt. de tank is 190x60x26 cm en past precies onder de bank.
Een begin gemaakt met de hangkast, moet nog een zijkant in. De bovenste 100 cm is de hangkast de onderste 100cm is een opbergkast voor de tuinstoelen enz enz. Er komt nog een deur aan de zijkant in voor de tuinstoelen gemakkelijk er in te krijgen, aan de buitenzijde is er een service luik die ook in de kast uitkomt.
De wc is aangesloten en werkt ik heb hem al ingezegend.
De kraan achter de wc is voor het bidet spuitje, wc papier is moeilijk te krijgen straks dus een spuit met warm en koud water doet het werk ook.
De watersensor op maat gemaakt voor de tank, 3 zijn er gemonteerd 2 voor de vuilwatertanks en een voor de schoonwatertank.
Het actief koolfilter en de pomp. De pomp maakt nog al wat herrie maar dat heb ik opgelost. Eerst 2cm isolatie op de grond gelijmd daarbovenop een plankje waar de pomp op zit. de pomp is zo dus geïsoleerd van de bodem , straks komt er nog een laag geluidsisolatie omheen en hij is stil.
05 augustus 2006
Nu de watertank op zijn plaats ligt was het maken van de hangkast en bagagekast een kleine moeite. Vanavond eerst de camper uitgemest, het was een zooitje. Alles er uit gereedschap, kabels , materiaal, en toen de stofzuiger er door gehaald. Nu zie je pas wat voor ruimte we hebben.
 
De keuken is op de afwerking en de ceramische kookplaat (die werkt op diesel) klaar.

Dit is de bagagekast voor de tuinstoelen en duikuitrustingen. We kunnen via een service luik of via deze deur de spullen er in en eruit halen.
Links is de hangkast voor de jassen en rechtsonder de deur naar de bagageruimte.

 
07 augustus 2006
Vandaag eerst naar De Wit in Schijndel, slangen en meer materiaal gehaald voor de verwarming. De Webasto 5000 een 5kw diesel verwarming zit er nu bijna kompleet in.
De uitlaat en verbrandingslucht inlaat moeten er nog in maar dat is morgen zo gebeurd. De verwarming kan ook ventileren en daarbij lucht van buiten halen. De klokthermostaat werkt al moet het ding nog aan de diesel tank aansluiten en dan moet hij werken
Links zit de kraan om de afvaltank leeg te maken, die is via een luik in de trap bereikbaar.

De uitgang wordt straks onder de auto geleid . met een snelkoppeling kan er een slang aan om hem leeg te maken


Ook een sirene/flitslamp gemonteerd voor het alarm. Dit kastje heeft ene eigen accu dus als ze hem er af zouden halen blijft hij herrie maken. Ook een gsm alarm melder geïnstalleerd, zodat ik een sms krijg als het alarm afgaat en waardoor , bv brandmelder enz enz


De watertank onder de zithoek, hier heb ik 4 weken op moeten wachten. 285 liter kan er in.
08 augustus 2006
Het begon al meteen om half 10 de zonneboiler lekte bij de aansluitingen van de pomp. Dus alles onder de koelvloeistof. In de pomp zitten de koperen leidingen gewoon in een afsluiter gestoken. En aangezien de pomp aan de leidingen trok moest dat dus fout gaan. Ik heb nu en mooie constructie gemaakt die de leidingen bij elkaar houd, ik had even geen fotocamera maar zal er snel een foto van maken. Alles weer gevuld met koelvloeistof en het werkt weer perfect.

Daarna de uitlaat en inlaat van de verwarming aangesloten dit ging wel goed en een kabel getrokken van 50mm2 voor de laadstroom van de dynamo naar de boordaccu's te krijgen. een 32mm pvc pijp gemonteerd onder de auto en shit daar paste geen 2 kabels van deze dikte in. De buis is 32 mm uitwendig en de kabels 30 mm dus inwendig is de pijp te smal. Dus morgen er nog een pijp langs leggen.

Ik moest een gat van 32 en een van 51mm door de vloer van de camper boren, de kabels moeten ergens door naar binnen. De 32mm ging perfect met de gatenzaag, maar de 51 mm was binnen 1 minuut versleten, dus naar de praxis en een nieuwe gehaald ook deze was meteen versleten, krijg er geen gat doorheen. De vloer is van 5mm staal.
De 32mm gatenzaag is van goede kwaliteit, de Praxis zooi dus niet. Morgen maar een echte halen.


Nog een probleem wat ik had was dat ik dus dacht dat ik de stalen vloer wel als min draad kon gebruiken. Maar nu blijkt dat de hoofdschakelaar in de cabine via een relais de min van de accu los schakelt. Als ik de min van de accu aan massa leg gaat in de cabine alles aan als of ik de hoofdschakelaar omzet. Dus morgen toch maar een aparte min draad leggen.

11 augustus 2006
De kraan zat gemonteerd met een paar balkjes en 2 zadels maar ik was er niet tevreden mee. Nu met de freesbank een stevige beugel gemaakt zodat we niet halfweg de kraan verliezen. Ook van daag de trap gemaakt, deze moet opklapbaar zijn om bij de verwarming en de kraan voor de vuilwatertanks te komen.
De trap moet voorzien worden van laminaat en de zijkanten van tapijt. Maar dit kan later nog.
Hierboven zie je de trap opgeklapt zodat ik bij de verwarming kan. Hieronder zie je de kast waar de pomp en filters in zitten. De afwerking is nog niet klaar maar het deurtje kan al open en dicht
Als ik zo de foto zie lijkt alles schots en scheef. Maar dit is gezichtsbedrog door de rare hoek waarmee in de foto heb gemaakt. Alles zit er keurig recht in.


13 Augustus 2006
Dit is het trapje om van het leefgedeelte naar de keuken te komen, de vloer in de keuken ligt 30 cm hoger omdat onder de vloer de accu's, afvaltanks, wc enz enz liggen.
Ook een begin gemaakt met het leggen van laminaat op de trap. Morgen alles in de aluminium hoekstrip zetten en laminaat op de trap maken. Ik ga ook proberen om de interne dieseltank klaar te maken en aan te sluiten zodat de verwarming en kookplaat kunnen werken
Johan een kennis van de duikschool heeft voor mij deze traanplaatroosters gemaakt. Aan de onderzijde wordt de koude lucht aangezogen en in het midden de warme lucht uitgeblazen. En dat alles zonder de regen binnen te laten.
Zaterdag en baaldag, Susan wat lekker gehaald en samen een dvd gekeken, de generale test van de electronica. En ook nog even het alarm getest, buiten de sirenen en zwaailicht werd er ook netjes een sms verzonden. Dus dat werkt ook.
Alles van de trappen  moet afgewerkt worden met aluminium profiel. Je zaagt je kapot om zo een 40x40mm profiel verstek te zagen. Wij doen de schoenen uit in de camper maar bij een controle aan de grenzen van sommige apenlanden hoef ik niet te vragen aan de mannen om hun schoenen uit te trekken .Dus alles stevig en legerkistjes proof gemaakt.


14 augustus 2006
Vanmorgen eerst nog even naar de Wit in Schijndel, de Kit was weer op, er zitten nu meer als 20 kitpatronen in de camper. Ook nog wat materiaal wat over was teruggebracht en daar doen ze bij de Wit nooit moeilijk over. Goede service en bijna altijd alles wat je nodig hebt op voorraad. En nog belangrijker voor een goede prijs.

Daarna naar de Praxis om een rail te halen voor het douchegordijn en nog wat klein materiaal.

Ik had accu klemmen gekocht maar deze waren veel te klein ik kon de draad van 95mm2 niet vastmaken op de klem, dus naar de automaterialenzaak gereden om de juiste klemmen te halen. De accu's wegen 75 kg per stuk dus dat was even sjouwen geblazen. Eerst alle accu's op de laadklep gezet en de klep omhoog gedaan om met zo min mogelijk energie ze in de camper te krijgen. De garage geeft nu nog toegang tot de hele camper dus konden ze via de garage naar de keuken toe waar ze onder de vloer komen te staan.

Ik kon 4 accu's al aansluiten met de dikke kabel. elke keer staan er 2 accu's in serie om 24 volt te krijgen en 3 van deze banken staan parallel. Alle kabels moeten even lang zijn omdat anders de bank met de kortste kabels alle laadstroom op gebruikt. En hierdoor dus een bank helemaal vol komt en de andere 2 maar voor een deel. Ik heb gekozen om de min leiding via een dikke 95mm2 kabel te laten lopen. dus wel 3 plus kabels naar de meterkast maar de min via een leiding.

De 3 min leidingen gaan via 3 kabels van 80cm naar een verdeelblok waar ze alle drie eerst nog door een 200 amp zekering gaan. Stel dat een van de kabels beschadigd brand niet meteen heel de camper af.


De accus's zijn speciaal, ze werken met Koolstof matten tussen de platen, ze zijn heel vaak en heel diep te ontladen. 24 volt en 840 amp/uur totaal moet genoeg zijn om de energie van de zonnepanelen in op te slaan. De 1260 watt panelen kunnen in een dag de accu's weer helemaal vullen. Als we geen airco gebruiken hebben we voor een week energie en dan moet de generator aan als de zon besluit om eens een week helemaal niet te schijnen. Maar normaal door het jaar heen geeft de zon ons meer dan genoeg energie om alles te laten werken en elke nacht de airco een uurtje of 5 aan te zetten. willen we meer moet de generator aan of moeten we een stukje rijden omdat dan de accu's ook geladen worden via de motor.
 Hier zie je hoe dik zo een kabel is. 95mm2 is dikker dan de gemiddelde startkabel. De geel/groene draad zit normaal in een huis en is 2,5mm2. Elke volt die je verliest over de kabel is zonde vandaar de dikke kabels.

De foto's waren onscherp maar ik vond het toch leuk om ze even te laten zien. Vanavond ben ik nog bezig geweest om een frame te maken voor de vloer boven de accu's de vloer moet open kunnen om bij de accu's en water leidingen te komen.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-08-02 (12687 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.07 Seconden