Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
Verlichting

Het meest efficient is het om bv verlichting en andere kleine verbruikers te laten draaien op 12 of 24 volt.
Vroeger werd er in de camper veel gebruik gemaakt van 230v en 12 volt verlichting.


Gloeilampjes worden ze ook wel genoemt en zijn altijd kapot als je het net niet kunt gebruiken. De laagspanningslampen waren vaak buis of halogeenlampjes met een erg laag rendement waardoor ze veel stroom verbruikteen ook nog behoorlijk warm werden. Die warmte zorgde in de zomer voor een ondraaglijke hitte in de camper. De buislampjes hadden wel het voordeel dat ze warm licht gaven (roder licht als halogeen) en dat kwam de gezelligheid wel ten goede. Ik had in de camper indirecte verlichting met 12v buislampjes onder de kastjes, deze verlichting verbruikte 5 ampere. Tegenwoordig gebruiken we vaak Led (Light emitting diode's) verlichting.Dit doen we om zo veel mogenlijk licht te hebben met een zo klein mogelijk verbruik. En nog een voordeel is ze gaan 50000 uur mee dus zeg maar een leven lang. Warmte opwekken doen ze ook bijna niet en nu ik de buislampjes heb vervangen door Leds gebruik ik Ipv 5 amp nog maar 0,7 ampere. De leds geven net zo veel licht maar gebruike 7x minder stroom en ze zijn ongevoelig voor schokken. De accu is dus in staat om de lampjes 7x langer te laten branden.

Leds geven alleen minder gezellig licht , net als daglicht een beetje blauwig. Tegenwoordig zijn ze te krijgen in de zelfde vorm als de halogeenverlichting en kunnen de lampjes gewoon worden vervangen zonder de armatuur aan te passen. alleen geven ze wel koeler licht of wel helder wit ipv rood achtig wit.
TL-verlichting is ok een alternatief. Tegenwoordig zijn er veel TL armaturen te krijgen die op 12v of 230v werken. Het rendement is 3x groter dan een gloeilanp maar ook deze lamp geeft koel licht.

De meeste Leds hebben een ingebouwde voorschakelweerstand om de leds die op een paar volt branden te laten branden op bv 12 volt. Een betere oploosing om de Leds aan te sluiten is via een PWM voeding.
PWM staat voor puls wide modulation. DIt werkt als een schakelvoeding en eigenlijk net verhoogt het rendement net zoals een MPPT Solar regelaar.

Om de stroom te begrenzen tot bv 350ma (voor een Luxeon led) zetten ze de Led heel snel aan en uit .
Dit doet de voeding 10000 maal per seconden zodat wij denken dat de led constant brand.
Maar eigenlijk knippert hij heel snel. Voor de hobbyisten onder ons heb ik een schakeling gemaakt die 3 Luxeon leds op 12v en 6 Luxeon leds op 24 volt kan laten branden (PWM reglaar met 90% rendement).
Zoals we weten kan de accuspanning namelijk varieren bij een 12 volt systeem tussen 11 en 14 volt.

Met deze schakeling is de stroom door de leds altijd 350ma en branden ze dus altijd even fel. De leds hebben een bijna onbeperkte levensduur als ze maar geen stroom te verwerken krijgen groter dan 350ma.
Led verlichting heeft eigenlijk maar een nadeel en dat is de prijs. IK gebruik Luxeon Leds van Philips en deze kosten 10 euro per stuk. Ik heb er 6 in een goedkope plafoniëre geplaats kompleet met de PWM voeding. Dus kost het lampje nu ineens 70 euro. Maar een voordeel ik hoef nooit meer lampen te vervangen en kan volstaan met minder accu's.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-06-21 (11170 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.22 Seconden