Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
2e helft juli 2006
Vandaag de afzuigkap gedeeltelijk aangesloten en aan de 230v gewerkt
Vandaag de ventilator aan de zijkant van de vrachtwagen gemonteerd. Eigenlijk moet die in het dak komen te zitten maar daar zitten de zonnecollectoren. Maar na het bestuderen van dat ding lijkt het me geen probleem om hem aan de zijkant te maken.Dus gat gemaakt en vastgezet.

Jan van Hout kwam vandaag helpen schilderen. Het keukenblad moet voorzien worden van enkele lagen parketlak. Het ziet er nu veel beter uit.

 
Ook heb ik in de slaapkamer een schuifkast gemaakt. voor de kleren hij is nog niet afgewerkt maar ziet er best wel leuk uit.
Ook weer wat 230v aangesloten 2 stopcontacten in de keukenkastjes gemaakt en kabelgoten gelegd. De kabelgoten zijn gescheiden voor 230v en laagspanning.
Alle snoer is in klemmenstroken of stopcontacten gezet met eindbusjes om loszitten te voorkomen.
17-Juli 2006
Vanmorgen ging het erg langzaam, moest in de hitte het dak op van de truck om een zonnepaneel voor warm water en de schotel te monteren.
;


De dakreel die ik heb gemonteerd is er om de boel een beetje tegen takken enz te beschermen. Na de middag lagen ze op het dak en kon ik me weer in de camper gaan uitleven. Heb eerst samen met Susan een paar platen hout op maat gezaagd om het plafond van de slaapkamer mee aan te kleden. Deze liggen nu te drogen en worden aangedrukt met 4 stempels.De vermoeidheid begint wel een beetje toe te slaan elke dag 15 uur werken en dat 7 dagen per week, Maar straks 5 jaar rust. Vanavond ook nog even een begin gemaakt met de kasten voor de slaapkamer. Het wordt een uitschuif tv kastje waar de tv in komt daaraan vast 3 kasten met deurtjes en dan nog een soort nachtkastje met leeslampjes .
De kastjes zien er nu nog niet uit. maar straks met alle afwerkranden en bewerkte zijkanten worden ze super18 juli 2006
Vandaag de slaapkamerkast gemaakt, de kast was origineel aan de binnenzijde rond en heel ondiep. Ik heb hem vierkant gemaakt en veel dieper. Ook wat aanpassingen aan de stevigheid gemaakt om te voorkomen dat hij straks uit elkaar valt. Om de afwerkstrips te bevestigen heb ik een gleuf van 2mm in de kopsekant van de panelen gemaakt. Hierin wordt de strip geslagen en zit echt muurvast.

De frees werkte eerst perfect maar ging niet diep genoeg het hout in. Er zat een geleider op de frees en die heb ik verwijderd, daarna ging hij diep genoeg maar na 10 cm frezen zag je elkaar niet meer staan. Het stonk naar brand en alles zat onder de blauwe rook. Vandaag heb ik Philip zijn auto geleend om naar Nuenen te rijden omdat ik bij BKS camperbouw een paar afwerk strips moest kopen. Toen ik stilstond voor een stoplicht dacht ik ineens....... volgens mij heb ik de frees verkeerd om gemonteerd en draait hij dus de verkeerde kant uit. Meteen bij thuiskomst de frees goed om gemonteerd en alles werkt weer zonder rook en stank. Dom Dom DomLinks het tv kastje, hierin komt de tv die ik 40 cm naar buiten kan trekken. Er moet alleen nog een afwerklatje op de voorkant van de lade maar voor de rest is hij af.;


Alles is super stoffig maar daar gaan we aan werken als de camper klaar is. Ook te horen gekregen dat de watertank niet volgende week klaar is maar pas 4 augustus. Daar baal ik van omdat ik de zithoek pas in kan bouwen als de watertank er onder gemonteerd is. Vanavond niets kunnen doen, ik heb heel de avond met Philip de boekhouding bijgewerkt.19 juli 2006
Vanmorgen om 9 uur eerst wat abonnementen opgezegd. Oa Upc de kabellaar, tyco de meldkamer van de alarminstallatie van het bedrijf en Verhappen containers voor onze papier en vuil container. Toen op pad geweest voor waterslang en afvoerslang. Helemaal naar de Wit in Schijndel gereden voor deze slang .

Ook moest ik de wateraanvoer verdelen over 6 aansluitingen en dat maal 2 ivm koud en warm water. Alles gevonden bij Egas. Pas om 4 uur was ik thuis en ben ik in de camper aan de slag gegaan. De slaapkamerkast afgewerkt en in de kastjes kabelgoot en verdeeldozen gemaakt. Alles gescheiden, dus 230v en 12/24v in aparte lasdozen voor de veiligheid.

Ik gebruik multikabel met 7x 1,5mm2 en 1x 2,5mm2. Natuurlijk alleen voor de kleine verbruikers zoals de led verlichting, tv en radio/dvd speler. Morgen weer verder hiermeeDe afwerkrand loopt niet tot onder omdat er nog een matras in komt en het onderste stuk dus onzichtbaar is. Langs de kast zijn nog schroeven zichtbaar maar dat wordt nog netjes afgewerkt.
 En het Omnistore zonnescherm gemonteerd, 350cm breed en 250cm kunnen we hem uitdraaien. We hebben deze lengte gekozen omdat we een safariroom hebben die we willen blijven gebruiken. Een safariroom zijn 2 zijkanten en een voorkant die aan de luifel kunnen worden gemonteerd zodat je een tent krijgt.


21 juli 2006
Vanmorgen weer hout moeten gaan halen, 2 platen van 3mm dik. Het is niet aan te slepen, elke keer denk ik dat zijn de laatste maar helaas toch tekort. De slaapkamer is zo goed als klaar en binnenkort kan het matras en bodem er in.

De badkamer is nu aan de beurt, eerst een regelwerkje gemaakt voor het plafond. Dit plafond is 2 cm verlaagt om de spotjes in te kunnen bouwen.
De plafondplaat is gelijmd en moet dus tot ie droog is met de stempels worden aangedrukt
De verlichting werkt op 230v tenminste in het barmeubel de rest zijn leds en werken op 12v.
Ook de tv en dvd ingebouwd in de slaapkamer deze is nu klaar op een paar kleine afwerkingen na. De kabels waren net te kort dus kan de tv er niet vergenoeg uit getrokken worden maar de juiste kabels zijn al besteld.
22 juli 2006
De plafond platen op maat gemaakt en verlijmt tegen het plafond, morgen is het droog en kan ik de kastjes in de zithoek monteren. Heb van de kastjes eigenlijk alleen de deurtjes gebruikt de rest nieuw gemaakt.
 De badkamer is bijna af de verlichting werkt al en ik moet alleen nog een paar dingen afwerken. Daarna de wc plaatsen en aansluiten en dan kan ik verder met de douche.
 

Tegen deze achterwand komt de zithoek waarvan we ook een bed kunnen maken voor als we mensen op bezoek krijgen. Ook nog een 230v lamp in de slaapkamer gemonteerd en op een paar kleine afwerkingen na is die af.
23 juli 2006
Vandaag de kastjes in de zithoek gemonteerd en even snel een bank in elkaar gezet wilde even weten wat de ideale hoogte was deze is nu 46 cm. En niet te vergeten het raam, 95x40cm is niet extreem groot maar we willen de warmte buitenhouden. Het raam met veel kit vastgezet, en natuurlijk zal alles onder. Het schoonmaken en verwijderen van de overtollige kit was meer werk als het raam inbouwen.
Aan de onderkant van de kastjes komt nog een kastje met vakjes om bv een telefoon in op te bergen.
Het woongedeelte ziet er mooi uit met de kastjes en bank, het andere gedeelte van de hoekbank kan ik pas maken als de watertank er is en die zou 4 aug geleverd worden.
Ik had vorig jaar 2 interieurs van een 2005 schade caravan gekocht. Kastjes zo mooi zelf maken is bijna niet te doen met al die ronde hoeken. We heb ik alleen de voorkanten en deurtjes van de kastjes gebruikt en de rest zelf gemaakt om er voor te zorgen dat de kastjes niet uit elkaar vallen tijdens de eerste rit.24 juli 2006
Vandaag heeft Dolf de oom van Susan meegeholpen. Er moet nog een behoorlijke berg waterleiding en afvoer enz enz aangesloten worden en aangezien ik veel verstand heb van electra maar weinig van water hebben we nu de deskundige die help. Alles moet 5 jaar probleemloos blijven werken en wat is er erger dan een watersnood in de camper.
 
Eerst zijn we materiaal wezen halen en Dolf weet door zijn sanitair verleden al de zaakjes die we nodig hadden te vinden. Toen aan de slag. Diverse verdelers gemaakt om het warme en koude water te verdelen, er zijn vele aansluitingen nodig oa voor:

- Wasmachine (deze aansluiting gaat via een thermostaatkraan om de wasmachine te voorzien van 55 graden water. Dat scheelt een hoop in energie het verwarmen van het water neemt meer dan 60% van de totale stroom voor zijn rekening en aangezien we een zonneboiler hebben is dat zonde.)

- De kraan op de afwasbak

- Drinkwater filtering (alleen koud water)

- Boiler

- Wc (voor door te spoelen)

- Bidet voor het besparen van wc papier

- Douche


Dus totaal 7 aansluitingen.

's-Avonds ben ik nog bezig geweest om 12, 224 en 230 volt kabels door de goten te leggen om onder het keukenblok en de douche alles van spanning te voorzien. Morgen gaan we weer veder.

25 juli 2006
Vandaag een paar vakjes onder de kastjes gemaakt in het woongedeelte. Hoe meer vakjes hoe beter elke ruimte hoe klein ook moet worden benut.


De solarregelaar schakelt bij voldoende zon de pomp in zodat het water wordt verwarmt, zelfs in de winter kan dit systeem het water verwarmen. En indien er geen zon is wordt hij via een 230v verwarmingselement bij verwarmt tot 80 graden. De regelaar heb ik even tijdelijk tegen de muur geschroefd om hem te proberen, straks moeten we nog een leuk plaatsje vinden voor dat ding.
Dolf heeft vandaag de zonneboiler aangesloten en een deel van de waterhuishouding gemaakt. Er moesten 2 8mm leidingen en een draad van een temperatuur sensor door het dak. Dit heeft hij op een creatieve wijze opgelost. Hij had een bus waar draad in zat en waar hij 2 grote moeren met ring op kon draaien. Ik heb met de draaibank de ring afgedraaid tot 31mm waardoor ook alle oneffenheden meteen weg waren. Door deze bus lopen de leidingen die afgekit worden en daardoor waterdicht door het dak gaan.

Door de collector loopt koelvloeistof die niet kan bevriezen zodat we de collector ook in de winter kunnen gebruiken. Deze vloeistof word rondgepompt door de pomp en het drukvaatje is er voor om bij het uitzetten van de vloeistof door de hitte de druk opgevangen word. De vloeistof gaat door een warmtewisselaar en die verwarmt de boiler van 32 liter. 32 liter is ruim voldoende per dag omdat het water in de boiler 85 graden word en je dus maar een deel warm water gebruikt en de rest bij mengt met koud water.

De zonneboiler aansluiten was me zonder Dolf nooit gelukt, ik ben een reus in Electro maar een kneus als loodgieter.


26 juli 2006
Vandaag hebben Dolf en ik de zonneboiler aangesloten en gevuld met koelvloeistof. Tot -38 graden moet alles blijven werken. We moeten nog iets verzinnen om de zaak goed te ontluchten maar Dolf had een idee dat we volgende week gaan proberen.

Ik heb vanavond de camper een stukje verreden zodat hij overdag lekker in de zon staat, hij stond onder de carport en daar is schaduw en we willen de zonneboiler proberen.

Alle slangen zijn in het keukenblok aangesloten en afgeperst en na wat kleine lekjes is nu alles waterdicht. Nu moet er nog een verdeler in de badkamer komen en dan nog de afvoeren aansluiten en dan is het water klaar. Dolf komt maandag terug hij gaat nu even genieten van de welverdiende rust.

Ik ben nu bezig aan een boekenplank voor de boeken  van alle landen die we hebben in te zetten. Morgen wat hout halen en dan verder met de hangkast voor de jassen.

Ook is vandaag de alarminstallatie binnengekomen dit is een installatie uit een huis en heeft 3 bedieningspaneeltjes met display. 1 in de slaapkamer, 1 als je binnenkomt en 1 in de cabine. Op alle serviceluiken, ramen, duren en laadklep komen contacten en er hangt een infrarood detector. De installatie is via code of door een code sleutel (contactloos) aan en uit te zetten. Via sms krijg ik en melding als het alarm af gaat of er brand uit zou breken. Ook kunnen we via een sms de locatie opvragen van de camper en kunnen we hem via internet volgen als ie weggehaald zou worden.

De afvalwatertank van de wasmachine, dit is een tank waar alleen het water uit de wasmachine in komt, dit gaat via een pomp naar een buitenaansluiting waar de hogedrukreiniger op aangesloten kan worden. Hiermee hergebruiken we dus het water om de auto, quad en fietsen te wassen.


  

 
De afzuigkap, de ventilator moet normaal in het dak worden gemaakt maar omdat daar de pv panelen komen te liggen heb ik hem in de zijkant gemaakt. Dus geen lange slang door alle keukenkastjes maar een klein stukje slang zodat de keukenkastjes normaal van formaat blijven.
Een deel van de slangen voor het warme en koude water voor het keukenblok, de douche heeft zijn eigen verdeling. Maar deze is nog niet klaar.
Het zwarte monster, hij beet me!!! Ik moest een schroef aan de binnenkant van de watertank aandraaien en na een beetje getrek en gerommel kreeg ik mijn arm er helemaal in. Dus schroef vastgezet en klaar. Nu dacht ik dat als je arm ergens in kunt steken kun je hem ook weer verwijderen.... FOUT FOUT FOUT gedacht. Mijn arm zat zo vast als een huis. Dus Dolf geroepen en die kwam met zijn zeep spuitje om lekkage's te zoeken. Alles glibberde maar arm nog steeds vast. Na een hoop pijn en striemen eindelijk floepte hij er uit. Eind goed al goed.
Dolf de loodgieter aan de arbeid, de zonneboiler is gevuld met koelvloeistof zodat hij kan werken tot -38 graden zonder te bevriezen. Alles ontlucht en getest en het werkt . na een uurtje om 6 uur 's-avonds , dus weinig zon was de boiler al op 33 graden. Morgen testen in de volle zon, de boiler moet met gemak 80 graden kunnen worden.

Toen nog een tuinslang aangesloten op de waterverdeler en gekeken of alles dicht was. EN !!!! het lekte, de watermeter koppeling was lek, de 2 koppelingen paste niet helemaal op elkaar, dus moest er de draaibank aan te pas komen om een klein stukje af te draaien van de koppelingen en het is dicht en werkt perfect. Het koolstoffilter zit er al tussen en ook de UV-waterfiltering werkt .
28 juli 2006
Vandaag bezig geweest met het maken van de hangkast en de bagagekast voor de tuinstoelen en duikuitrustingen. Ik ben nog niet klaar dus vandaag geen foto's. Morgen gaan we de theorielokalen van de duikschool overhuizen en opruimen dus morgen geen update. Ook heb ik vandaag de L-bank afgemaakt en de 230v en 12v door de kastjes gelegd.

29 juli 2006
Vanmorgen eerst een deel van de theorielokalen van onze duikschool (die verkocht is) overgehuist naar de nieuwe eigenaar en om 2 uur naar België gereden om een telescopische tafelpoot te kopen. Deze tafelpoot kan met een druk op de knop traploos van 30cm tot 70 cm hoogte gezet worden. 30 cm om als bedbodem te kunnen gebruiken en de hoogste stand om comfortabel te kunnen zitten.

Het tafel blad van 65x90 is ook nog draaibaar en verschuifbaar dus je kunt de tafel zetten zoals je wil. Vanavond nog even een deel van de bevestiging voor de zonnepanelen gemonteerd en morgen gaan de panelen erop. Vanaf morgen hebben we dus 1260watt per uur aan gratis energie.

Verder nog wat kabels gelegd en dat was het.


31 juli nog een maand te gaan
Susan houd zich bezig met de verhuizing van ons woonhuis en ik weer met de camper. Susan kreeg vanavond hulp van haar broer Jan en ik van Dolf.

Vandaag de zonnepanelen of eigenlijk heten ze pv panelen aangesloten , dat wil zeggen 4 van de 6. Heel de dag 600 watt energie gratis gehad. Vanavond de laatste 2 gemonteerd een aangesloten dus morgen 900 watt gratis energie.

De 470kg accu die er in moet komen kunnen pas geplaatst worden als de waterleidingen gemonteerd zijn dus ik heb nu tijdelijk 24volt 100 amp-uur accu´s gemonteerd. De accu´s die straks er in komen zijn totaal bijna 900 amp-uur dus de zonnepanelen stoppen al heel snel met laden omdat de accu´s vol zijn.

Dolf heeft vandaag aan de waterhuishouding in de douche/badkamer gewerkt. Morgen gaan we de afvoer aansluiten en dan kunnen we testen.


 


Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2006-07-16 (20771 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.14 Seconden