Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
24 juli 2013

Op de veerboot van Oslo naar Fredrikshaven.

Vanochtend opnieuw om acht uur opstaan en ontbijten. Ad wil alles klaar hebben voor vertrek straks, zodat, als we terugkomen van het centrum, we na het legen van de vuile tanks meteen kunnen vertrekken naar de haven. Om tien uur zitten we in de bus naar het centrum. Bij het centraal station komt net de bus aangereden met als opdruk Akerbrygge en daar willen we heen, want vandaaruit is het de bedoeling dat we de ferry nemen naar Dronningen om het Norsk folke museum te gaan bekijken. Normaal nemen we altijd de tram naar de haven, maar aangezien de bus aan komt rijden, springen we daar maar in. We hebben weer een klein rondje site seeing en we rijden richting de haven, maar hij stopt precies aan de andere kant van Akerbrygge dan de bedoeling was. De halte heet ook heel anders dan Akerbrygge. Dus of de chauffeur heeft met een verkeerde naam op zijn bus gereden of dit heet ook Akerbrygge, alhoewel de naam van de halte totaal anders is. De chauffeur had in elk geval een pauze, want dit was de laatste halte en dat maakt hij ons duidelijk door de deuren te sluiten en dan weer te openen. We zijn ook de laatsten die nog in de bus zitten en vragen hem of hij niet meer verder rijdt. Dat beaamt hij. Ok, dan maar uitstappen en een tien minuten extra lopen. Wel vals hoor dat deze bus ook Akerbrygge heet en vervolgens niet stopt in Akerbrygge, zoals de tram doet. Ach we hebben de tijd en wandelen op ons gemak naar de haven. Een goede twintig  minuten later zitten we op de ferry, die ons naar Dronningen vaart.


In Dronningen gaan we naar het Norsk folke museum en dat is prachtig. Ze hebben hier een heel groot dorp gemaakt van allerlei oude huizen vanuit heel Noorwegen inclusief een stavkerk. Ze hebben ze van heel oud tot aan ongeveer 1950. Ook de inrichting kun je bij heel vaak zien. Overal zijn mensen en kinderen in klederdracht en als we om twaalf uur bij een aantal boerderijen komen zijn ze daar net met z'n allen aan het lunchen. Heel gezellig. Alle volwassenen bij elkaar en alle kinderen bij elkaar. Ze eten een soort pap met suiker en kaneel. Even later komen we in een grote boerderij uit de jaren vijtig. Hier wordt ons koffie aangeboden door de vrouw des huizes, maar die slaan we af, want we lusten geen koffie. Het is hier ontzettend mooi aangelegd. Zelfs bij elke boerderij ligt een moestuin en ze verbouwen er vanalles. Er is een bakkerij waar twee vrouwen, natuurlijk ook in klederdracht, nog op de ouderwetse manier plat brood bakken op een plaat die in het open vuur ligt. Even later komen we in een oud kruideniers winkeltje en daar zijn van allerlei lekkernijen te koop, inclusief drop. We kopen 1 drop, die de grote heeft van een trekdrop, maar dan een ronde staaf is in plaats van een balk bij trekdrop. Deze ene drop kost al anderhalve euro, dus eentje vinden we wel voldoende. Hij is echt super lekker, zo'n lekkere drop heb ik Nederland nog nooit gehad. Er zit ook meer een zoethout smaak aan.

Als we na twee uur wandelen alles hebben gezien gaan we naar de bushalte die bijna voor de uitgang staat. Hij is net weg, dus we moeten tien minuten wachten, maar dat hebben we er wel voor over, want het is een redelijk eind lopen naar de andere musea, waar we nog even willen kijken naar het noorderlicht. Dat had Susan in de boeken gelezen en niet gezien, dus nu we toch in de buurt zijn, pakken we dat er meteen bij en daarna kunnen we meteen op de ferry stappen, want die meert voor het Fram, het museum, aan. Het noorderlicht was mooi, maar we hadden ons er wat meer bij voorgesteld. We zijn nog even naar de filmzaal geweest waar de historie van de poolvaarten werd verteld en daarna zijn we terug op de ferry gestapt richting het raadhuisplein. Dan de tram naar het centraal station en daar lust Ad nog een lekkere maaltijd bij de Mc Donalds natuurlijk en Susan geniet van de frietjes. We hebben nu wel twee mooie glazen, want die hadden ze daar op dit moment als actie, dus hebben we nog een mooi aandenken aan Noorwegen.

Terug op de camping lusten Marcel en Bianca nog een soep, dus Bianca gaat de soep klaarmaken op een pit in het sanitair gebouw, want Ad heeft de dieselkraan al dichtgedraaid en in de camper kan ik er niet meer gekookt worden. Ondertussen pakt Susan eten en drinken in voor vanavond en vannacht op de boot. We hebben een kamer aan boord van de ferrie, met douche en toilet. Susan neemt water, theekan, thee, theekopjes, noodlesoepen, kommen, lepels, waterkoker, chips, evergreens, koekjes en ranja mee, dus we kunnen voorlopig wel vooruit. Dan nog de toilettas inladen en zorgen dat alles vast ligt voor vertrek. Nadat we met de camper naar het sanitair gebouw zijn gereden, om de wc en de vuilwater te legen, kunnen we vertrekken naar de haven. Vanaf de camping is het slechts een kwartiertje rijden naar de haven met DFDS en Stena. We mogen meteen inchecken als we daar arriveren en we mogen helemaal vooraan gaan staan, dus straks mogen we weer zowat als eerste aan boord.

Als de boot aanmeert, komen er ontzettend veel auto's uit en komt geen eind aan. Tussen de eerste en de laatste die van de boot afkomt zit zeker een half uur. Fijn dat wij zometeen als eerste erop mogen, dan mogen we morgenvroeg ook weer als eerste eraf. Nadat eerst alle motoren en fietsers een plaats hebben gekregen, en er een aantal opleggers aan boord zijn gegaan, mogen wij aan boord rijden en dit keer mogen we wel meteen naar de suite toe. Ideaal, want Susan en Ad springen meteen onder de douche en na het douchen nog even een noodlesoep en dan lekker op bed lezen. Susan had vijf boeken bij en ze is heeft nog steeds de eerste niet uit. Ze heeft totaal geen tijd gehad om te lezen, want tijdens het rijden is het zonde om te lezen, omdat ze dan al het moois mist van Noorwegen en 's morgens en 's avonds is ze te druk bezig geweest in de keuken of om dagelijks het verslag te schrijven en/te controleren en aan te vullen. In bed heeft ze wel gelezen, maar dat was nooit lang genoeg om het boek uit te krijgen. Volgende vakantie gewoon de rest van de boeken lezen! Je kunt het ook zien als een goed teken, want dan heeft Susan zich in de vakantie in elk geval geen moment verveeld.

Iedereen ligt al te slapen als om elf uur Susan ook haar lamp uitdoet en gaat slapen. Het boek is nog steeds niet uit.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2013-07-26 (1967 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.09 Seconden