Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
16 juli 2013

We gaan weer rijden. Dat betekent dat alles weer ingeladen en vastgezet mag worden na het ontbijt. Aangezien we nu nog stroom hebben, doen we extra broodjes in de oven voor vanmiddag en zetten extra water voor thee en vullen daarmee de thermoskannen. Ad leegt de wc cassette en de vuilwatertank en we zijn weer rijklaar. Eerst nog even Gol inrijden om te tanken en vervolgens zien we nog een mooie houten kerk, daarna volgen we weg 7 richting Geilo. 


Vandaag wordt het een route vol stavkerken, dus we zijn benieuwd. Het weer is weer prima, soms zon, soms wat wolken, maar wel droog. Langzaam lopen de temperaturen op tot 24 graden. De weg is prachtig. Hij slingert over de bergen en door de bossen. We gaan de camper steeds meer waarderen, we zijn echt zelf supporting. Stroom genoeg, de grote vries en koelkast is erg zuinig en we hebben voldoende zonnepanelen dat zelfs met bewolkt weer de accu's vol blijven. Ook tijdens het rijden worden de accu's geladen en zelfs als Susan de combi oven aanzet, die bijna 200 ampere uit de accu's trekt, geeft de omvormer geen krimp. Water hebben we ook genoeg en is door de uitgebreide, misschien wat overdreven filtering altijd veilig drinkbaar. Een chlorinator, koolfilter en uv lamp maken het smerigste water schoon en veilig. Omdat we nu niet douchen in de camper hebben we met een volle tank voor zeven dagen water. En we zijn nu met zijn vieren. De vuilwatertank is ook groot genoeg en leegmaken gaat met een druk op een knop. Tot nu toe hebben we nog niet echt problemen gehad met de camper, en dan bedoel ik met het leefgedeelte. Wel wat gebruikers problemen. We zette de afvoerpomp uit tijdens he rijden en dat was niet slim. water wat in de afvoerleidingen zat voor we gingen rijden kwam omhoog in de douchebak, maar door de afvoerpomp altijd op automaat te zetten was dit verholpen. Na de vakantie ga ik als eerste luchtvering monteren en dan voor de volgende zomer de airo voor het leefgedeelte. De motorairo werkt trouwens gelukkig wel super en die hebben we overdag zelfs in Noorwegen nodig. Het verbruik van de camper valt ook mee, op de snelweg 1 op 9,3 en in de bergen 1 op 8,2 en dat is eigenlijk nog minder,want we koken en verwarmen ook op diesel, dus die liters moeten nog van het verbruik af. Ook het rijden is super. De auto stuurt, remt en trekt perfect, alleen hangt hij iets als we op de slingerweggetjes door de bocht gaan, maar dat is over als we als we terugkomen de luchtvering monteren. We stoppen in Uvdal en gaan een kijkje nemen in een mooie staafkerk. We betalen 24 euro en daarvoor krijgen we twee kaartjes. Bianca en Susan gaan eerst het kerkje van binnen bekijken. Als zij terugkomen bij de camper nemen Marcel en Ad de kaartjes over en kunnen zij ook binnen gaan kijken. 

We vervolgen onze weg en vinden niet alle kerkjes. In het stavkerke boek van Noorwegen, wat Susan van  een collega te leen heeft, stond nog een andere mooie stavkerk, dus die bekijken we ook nog. Marcel heeft zo'n last van zijn rug, dat hij in de auto blijft zitten, terwijl Bianca, Ad en Susan na het kopen van dure kaartjes even binnen gaan kijken. Deze is binnen prachtig beschilderd, maar we mogen binnen niet fotograferen. Het is leuk om te zien dat elke boederij hier een eigen bankje heeft. De namen van de boerderij staan met sierletters op de zijkant van de bankjes. Heb je een grote familie dan koop je gewoon meerdere bankjes. Het altaar en preekstoel staan er gekleurd bij en boven is zelfs een balkon voor de organist en het koor. In de zomer worden nog vier keer per jaar diensten gegeven. In de winter is de kerk gesloten, omdat het hout werkt en er natuurlijk altijd het gevaar van instorten blijft. Voor vandaag hebben we wel genoeg gezien, want de prijzen zijn niet normaal hoog.

Op een gegeven moment komen we in Notodden en daar staat een bord ziekenhuis aangegeven. Marcel heeft inmiddels zo'n enorme last van zijn rug en heeft alleen paracetamol bij zich. We gaan vragen of we diclofenac kunnen krijgen. In het ziekenhuis schrijven ze niet zomaar een recept uit en hij moet eerst onderzocht worden door een arts. Een comsult kost hier slechts 31 euro en de twee spuiten die hij gekregen heeft in zijn rug kostten slechts 5,30 euro. Navenand dat alles hier zo ontzettend duur kost is de gezondheidszorg wel te betalen. Daar kunnen ze in Nederland wel wat van leren. Marcel kan na de spuiten gelukkig weer normaal lopen. Nu moeten we alleen nog even een apotheek zoeken om pijnmedicatie en spierontspanners te kopen. De uitleg van de baliemedewerkster is voortreffelijk en een tien kilometer verder vinden we een winkelcentrum met een apotheek erin.

Susan had aan het  grote meer, voordat we naar het ziekenhuis reden een hele mooie plaats gezien voor de nacht. Er stonden al meerdere campers en daar passen wij nog makkelijk tussen, dus we rijden na de apotheek weer terug om daar te gaan parkeren. Het is echt een hele mooie plaats voor 150 kronen ofwel 21 euro kunnen we hier de nacht doorbrengen. Er is zelfs stroom en een camperdump om de wc te legen. Omdat we nu met zijn vieren de wc gebruiken moeten we elke dag de cassette leegmaken. We kijken een leuke film terwijl Susan een hollands potje kookt. Schnitzel met gebakken aardappelen en rodekool. We maken het logeerbed op en merken dat de camper wat scheef staat, ons hoofd ligt lager dan onze benen, maar doordat ons vastbed in hoogte verstelbaar is, staat het bed met een druk op de knop waterpas. Het bed heeft vier motoren die het bed 35 cm hoger of lager kunnen zetten. eigenlijk om de garage hoger te maken, zodat de fietsen erin kunnen, maar de motoren zijn ook afzondelijk te gebruiken en kan het bed altijd waterpas worden gezet ongeacht hoe scheef de camper staat. Marcel mocht van de dokter niet meer zitten. Hij mag alleen lopen en liggen, dus hij is heel de rest van de avond flink aan de wandel. Hij zou wel heel graag meelopen naar de Prekestool vrijdag of zaterdag a.s. We moeten kijken hoe het dan is.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2013-07-18 (1964 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.08 Seconden