Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
3 t/m 7 maart 2009

Dinsdag 3 maart 2009: 36 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage bij Lampang. GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417.

Als ik uit de truck stap zie ik pas dat we een enorm mooi uitzicht hebben. Vannacht was het al donker en hebben we dus niks gezien, maar nu blijkt het een paradijs op aarde te zijn. Ik draai de sleutel om en meteen loopt de Daf soepel. Vroeger was hij niet zo blij om te moeten starten en hij sloeg altijd wel aan, maar had de eerste 20 minuten totaal geen kracht en liep enorm beroerd stationair. We zijn blij dat we de timing hebben laten controleren en hem goed af hebben laten stellen. We hebben gekozen voor een omweg van 100 kilometer, omdat we dan niet heel de weg bergen hebben. Het uitzicht is super, maar omdat ik er flink de pas in zet moet ik me op de weg concentreren en heb ik niet veel tijd om dat alles te bekijken. Half weg stoppen we en eten we Sushi die we gisteren hadden gekocht. Dan is het rijden, rijden, rijden tot we rond 19.00u het terrein van de garage indraaien. We weten dat ze hier goed werk leveren en dat ik zelf mee kan helpen en daarom heb ik de hele rit teruggemaakt naar hier. De olie keringen van de bak wil ik laten vervangen, want dat zijn de enige die nog oud zijn. Ze lijken nog dicht maar ik wil het risico niet lopen. En ik heb meteen een hele waslijst gemaakt van allemaal kleine aanpassinkjes en reparaties van dingen die geen hoge prioriteit hebben, maar wel een keer mogen gebeuren zoals:

  • De oliekeringen van de bak en koppeling vervangen.
  • 2 extra spiegels laten monteren zodat ik de voorwielen kan zien.
  • De lampjes van de 4 wiel drive in het dashboard vervangen.
  • De rubber tussen de versnellingspook en de cabine laten vervangen.
  • De provisorisch herstelde aandrijving van de brandstofpomp laten maken door goede onderdelen. We hadden de laatste keer maar ander halve dag, omdat ons visum afliep en dit is eigenlijk de hoofdoorzaak dat we terug zijn gereden.
  • Ik wil 6 mm dik plexiglas maken aan de binnenkant van de zijruiten. Deze maak ik zo dat ik ze overdag kan verwijderen en in de nacht heel eenvoudig kan monteren. Als er dan een ruit ingeslagen wordt kunnen ze nog niet binnen. En we hebben dan meteen een reserve ruit. Boven maak ik een U profiel waar je de ruit induwt en onder hoef je dan maar 3 schuifslotjes dicht te maken en door de zijruiten komt niemand meer binnen. Door ook nog een spanband tussen de deurhendels te maken, dat kan via de sluis, zijn de deuren dan niet meer te openen van buiten. Geeft een lekker gevoel, omdat je weet dat er niemand binnen kan komen. Of ze moeten door de voorruit komen.
  • Dan moet ik de luchthoorn herstellen.
  • Ik wil de hoofd aandrijf as laten controleren en eventueel laten balanceren. In India waren we alle schroeven verloren van deze as, doordat ze in Turkije niet goed waren vastgezet. De as heeft toen om zich heen zitten slaan en als we de truck heel heftig belasten voel ik een resonantie. Dit heeft hij al langer en is niet hinderlijk, maar als we toch met de grote service bezig zijn doen we het meteen goed.

Het lijkt een hele lijst maar na 75.000 km mag er wel een keer groot onderhoud aan de truck gebeuren. Hij is goed voor ons en dus zijn wij ook goed voor hem. Het is al 3 uur voor we gaan slapen en ik ben benieuwd hoe groot mijn ogen morgen zijn.


Woensdag 4 maart 2009: 36 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage ten zuiden van Lampang. GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417.

Om 9 uur beginnen ze aan de auto en daar wil ik natuurlijk bij zijn. Als eerste laden we de Quad uit en daarna rijden we naar Lampang. Voor het eerst worden we aangehouden door de politie, er is een grote controle en iedereen moet aan de kant. We laten de papieren zien en mogen doorrijden. Dit keer spreekt oom agent zelfs een paar woorden Engels. We gaan op zoek naar dopjes voor de accu’s. Door het vele open en dichtdraaien zijn er een paar kapot. Door de schroevendraaier, die in die achterlijke dopjes nooit past. Beschadigd de bovenkant en in een paar zitten gaatjes en die lekken dus. Ik kan nergens die dopjes vinden, maar wel al het andere materiaal wat ik nodig heb. Dan rijden we terug en laat ik de dopjes aan de baas van de werkplaats zien. Hij heeft er geen, maar heeft wel een kapotte accu staan en die dopjes passen. Ik heb er nu dus 6 die perfect zijn. Maar ik heb er 36 nodig dus daar moet ik een andere oplossing voor zien te vinden. Ik repareer de rubber van de versnellingspook en gebruik daarvoor een binnenband van een truck. Het materiaal is net zo dik en met wat hak en knip werk is alles snel weer opgelost. De lampjes in het dashboard kan ik hier bij de buren ook krijgen en zo heb ik vandaag alweer veel gedaan. Ook maak ik nog even een mal of beter gezegd maak ik een begin met het maken van de mal voor de plexiglas zijruitjes. Ondertussen zijn 2 monteurs bezig om de bak er onderuit te takelen en help ze even mee. Omdat de truck te hoog is moet er een constructie worden gemaakt met een takel om de bak te laten zakken. Dat kost een paar uurtjes en dan is het karwei snel klaar. De bak is er onderuit en nu ben ik echt blij, want die keringen lekten dus wel degelijk. De olie die ik elke keer vond onder de auto was dus van de bak en niet van de motor. Dan ga ik met een monteur eens kijken achter het vliegwiel. De koppelingskering is in Turkije vervangen, maar ik had daar geen goed gevoel bij. Ik ben ondertussen de oliekering specialist en wil zekerheid hebben. We halen de koppeling en vliegwiel van de motor en als we de kering losmaken zien we dat ze het inderdaad niet goed hadden gedaan in Turkije. Het is een speciale kering en die had met vloeibare pakking ingesmeerd moeten worden en dat is dus niet gebeurd. Ik heb deze keringen bij me en ga die dus morgen zelf vervangen.

Dan ga ik me douchen, want over Turken gesproken, ik heb dezelfde donkere kleur van het vet en de smeer. Susan is heel de middag in de weer geweest in de keuken. Ze heeft vele gerechten gemaakt en alles smaakt weer heerlijk. Dan is het relax tijd voor mij. Ik ga achter de pc zitten en surf een beetje over het internet, lees mijn mails en rust uit. Susan doet ondertussen de afwas, ruimt alles op en als ze klaar is gaan we lekker eens op tijd ons bed in. Het is nu 22.00u i.p.v. de tijden van de laatste dagen die ver boven de 00.00u uitkwamen.


Donderdag 5 maart 2009: 38 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage ten zuiden van Lampang. GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417.
Vandaag zijn we bezig geweest de olie keringen te vervangen en daarvoor is de bak onder de auto vandaan gehaald. Verder gebeurt er niet veel. Ik doe nog wat kleinigheidjes aan de auto en rij daarna naar Lampang om te kijken of ik een turbodruk meter kan kopen. En dat lukt. Ze moeten hem wel bestellen, maar morgen zou hij binnen moeten zijn. Verder heeft Susan weer heerlijk Thai´s gekookt en is het weer smullen. De temperaturen blijven stijgen en elke dag is het heter dan de vorige dag. Gelukkig hebben we stroom en kan de airco 24 uur per dag draaien.


Vrijdag 6 maart 2009: 38 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage ten zuiden van Lampang. GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417.

Om 9 uur sta ik weer buiten, want ik wil alles in de gaten houden. De versnellingsbak wordt geopend en de keringen eruit gehaald. Nu is het bidden dat we deze kunnen krijgen hier. Ze houden van grof geweld hier en ze meten niet eerst de oude keringen op maar meteen worden ze in stukken gehakt. En monteur rijdt met me mee naar Lampang en gelukkig vinden we de keringen. Ze hebben een iets andere vorm maar ze hebben dezelfde maat dus dat moet werken. De Turbodruk meter is ook binnen en die neem ik meteen mee. Dan rijden we naar een winkel om voorzet ruiten te laten maken van plexiglas. Mocht er een zijruit worden ingegooid zit er in elk geval nog een laag glas aan de binnen zijde van de deur en houden we de inbrekers buiten. Het kost wel 28 euro per ruit, maar het geeft een goed gevoel als je weet dat je een ingeslagen ruit snel kunt oplossen. We hebben de verhalen gehoord van overlanders in Rusland en we gaan liever goed voorbereid op pad. Morgen kan ik de ruiten ophalen. Dan rijden we terug naar de garage en ga ik zelf de keringen monteren. Ze zijn hier verschrikkelijk lomp en ik wil dit keer zeker weten dat alles goed gaat. Dus laat ik de monteurs aan een ander karwei beginnen en spreek ik af dat ik ze zal roepen als ik klaar ben. Het kost me een uur om de keringen er netjes in te krijgen en eentje sloop ik zelf ook. Eigenlijk is het geen slopen, want hij was nog heel en zat er goed in, maar tijdens het monteren vond ik dat er te veel kracht op was komen te staan doordat hij in eerste instantie schuin de passing in ging. Ze kosten maar 2 euro en voor dat geld wil je geen gezeur. Dan gaan ze de bak weer onder de auto hangen en gelukkig gaat alles goed. Alleen de stofhoes van de koppelingscilinder is half kapot en morgen gaan we eerst eens kijken of we die hier ergens kunnen vinden.

Dan halen we de hoofdaandrijfas onder de auto vandaan en krijg ik het voor elkaar om uit te leggen dat ik deze gebalanceerd wil hebben. Doordat de Turkse Daf garage de schroeven van de aandrijfas niet goed hadden vastgezet zijn in India alle schroeven eruit gevallen. De as heeft toen om zich heen zitten slaan en dat had zijn gevolgen. In India konden we niet hard rijden, maar in Maleisië merkten we dat we bij hoge vermogens een resonantie hadden. Het kon alleen de as zijn en die hebben we dus nu weggebracht. Hij werd meteen in een grote draaibank gezet en we zagen dat hij 3 mm slingerde. Toen werd er aan n kant een flink stuk staal weggedraaid zodat de as dunner werd. Ik kreeg bijna een beroerte tot ik begreep waarom ze dit deden. Nu werd er aan de ander kant een soort lager unit omheen gezet en daarmee werd er met een paar knoppen de as gericht. Daarna werd het materiaal wat verwijderd was weer aangevuld door de gleuf dicht te lassen. Dan nog langzaam laten koelen en de as is weer als nieuw. Ik moet tien euro betalen en dat is enorm veel voor hier. Maar ik ben blij dat het weer opgelost is en in Nederland zou het een heel stukje duurder zijn geweest. Voor vandaag hebben we genoeg gedaan en na het douchen gaan we een paar afleveringen kijken van de ziekenhuis serie waar Susan aan verslaafd is. Dan kruipen we ons bed in en gaan slapen.


Zaterdag 7 maart 2009: 38 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage ten zuiden van Lampang. GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417.

Ik rijd met een monteur naar Lampang om de ruitjes op te halen, nog een kering te kopen en om wat gaatjes te laten verboren in veerstalen plaatjes. De koppeling tussen de brandstofpomp en de motor bestaat uit een 6-tal dunne veerplaatjes en die waren gebroken. Helaas kan ik de juiste maat niet vinden hier en moeten we improviseren. De 4 gaten moeten 1mm verplaatst worden en 2 mm groter dus dat moet geen probleem zijn. We brengen de plaatjes naar een professioneel uitziende mechanische werkplaats, waar het vol staat met moderne machines. We moeten over een uurtje terugkomen en gaan dus eerst de ruitjes ophalen. Ze hebben goed werk geleverd en de ruitjes zijn klaar. Dan rijden we terug naar de machine fabriek en wat blijkt de plaatjes zijn nog niet klaar. Vandaag zullen we hier nog meerdere keren terugkomen, want elke keer zijn ze nog niet klaar. Als we ze dan eindelijk op kunnen halen, hebben ze er een zooitje van gemaakt. Ik heb 8 plaatjes nodig en heb er 16 gebracht, zodat ik straks 8 reserve heb. Van de 16 zijn er 6 heel en de rest is gesloopt. Ik had ze nog zo gezegd dat ze de gaten met een frees moesten verboren maar nee de eikels gebruiken een boor en dat gaat niet. Dat hapt en breekt alles. Dus 10 euro verder en een hoop !”#$%&_ van mij rijden we weer terug naar huis. Nu ben ik het zat en we moeten de plaatjes hebben anders zijn we uit gereden. Het is zaterdag en nergens zijn meer nieuwe te krijgen. Maar de baas heeft een oplossing ze hebben nog 8 plaatjes zitten op een machine waar mee ze de pompen afregelen en die haalt hij voor mij eraf. Dan ga ik het zelf doen. Ik heb nog een heel en origineel plaatje en dat gebruik ik om met een dunne stift de gaatjes op de nieuwe plaatjes af te tekenen. Dan neem ik een lucht frees en ben 3 uur bezig. Maar de plaatjes zijn perfect. De gaatjes zitten exact waar ze moeten zitten en we kunnen de koppeling weer in elkaar zetten.

Het is tijd om de pomp te monteren en ook hier ben ik weer blij dat ik alles in de gaten hou. Met lomp geweld willen ze de pomp en de koppeling aan elkaar verbinden en daar steek ik een stokje voor. Het is de eerste keer dat ik laat merken dat ik niet blij ben en meteen gaat het roer om. Als dan de pomp gemonteerd is ziet een vent met n oog nog wel dat er iets niet klopt. De pomp en aandrijving zitten niet op een lijn en ik snap er even niks van. Dan valt het kwartje, ze hebben de pomp van zijn voet afgehaald en na het afregelen scheef op zijn voet gezet. Na wat gerommel zit hij goed maar ik wil het 100% hebben. Nu weet ik ook dat de plaatjes de vorige keer gebroken zijn omdat ze de pomp fout hebben gemonteerd. Gelukkig weten we de oorzaak, want de tijdelijk gemaakte plaatjes van een week of 2 geleden waren al weer afgebroken. Vrij normaal als je alles schuin monteert. Elke keer hebben we problemen die veroorzaakt worden door de onkunde van de monteurs. Eerst in Turkije waar ze schroeven gewoon veel te vast draaien en nog nooit hebben gehoord van een momentsleutel. En nu hier weer.Maar we leren ervan en ik sta heel de dag als een politieagent alles na te kijken. Om 8 uur stuur ik de jongens naar huis, want het is donker en ik wil het morgen zelf doen. Morgen is alles dicht hier en dan kan ik op mijn gemak de injectie pomp demonteren en hem recht op zijn voet zetten, dan ga ik hem zelf op de motor zetten en alles weer aansluiten. Maandag zullen ze wel staan te kijken denk ik als het karwei al geklaard is. Ik doe dit soort dingen het liefst alleen. Lekker langzaam en precies. Ik hou niet zo van half werk. Ik had vanmiddag trouwens ook nog even 2 inbouw frames laten maken voor de oliedruk en turbodruk meter. 20 meter verder zit een klein bedrijfje wat uitlaten maakt en die maakte nu voor mij 2 framepjes voor 2 euro. Daar kun je het zelf niet voor doen! Ik heb ook de slangen en kabels vast van de motor naar binnen gelegd en hoef morgen alleen nog maar de meter tegen het dashboard te schroeven en aan te sluiten. Gelukkig weet ik nu waarom het kapot gegaan is en dat geeft rust. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik het morgen op kan lossen.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2009-03-08 (3781 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.07 Seconden