Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
23 t/m 27 februari 2009

Maandag 23 februari 2009: 35 graden overdag en 21 in de nacht.
Overnachting op een mooi plekje bij de gouden driehoek. GPS(dd mm,mmm) N 20 20,687 en E 100 05,034

Vandaag gaan we weer rijden en na het uitslapen gaan we de truck klaarmaken. Alles moet weer vastgezet worden en de Quad moet weer terug in de garage worden gezet. Dan starten we de truck en laten hem op druk komen. Het is al weer half 1 als we de weg opdraaien richting Mae Sai. We hebben een groot deel gezien, want met de Quad zijn we hier een paar dagen geleden al geweest. We stoppen na een kilometer of tien bij een tankstation en vullen onze watertank. We hebben nu in 23 maanden 13400 liter water verbruikt en dat is ongeveer 500 liter per maand. Ik kan me herinneren dat we thuis een stukje meer gebruikten. De weg wordt steeds mooier en de bergen op de achtergrond zijn ruw en mooi. Na Mae Sai rijden we over een b-weg langs de Birmaanse grens. Hier in de rijstschuur van Thailand wordt een groot deel van de rijst verbouwd en overal zien we de mensen die werken om de rijst te planten.


We stoppen even midden op de weg en maken wat foto’s en de mensen lachen vriendelijk en zwaaien naar ons. Ze wenken dat we dichterbij moeten komen, maar helaas is er geen parkeerplaats voor de truck en als er een tegenligger aan komt wordt het een probleem. We rijden dus maar weer verder. De weg kronkelt door de heuvels en we komen tijd te kort om al het moois te bekijken. Rond 4 uur komen we aan in de gouden driehoek wat een toeristische trekpleister is geworden. Overal zie je toeristen die hier een kijkje komen nemen in het Vaals van Thailand. Voor de niet kenners Vaals is het 3 landen punt in Nederland. De Mekong rivier splitst zich hier en met een bootje hoef je maar 50 meter te varen om van Thailand in Laos of Myanmar te belanden.


Het barst hier ook van de winkeltjes die allemaal hetzelfde spul verkopen. T-shirts en traditionele kleding van Thailand, Birma en Laos. We kopen een T-shirt als souvenir en een wikkelrok met Thaise blouse voor Susan. Het staat haar leuk en met carnaval, of als ze Thais heeft gekookt, is het een leuk setje om aan te trekken. Natuurlijk staan er weer de nodige boeddha beelden en gaan we een kijkje nemen bij een Birmese tempel boven op de berg.


We lopen terug dwars door een klein dorpje waar we 100 jaar terug in de tijd lijken te gaan. Dit is nu Thailand zoals ik het me kan herinneren van 25 jaar geleden. Kinderen spelen met zelf gemaakt speelgoed en de houten hutjes zien er nog net zo uit als toen. We staan bij een restaurant mooi achteraf op een lege parkeerplaats. We staan ook 10 meter van de Mekong rivier en hebben een prachtig uitzicht. Het is droevig om te zien dat aan de andere kant van de rivier, in Laos dus, alles wordt volgebouwd met grote hotels. Laos is nog zo mooi, omdat het doet denken aan Thailand 25 jaar geleden, maar ik denk dat we net op tijd zijn om alles nog te bekijken. Over enkele jaren zal de sfeer weg zijn en het een massa toeristenland worden. Laos heeft niet zo veel cultuur en het primitieve leven maakte het erg aantrekkelijk voor de toeristen die willen proeven hoe het er in Thailand aan toe ging 25 jaar geleden.


We gaan iets eten in het restaurant en zien buiten een paar kinderen spelen. Er is een tafel die een dambord patroon heeft en met steentjes spelen ze daarop een spel. We geven ze een doos krijtjes en voor de meiden een speldje voor in hun haren. Meteen wordt alles vol gekalkt maar ze maken het daarna ook weer mooi schoon. Het begint een beetje af te koelen en we openen de ramen en zetten een ventilator in het raam. Binnen is het nu goed te doen en we proberen het zo lang mogelijk te rekken alvorens we de airco aanzetten om te gaan slapen.


Dinsdag 24 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Nan. Op een parkeerplaats naast een restaurant. GPS (dd mm,mmm) N 18 45,974 en E 100 47,095

We moeten nog een dag of 5 in Thailand blijven omdat we de 28e de grens over willen gaan. Het visum is tot dan geldig en als we eerder de grens over gaan, moeten we ons Laos visum weer extra dagen verlengen. We vertrekken dan ook pas om 11 uur. Vandaag hebben we weer een berg dagje. Na een km of 60 beginnen de bergen die enorm steil zijn. Een paar keer moet zelfs de eerste versnelling er aan te pas komen om boven te komen. Soms zie je de weg die ineens op lijkt te houden. Als je dan op het hoogste punt komt gaat het in een vrije val naar beneden. Maar de omgeving maakt veel goed en het is een genot om hier te rijden. We hebben het zo druk met rondkijken dat we maar een paar foto’s maken. Beneden zien we kleine dorpjes en veel bedrijvigheid. We passeren een enkele thee plantage, veel citrusplantages en natuurlijk rijstvelden. Een paar keer rijden we door een klein dorpje heen en de mensen hebben misschien niet veel geld maar iedereen ziet er gelukkig uit. Er wordt weer volop gezwaaid en gelachen naar ons. Soms zie je dat na een flinke daling er weer een steil stuk omhoog komt en dan laten we de zwaartekracht de motor van de truck een beetje meehelpen. We gaan dan met 85 naar beneden en het eerste stuk berg op hebben we dan al gehad zonder terug te hoeven schakelen. Ondanks de heftige steigingen rijden we vandaag toch nog 1 op 4,3 en dat valt niet tegen.Het is al donker als we het laatste stuk naar Nan rijden en gelukkig is de weg vlak en staan er zelfs lantaarnpalen. We hebben een GPS punt van een andere overlander, maar vinden zelf een plekje bij een restaurant. We bestellen een salade en een noedel soepje en eten die in de truck op. Dat moet wel, want het restaurant zit helemaal vol. Het heeft maar 3 tafels en die zijn allemaal bezet. We maken nog even een praatje met een man die naar de auto komt lopen en gaan dan snel naar binnen om te eten. De rest van de avond vullen we net als gisteren, we zetten de airco aan en kijken een DVD-tje. Maar natuurlijk pas nadat ik de telegraaf heb gelezen op de laptop. We hebben nog een paar dagen internet en daar moeten we gebruik van maken. In Laos is het uit met de pret en moeten we de satellietunit weer gebruiken en dan kunnen we alleen nog mailen anders gaan we failliet. 66 euro voor elke 10MB is een berg geld.


Woensdag 25 Februari 2009: 36 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting bij de garage bij Lampang GPS(dd mm,mmm)N 18 13,163 en E099 25,417

We kunnen vandaag kort zijn, we hebben heerlijk rondgereden en alles gezien wat we de laatste dagen ook al hebben gezien. We besluiten een omweg te maken en naar de garage te rijden waar we een maand geleden ook zijn geweest, tenslotte hoeven we daarvoor slechts 100 kilometer om te rijden. De auto moet een grote beurt hebben, en we willen een afspraak maken om de laatste olie keringen te laten vervangen. We willen niet voor verrassingen komen te staan in China, Mongolië en Rusland. De tussen bak is, na het vervangen van de oliekeringen, weer netjes lekvrij en omdat we hier nu toch zijn laten we de olie kering aan de voorkant van de motor ook even vervangen. Nu zijn de belangrijkste, op de hoofdversnellingsbak na, vervangen. De hoofdbak lekt niet, maar omdat we al meerdere keringen hebben vervangen die een klein beetje lekten, lijkt het me beter om ook deze te laten vervangen. De krukas kering aan de voorzijde lekt wel al een hele tijd, maar we zien dat het langzaam erger wordt. Dus ze gaan meteen aan het werk om die te vervangen. Ze werken tot laat door en Susan gaat eten en drinken voor de monteurs halen. Rond 11 uur gaan we slapen en morgen gaan ze de auto een beurt geven.


Donderdag 26 februari 2009: 36 graden overdag en 21 in de nacht.
Overnachting Sukothai GPS(dd mm,mmm) N 17 00,374 en E 099 34,041

Al vroeg wordt er begonnen met het geven van een beurt aan de auto. De olie wordt vervangen, het dieselfilter en als ik alles op zijn kop zet om het oliefilter te pakken kan ik het ding nergens vinden. Maar geen nood, want ze zetten er een Volvo filter op wat er exact uitziet zoals de originele. Ze zijn heel de dag bezig met het terugzetten van de radiateur en de beurt. De radiateur moest er namelijk uit om bij de krukaskering te komen. Ik help de jongens mee en soms is dat maar goed ook. Ze werken hard, maar kijken niet zo nauw. Ringetjes worden vergeten of aan de verkeerde kant van de schroef geplaatst en slangklemmen die half gaar zijn, worden weer gebruikt. Maar met een beetje sturing leveren ze goed werk af.


Dan is het al negen uur in de avond en we moeten vandaag nog een stukje rijden richting Laos. Ons visum loopt de 28e af en voor die tijd moeten we aan de grens staan. De baas heeft nog een mooie accu tester gekocht, waar een mooi geprint briefje uitkomt met de status van de accu. Hij heeft al een tijdje zitten proberen om zijn firma naam en adres erin te krijgen, maar het ding spreekt geen Thais en zijn Engels is minimaal. Dus ook al hebben we haast, we doen dat maar even voor hem. We spreken af dat we naar Laos rijden om te informeren naar het Rusland visum en daarna weer terug te komen. We hebben dan een dag of 8 en dan kunnen de oliekeringen van de hoofdversnellingsbak worden vervangen. Ook wil ik een Turbodruk en olie temperatuur meter inbouwen en als ik nog tijd heb een temperatuur meter voor de generator. Straks in Nederland ga ik op de 2 versnellingsbakken en motor een elektronisch niveau pijl systeem maken zodat ik een melding krijg als de olie of het water niveau te laag is. Als er tijdens het rijden een slang zou springen en we water of andere vloeistoffen zouden verliezen is het mooi als we op tijd kunnen stoppen en niet pas als het te laat is en de truck vanzelf stopt. Ik heb al meerdere mensen gesproken die een lekke olie leiding hadden en als resultaat een kapotte versnellingsbak hadden, die niet meer te herstellen was! En ik moet straks een paar maanden doorkomen tot we weer naar Zuid Amerika verschepen en dan heb ik wat te doen.

Dan rijden we weg en alles werkt perfect. Of het lekken over is, weten we over een dag pas, want het waren maar een paar druppels die we elke dag onder de auto vonden. We besluiten een 100km langere weg te nemen en de bergen een beetje te meiden. We moeten vandaag 250 km rijden en in de nacht is het beter als we een 4 baans snelweg hebben in plaats van de steile bergweggetjes, die toch niet opschieten. We rijden goed door en om 01.00u rijden we bij Sukothai een tankstation op. Ik heb een hele fles cola op om wakker te blijven en het resultaat is dat ik niet kan slapen. Dus midden in de nacht nog maar een aflevering van CSI NY gekeken, alvorens doodmoe in slaap te vallen. Ik ben trouwens benieuwd hoe de carnaval in Nederland was. Een familie lid, lucie, heeft de carnaval doorgebracht op een praalwagen in Rio, Brazilië, en hoe hebben jullie het gevierd? Zet eens een leuk verhaaltje over de carnaval in het gastenboek.


Vrijdag 27 februari 2009: 36 graden overdag en 21 in de nacht.
Overnachting in Udon Thani. GPS(dd mm,mmm) N 17 25,812 en E 102 46,975.

Om tien uur stappen we in de cabine en rijden weer verder richting Udon Thani. De eerste 150 km is vlak, maar dan krijgen we ook hier weer te maken met bergen. Gelukkig zijn ze niet zo steil en halen we een gemiddelde van 60 km/uur en aan het einde van de dag hebben we 450km afgelegd. Zeker de laatste 300 kilometer zijn echt super mooi. Wij zijn echt bergmensen en genieten van dit soort landschappen. Als het donker begint te worden zien we overal vuur. De mensen steken hier hun land in de hens om het te kortwieken en om het land vruchtbaarder te maken. Soms zijn het kleine vuurtjes, maar af en toe staan velden en bossen van een paar hectare in de brand. Ik snap ook niet dat dit nooit uit de hand loopt. Als we 100 kilometer van de bestemming verwijderd zijn zien we een hele berg rug in de vlammen staan. Het is wel een mooi schouwspel, maar je zal er maar wonen. Het lijkt net of er duizenden kerstlichtjes op de berg rug zijn gemaakt, maar dan zien we dat aan één kant het vuur een paar meter hoog is en dan is ineens de kerstsfeer weg. We komen bergen tankstations tegen, maar geen enkele is open. En dan zien we er gelukkig één die 24 uur per dag open is en waar een supermarkt bij zit. We parkeren de auto en Susan gaat hamburgers halen. De 7/11, zoals deze supermarkt keten heet, heeft heerlijke ham- en garnalen- burgers die je net als een hotdog zelf kunt voorzien van de nodige sla, tomaten en sausjes. Je krijgt de hamburger en dan is het scheppen, om het ding compleet te maken. Ze kosten 40 eurocent per stuk en je hebt er wel 4 nodig om gevuld te raken. Dan begin ik snel aan de verslagen en door de tijdsdruk, om op tijd bij de grens te zijn, zijn ze deze keer een beetje magertjes, maar dat maken we met de volgende updates wel weer goed.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2009-02-28 (3600 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.06 Seconden