Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
17 t/m 22 februari 2009

Dinsdag 17 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Vandaag gaan Susan de garage opruimen en ik ga als eerste de wc pomp even nakijken. Het is voortaan een klein karweitje om de pomp te demonteren. Dan even alle rubbers schoonmaken en alles netjes invetten en weer monteren. De vacuüm pomp ging elke minuut aan en dus verloren we ergens druk. Normaal is dit geen probleem, want we schakelen de pomp met de hand aan en uit maar het vacuüm was ook nog eens te klein en zoog de bruine vrienden niet meer goed de cassette in. Na dit karwei werkt de toilet weer goed. Dus karwei 1 is klaar. Dan ga ik onder de truck even de ontluchting van de bak verlengen. De tussenbak lekt iets olie als we steil omhoog of omlaag gaan en ik maak een slang eraan als verlenging. De slang is doorzichtig zodat ik kan zien of daar het lekker vandaan komt. Het is maar minimaal, maar voorkomen is beter dan genezen. Ik moet ook de carterpakking vervangen, maar deze heb ik niet bij me. Het carter lekt ook een heel klein beetje olie en dat is zonde. Ik smeer zolang wat vloeibare pakking op de plaatsen waar het lekt en dat karwei maak ik thuis wel in orde. We rijden tenslotte al 2 jaar met dit lekje. Dan ga ik Susan helpen in de truck en net als ik op de laadklep wil stappen wordt ik in het Duits aangesproken door een echtpaar. We staan een half uurtje gezellig te praten en dan ga ik weer aan de slag. Ik zit net in de garage als we een Nederlandse man op bezoek krijgen. We zitten gelukkig uit de zon en staan zo een uurtje gezellig te praten. Hij heeft het zelfde bedrijf als ik gehad en is 4 jaar geleden ook gestopt. Reparatie van audio en video was een goed beroep, maar de laatste jaren wordt alles goedkoper en vinden de mensen het niet meer de moeite om het te laten repareren. Alle gekochte spulletjes vinden een perfect plaatsje in de garage en nu moeten we echt op gaan houden met het kopen van spullen, want we zitten echt tjokvol.

Binnen maak ik even 4 beugeltjes om de nieuwe dvd speler te monteren op een kastje. De speler werkt echt perfect, en dat voor 30 euro. Dvd´s die de andere spelers niet afspelen, draait deze zonder problemen. Ondertussen is het 2 uur en nog volop zon. De airco staat weer volop te draaien om ons huisje koel te houden. Dan is het tijd om te eten en dat is vandaag eenvoudig. We hebben veel meegenomen gisteren en dat hoeft nu alleen maar even in de magnetron. Dan krijg ik een mailtje van de Importeur van de Polaris Quads in Thailand. Mijn benzinemeter is ziek en geeft maar wat aan of draait soms rond als een ventilator. Ik heb gevraagd hoe ik de meter eruit kan halen en omdat ik nu antwoord kreeg ben ik maar meteen naar buiten gegaan om het metertje te herstellen. Als ik de meter uit de tank heb geschroefd blijkt heel het mechaniek los in de tank te liggen. Ik pak een schroevendraaier schuif daar een rubber slangetje overheen en stop daarin een klein schroevendraaiertje wat ik ombuig tot een haak. Ik ben een uur aan het vissen om alles uit de tank te krijgen. De rest is daarna snel opgelost. Alles weer in elkaar zetten en met een druppeltje lijm voorkomen dat het weer uit elkaar valt. Het resultaat is een perfect werkende benzine meter. Dan rijden we naar de BIG C supermarkt en doen wat inkopen. Het is 8 uur als we thuiskomen en nog steeds heet, zodat de airco aan moet. Ik ga verder met mijn verslag en Susan gaat douchen waarna we in bed een filmpje kijken. De reparatie van het waterlek, doordat een gardena kraantje lekte hebben we volgens mij al heel erg lang. We hadden altijd lucht in de leidingen zitten en de kranen sputterden behoorlijk. Dat probleem is nu over en we hebben weer water, zoals het thuis uit de kraan komt. Karlijn als je dit leest de douche sputtert ook niet meer! Karlijn heeft onze douche gebruikt toen we bij Kees en Els stonden en ze vertelde dat er lucht in de leidingen zat, omdat er soms veel en dan weer weinig water kwam. Wij waren dat gewend en wisten niet beter. Maar nu werkt het weer super goed.


Woensdag 18 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Om half tien staan we weer bij de markt om samen met Suwannee boodschappen te doen voor de gerechten van vandaag. Als eerste drinken we weer een kopje thee en daarna gaan we beginnen met onze dagelijkse tocht over de markt. We hebben tijd genoeg en als we toevallig langs een kapperszaak komen besluit ik daar snel even naar binnen te wippen. Voor nog geen 2 euro ben ik weer netjes gekortwiekt en kan ik er weer een week of 6 tegen.

We stappen hierna op de Quad en rijden achter haar aan richting onze werkplek. We beginnen met het marineren van de vis. De vis gaat een uurtje aan de kant om de kruiden in de vis te laten trekken en wij gaan verder met het snijden van alle groenten. We maken vandaag een groene curry met Tofu, vis met knoflook en peper en groenten, groenten in oestersaus en als laatste garnalen met zoet zure saus. Ik zal jullie de details dit keer sparen en niet heel de recepten gaan opschrijven, maar als er behoefte aan is, zet dan maar iets in het gastenboek. We zijn normaal geen fan van groene curry gerechten, maar vandaag zijn we 180 graden omgedraaid. De groene curry is echt heerlijk en voor herhaling vatbaar.

Na de curry zijn de grote gamba´s het hoogte punt van vandaag. De grote garnalen smaken super lekker en zijn snel klaar te maken. Eigenlijk alle gerechten zijn snel klaar te maken. Het meeste werk gaat in het schoonmaken van de garnalen en het snijden van de groenten zitten. Het wokken is een kwestie van een paar minuten. Het belangrijkste is dat de ingrediënten in de juiste volgorde in de pan verdwijnen. Bijvoorbeeld lente-ui mag er pas in als het vuur al is gedoofd, omdat de smaak zich anders te snel vermengt en daarna dus weg is. Dit geld ook voor de koriander, citroenblaadjes en de basilicum. Als eerste gaan er elke keer de knoflook en uien in en als die een mooi kleurtje hebben, dan wortels, aubergines, champignons, ananas. Dus eigenlijk alle harde groenten, die zachter moeten worden door ze gaar te wokken. Dan de garnalen die gewokt worden tot ze een mooi oranje kleurtje hebben en als laatste de tomaten omdat deze anders hun kleur verliezen en te papperig worden.


De schotel wordt op smaak gebracht met een paar flinke lepels oestersaus, een paar scheutjes vis en sojasaus. Eventueel wat gemalen peper, (Bruine of palm)suiker. En met een theelepeltje champignon of kippenbouillon poeder. Dus thuis experimenteren maar. Jullie zien de bordjes met ingrediënten en jullie weten nu waar je een beetje op moet letten. Dus experimenteer maar raak. We zijn vandaag vroeg want om 15.00u zijn we helemaal klaar en hebben we weer heerlijk gegeten. Snel rijden we naar de truck om alles wat we over hebben in de koelkast te gooien en we rijden verder naar de Makro. Het is 15 km rijden en we doen het binnen rustig aan. Het is vandaag weer behoorlijk warm en als we thuiskomen als de zon onder is, hoeft de airco niet zo hard te werken. We kopen 1kg gerookte ham, natuurlijk snoep, een minicompressor voor in de bak van de Quad. Het ding kost slechts 8 euro en aangezien we 12v op de Quad hebben is dit wel handig als we een lekke band zouden krijgen. We hebben een reparatie setje bij ons, maar als de band langzaam leegloopt kunnen we hem zonder te zweten weer vullen. Als we terug bij de Quad komen is het al half 6 en de zon staat achter de bomen. Binnen is het 30 graden maar als de airco aangaat zakt dat snel naar de ingestelde 25. We laten de Airco 2 uur draaien en dan zetten we een uurtje de generator aan. De accu hoeft niet vol, want morgen zijn we weer de hele dag weg en laden de zonnecollectoren de accu’s toch helemaal vol. De airco gebruikt de eerste uren altijd de meeste stroom om de auto te koelen. Daarna gaat hij afwisselend aan en uit om de auto koud te houden. We hadden overlegd of we morgen nog een dagje zouden koken of niet, maar we besluiten het morgen toch nog een dagje te doen. Dan hebben we alle gerechten gehad en vervelen we ons niet. Ik ga een beetje internetten en als de slaapkamer afgekoeld is, gaan we in bed een dvdtje kijken.


Donderdag 19 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Net als gisteren staan we weer om half tien bij de lokale markt. We drinken weer een glaasje thee en dan gaan we weer shoppen. Omdat Suwannee steeds minder hoeft te vertellen gaat het snel vandaag. We kopen nog even een dimmer om ventilatoren langzamer te laten draaien en Susan koopt een nieuwe broek. Dan rijden we weer naar het huis van Suwannee om weer een paar uurtjes te koken. Vandaag maken we Paneng curry met varkensvlees, soep met gehakt en tofu, gamba´s in rode curry saus en gebakken noedels. Vandaag een stukje over Thaise kruiden en groenten. Het is moeilijk om alles op te sommen, maar een deel gaan we proberen. Alles is in de toko, ofwel de Aziatische supermarkt in Nederland te krijgen. In Eindhoven gingen we altijd naar de toko langs de Woenselse markt.

Dit is een mintblad en is te herkennen aan het blaadje wat een beetje grof is.

 

Dit is koriander, een sterk en heerlijke ruikend kruid wat in heel veel Thaise gerechten te vinden is.

Dit kruid wordt vaak pas toegevoegd als het vuur reeds gedoofd is, want na verhitting is de smaak en reuk al voor een deel weg. Ook als garnering doet het kruid zijn best.

 

Verse peperbolletjes geven niet bijzonder veel smaak en worden vaak in combinatie met peperpoeder gebruikt. Vooral als garnering is het een mooie specerij.

 

Basilicum blaadjes zijn er in meerdere soorten, de zoete en normale basilicum.

Dit heerlijke kruid is te gebruiken als smaakmaker en als garnering.

 

Kousenband ofwel longbeans worden heel veel gebruikt in de Thaise en Surinaamse keuken.

Gesneden in hele kleine ringetjes kunnen ze in de salade.

En wil men ze roerbakken snijden we ze in stukjes van een paar cm.

Het beste is om ze schuin te snijden zodat ze wat dunner worden, want het kost wat meer tijd om ze gaar te krijgen.

 

Aubergines zijn bij ons paars, maar hier hebben ze buiten de paarse ook nog een paar andere versie´s de ronde witte en groen/witte.


De witte gebruiken we om te roerbakken. Gewoon in 4 partjes snijden en mee wokken. Deze hebben ook iets meer tijd nodig om gaar te worden dus moeten al vroeg de wok in. Na het fruiten van de uitjes en knoflook gaan deze de wok in. De groen/witte worden rauw in een salade gegeten, bijvoorbeeld in de Som Tam, oftewel de groene papaja salade. Als de groen/witte verwarmd worden krijgen ze een bittere smaak dus beter rauw laten.

Champignons zijn er in vele soorten en maten.


In Thailand hebben ze echt mega grote, die nog super lekker smaken ook.

Zoete aardappel is een keer iets anders dan onze aardappel. Je komt ze hier overal tegen. Met een korstje gefrituurd is wel de bekendste versie.

 

Tamarinde, de binnenkant wordt uit de vrucht gehaald en geweekt in warm water.

Het goedje wordt een beetje geprakt tot het water op een saus begint te lijken. De zure versie wordt gebruikt om bijvoorbeeld zoet/zure gerechten te maken. Er is ook een zoete variant en dus is het proeven welke je hebt. Het is aan het uiterlijk niet te zien of de vrucht zoet of zuur is. Om zoet zuur te maken zijn er vele opties. Ik gebruikte vroeger altijd azijn en suiker maar het kan veel lekkerder. Limoen en suiker of tamarinde en suiker. Zelfs tomatenketchup gemengd met chilisaus geeft een zoet zure smaak. Gewoon wat experimenteren. Ik vond de tamarinde het lekkerste resultaat geven, maar limoen of citroen sap is mijn tweede keuze. Vroeger dreven mijn zoet zure groenten in een enorme berg saus en dat hebben we nu afgeleerd. Het gaat tenslotte om het gerecht en niet om de saus.

Siam root, ofwel Thaise ginseng wortel. In hele dunne plakjes gesneden geeft een heerlijke smaak aan groenten.

 

Chinese- en spitskool.

Gewoon de harde witte stukken eraf snijden en roerbakken of in de soep doen.


Citroengras, dit is een kruid dat heel veel gebruikt wordt in Thailand.

 

In hele fijne ringetjes gesneden vind je het in salades en currypasta’s, en kun je het eten. In 2 cm lange stukjes gesneden zit het vaak in curry en soepen en word het alleen als smaakmaker gebruikt en niet gegeten!

Limoen, heeft een nog zuurdere smaak dan citroen.

 

Hij wordt in tweeën gesneden en ontpit om daarna uit te knijpen in een gerecht. Bijna altijd wordt alleen het sap gebruikt maar in bv rode curry pasta gaat zelfs de geraspte schil. Het ontpitten doe je, omdat anders tijdens het uitknijpen van het sap de pitten in je gerecht vallen.

Chili of Spaanse pepers kent natuurlijk iedereen.

Licht groen is minder pittig dan donker groen en rood is het heetste. Hoe kleiner hoe scherper. De hele grote zijn erg mild zeker als je de pitjes eruit haalt. Wij zijn vuurvast, maar voor de gemiddelde Nederlandse maag zijn de kleine groene te heet. De grote rode zijn mooi als kleurmaker. De Thai wil graag lekker, maar ook een mooi bordje eten hebben en daarvoor gebruiken ze zo veel mogelijk kleur. Een ongesneden rode peper is dus vaak voor de kleur en niet voor de smaak. Wil je het gerecht heter dan prak je gewoon de hele peper tot het op smaak is. Er zijn zelfs hele grote rode pepers die smaken als paprika. De grote worden vaak, na het ontpitten, in hele dunnen reepjes gesneden en gebruikt als garnering. De Nederlandse maag is wel bestand tegen de pepers als je de zaadjes (pitjes )er uit haalt.

Knoflook kennen we allemaal.

Hier hebben ze net als bij ons de grote bollen met mega grote tenen. Lekker snel van het velletje te ontdoen, maar veel minder lekker en sterk als de hele kleintjes. In de Thaise keuken wordt heel vaak het velletje niet eens van de knoflook gehaald maar alles in een vijzel gewoon plat geslagen.

Curry pasta´s zijn de basis voor heel veel gerechten en te verkrijgen in heel veel verschillende soorten.

Je kunt ze zelf maken en dat is enorm lekker, veel lekkerder dan de pasta die uit een potje of pakje komt. Hier koop je vers gemaakte pasta voor een paar dubbeltjes maar in Nederland kopen wij hem ook uit een potje. Het zelf maken is eenvoudig, maar arbeidsintensief. Het resultaat is wel super. Wij hebben rode, groene, paneng en Tom Yam pasta gebruikt. De rode hebben we zelf gemaakt in Pai en is een aanrader. Op het internet vind je de recepten. Gewoon in goolgle rode of groene curry pasta intikken. Het spul is 2 maanden goed te houden in de koelkast dus je kunt een voorraadje maken.

Gember en Laos (galangal) hebben twee zeer verschillende smaken.

Op de voorgrond is de normale gember die in plakjes wordt gesneden net als de Laos die een meer oranje kleur heeft. In de soepen gebruiken we bijna altijd de Laos. Dit wordt alleen als smaakmaker gebruikt en niet gegeten. Als hij heel goed wordt gekookt is het eetbaar maar de smaak is te sterk vinden wij. Ik heb in Maleisië voor Annie en Janssen, Eugen en Monique en heel de verdere familie kokos soep gemaakt en iedereen heeft toen de Laos gegeten, maar dat was ook de enige keer dat het weg te krijgen was. Normaal vis ik hem eruit voor de soep klaar is.

Rijst is er in heel veel varianten.

Hier hebben ze zelfs paarse rijst en kleefrijst. Jasmijnrijst is heerlijk en in Nederland gebruikte wij pandan rijst uit Thailand. Gewoon rijst in een rijstkoker doen en boven de rijst moet een vingerkootje water staan. Dan is het resultaat altijd perfect. Dan is er nog kleefrijst die vaak wordt gebruikt voor toetjes en snacks of om er een balletje van te maken en te dippen in een soep. De thai eet trouwens toch heel anders dan wij. Soep eten wij met een lepel en als voorgerecht hier gooien ze de soep over de rijst en eten het als een soort saus.

Tofu is gemaakt van sojabonen en is een bekende vlees vervanger voor vegetariërs

. Het spul heeft zelf geen smaak en je kunt er dus alle kanten mee op. Er zijn vele soorten en het is ondoenlijk om ze alle maal op te sommen. Wij hebben de stevige tofu gebruikt evenals de eiertofu. Ik vind het niks, maar Susan vind het heerlijk. Kleine blokjes in de gebakken rijst of rode curry is heerlijk, maar zodra het grote brokken worden lijkt het alsof ik snot aan het eten ben… niet mijn smaak dus.

We hebben voor het eerst vis en vlees op de markt gekocht en hebben geen diaree overgehouden aan het avontuur. De vliegen hadden zich al vol gegeten aan ons vlees, maar alles wordt in olie gebakken en dat dood de meese bacteriën wel. Vis is hier minder vers omdat we heel ver van de zee af zitten. Maar alles ligt in een laag ijs en de garnalen roken niet, dus waren ze goed. Een garnaal die echt naar vis gaat stinken is al te lang dood en kan beter niet gegeten worden.

Het schoonmaken van grote garnalen:
Het mooiste is om de kop en staart aan de garnaal te laten zitten en die tijdens het eten er af te halen. Dus de pootjes en het middenstuk van zijn rug verwijderen. De garnaal heeft een harde laag en die verwijder je net achter zijn kop tot 5mm van de staart. Dan snij je aan de bovenkant de rug van de garnaal open (5mm diep) en haal je de darm eruit. Dat is een heel dun zwart draadje wat je ziet als je de rug openmaakt. Het wokken gebeurd maar heel even en ze gaan in de pan als het gerecht bijna klaar is. Zodra ze deels wit en oranje zijn kan het vuur uit en zijn ze klaar. Te lang wokken of bakken geeft je een garnaal die smaakt als een stuk rubber.

Vandaag zullen we een gerecht op het internet zetten.
De garnalen in Rode Curry:


Ingrediënten:
Per persoon 3 grote garnalen.
1 ui.
Een paar champignons.
1 Thaise aubergine (witte) of stukjes gewone aubergine.
Klein takje groene peperkorrels.
Een paar citroen blaadjes (sereh).
Een stuk of tien zoete basilicum blaadjes
1 stukje Siam wortel.
1 mini maïs kolfje.
1 volle eetlepel rode curry pasta.
1 in smalle reepjes gesneden rode en groene chili peper. (voor de amateurs zonder de pitjes).
Een stuk wortel heel dun gesneden.
1 glas kokos cream.
1 glas kokosmelk.
Zet de wok op een groot vuur. En doe een paar flinke en grote lepels kokos cream in de wok. Roer net zo lang tot er een beetje olie uit de kokosmelk komt en daarna doe je de rode curry pasta erbij. Dit goed vermengen tot je een mooie oranje pasta hebt en dan een paar lepels olie erbij. Vervolgens gaan de wortel, ui en champignons in de pan. Even omroeren en dan volgen de siam wortel , mini maïs en pepers. Dit alles op smaak brengen met een lepel (bruine)suiker en bouillonpoeder. Telkens een beetje kokosmelk toevoegen om aanbakken te voorkomen. Goed omgooien in de wok met een grote lepel en als de groenten gaar zijn, kunnen 80% van de rode en groene pepers, 80% van de citroenblaadjes en 80% van de basilicumblaadjes erin. Vervolgens de garnalen erbij en dit zo lang omscheppen en wokken tot de garnalen een mooie wit/oranje kleur hebben. Dit alles leg je op een bord en met de overgebleven 20% van de pepers,de citroenblaadjes en de basilicum kun je het mooi garneren.

Nog wat tips als je groenten gaar wil wokken doe je olie in de pan en eventueel knoflook en uien. Je roerbakt alles en voegt er regelmatig een scheut water bij. Het water verdampt toch, maar zorgt ervoor dat je handeltje niet aanbrandt in de pan. De Thai zegt dat de bruine laag in een wok voor extra smaak zorgt, maar als het zwart wordt is het lekkere er wel vanaf. Er is een verschil tussen kokosmelk en -cream. Alle twee is te krijgen in blik bij de Albert Heijn en de toko. Als je cream hebt kun je die eventueel iets aan mengen met wat water om hem dunner en als vervanging van kokosmelk te krijgen. Je hoeft dus geen twee blikjes te kopen. Bij een curry voeg je dus geen water maar kokosmelk toe om aanbranden te voorkomen. Wordt je saus te dun is er niets aan de hand, want dan laat je het even iets langer op het vuur staan, zodat het te veel aan vocht verdampt. Als je Suwannee Chaing Rai intikt in Google vind je vast wel een paar recepten van haar, want haar website staat er vol mee. Tot 3 uur zijn we aan het werk om te koken en om een deel op te eten. We nemen wat we over hebben mee en doen dat ik zakjes, zodat we de buurman, die in een klein hutje leeft een 50 meter achter de auto, kunnen verrassen. Als we terug bij de truck komen geven we hem de zak met eten en hij laat merken dat hij alles wel lekker vindt en het vanavond op gaat eten. Het is allemaal zacht eten en dat is maar goed ook, want in zijn mond staan alleen nog stompjes van wat ooit tanden waren. We maken elke dag een praatje en ondanks mijn kleine Thaise woordenschat en zijn 2 woorden Engels weten we precies wat de ander wil zeggen. Omdat het pas 16.00u is en nog behoorlijk warm gaan we een stukje rijden met de Quad. 35 km verder, in Mae Chan, is een Tesco Lotus en normaal hebben ze daar kruiden roomkaas en daar heb ik wel zin in op mijn boterham. Het is een 4 baans weg, maar aan de linker kant liggen de bergen en die roepen ons. Morgen gaan we daar eens een kijkje nemen, maar nu rijden we verder. Bij de kleine Tesco hebben ze helaas geen roomkaas maar wel vochtige doekjes en die moesten we ook hebben. We kopen nog wat klein spul en wat plastic bakjes om de kasten een beetje netjes op te kunnen ruimen. In de bakjes passen laders en ander klein spul en omdat je die kunt stapelen kun je de kasten 100% benutten. Het is half 6 als we weer naar de truck rijden en het is druk op de weg. Als we bij een stoplicht staan gaan vele duimen omhoog. De mensen kennen een Quad niet en vinden het een leuk ding. Als we in de schemer terugkomen bij de truck zetten we meteen de airco aan, want het is warm binnen. Na een uurtje laten we de generator even een uurtje draaien en dan hebben we weer voldoende stroom voor de nacht. De zon schijnt nu nog maar een uurtje of 6 per dag en dat komt omdat het hier eigenlijk winter is. Zonder generator hebben we ook stroom, maar worden de accu´s overdag maar tot 95% gevuld en het is beter om af en toe ze helemaal vol te maken om sulferen van de platen te voorkomen. Ik ga meteen mijn verslag maken en dan de telegraaf lezen op het internet.

Morgen kunnen we uitslapen en ik ga vanavond lekker een beetje internetten en wat werken aan de China route. Susan ligt in bed een boek te lezen en wat te spelen met haar PSP. Rond 11 uur staat er dan een kerel aan de deur te kloppen en te schreeuwen. Ik laat hem even, maar als hij aan de gang blijft ben ik het zat en vlieg naar buiten. Het is echter geen zatlap, maar de jongen van de bootsverhuur die helemaal door het lint gaat. Hij heeft een hartslag van tegen de 200 en het grote probleem is dat we hem niet kunnen verstaan. Het blijkt dat hij in zijn slaap is verrast door iemand die hem behoorlijk heeft toegetakeld. Het duurt een eeuwigheid voor we een nummer hebben van zijn baas en die is binnen 5 minuten ter plaatse. We besluiten hem achter op de Quad naar het ziekenhuis te brengen en onderweg moet ik hem met één hand vasthouden, zodat hij niet van de Quad valt. In het ziekenhuis gaat hij nog steeds door het lint en ze binden hem aan een bed vast en dan scheiden onze wegen. Zijn baas blijft daar en ik rij terug naar de truck. Dit zijn lullige dingen. Ik dacht echt met een zatlap van doen te hebben, maar wie weet wat er was gebeurd als ik hem niet had geholpen. Maar goed we hebben ons best gedaan en meer kunnen we niet doen. Morgen gaan we wel uitzoeken wat er exact gebeurd is.

Vrijdag 20 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Vandaag een rustig dagje, we doen niet veel. Rond de middag rijden we naar de Big C supermarkt en eten we Sushi en daarna gaan we bij de buren 4 oplaadbare batterijen kopen. Onze stroomstok, een ding om met 75000 volt om vervelende mensen van ons af te houden moet nieuwe accu´s hebben. Niet dat we het ding ooit gebruiken, maar soms kun je beter voorbereid naar buiten stappen dan met lege handen. Toen we gisteren het ding wilde gebruiken waren de accu´s leeg en daarom vervangen we die nu. Ook onze elektrische tandenborstels zijn kapot. Ook hier moeten nieuwe accu´s in. We hebben de Oral-b tandenborstels in Chiang Mai in de Carrefour gezien, maar hier hebben ze die dingen nergens. We gaan dus maar even naar de overdekte markt om daar eens te kijken. Echter hier vangen we ook bot. Overal waar we het vragen worden we zachtjes uitgelachen. Ja die buitenlanders zijn nog te lui om met een gewone borstel te poetsen. We kopen wat fruit en lopen nog een rondje. Veel verkopers kennen ons en groeten ons vriendelijk. Normaal lopen de buitenlanders, tijdens een kook cursus één keer over de markt, maar wij hebben hier 4 dagen gekookt, dus zijn we bekenden geworden. Zeker de dames achter de kraampjes, waar we onze groenten en kruiden kochten lachen en roepen vriendelijk naar ons. Het is ondertussen 4 uur en we gaan naar de truck terug waar het binnen tropisch is. We zetten de airco aan en na een uurtje starten we de generator.

Lekker koel begin ik met het aanpassen van de oplaadbare batterijen. Ze hebben een iets andere vorm maar met een soldeerbout en wat geprul is het snel voor elkaar. Aan de voorkant van de stroomstok zit normaal een klein fel lampje. Het ding is al lang kapot, maar dat ga ik nu oplossen. We hebben ledlampjes bij ons met 3 ledjes die werken op 4,5 volt. De stroomstok heeft 4 accu’s van 1,2 volt dus 0,3 volt meer. Dit is voor een ledje moordend en ik sloop de ledjes uit het lampje en monteer ze in de stroomstok. Ik zet een diode in serie met de leds om de 0,3 volt weg te werken en het resultaat is een lampje wat enorm fel brand en 100000 uur mee moet gaan. Dan open ik de twee kapotte tandenborstels. Echt raar dat ze alle twee op hetzelfde moment er mee kappen. Het lijkt wel of er een schakeling in zit die na een x- aantal gebruiksuren het ding gewoon uitschakelt, zodat je een nieuwe moet kopen. Ik heb nog een oude waar de motor van kapot is. Zijn accu is nog ok en die zet ik in de beste van de twee kapotte. Nu hebben we weer één werkende tandenborstel en ik ga eens kijken of ik de accu ergens kan krijgen. Dan nog even de voice recorder proberen te maken, het ding heeft vanaf dag één al problemen. Heel soms krijg je hem op opname, maar de knop wil vaak niet werken. Ik ga kijken of de knop het probleem is, maar deze lijkt te schakelen. Het ding zit vol met SMD ofwel hele kleine onderdeeltjes die op de print zitten. Ik heb geen loep, want vermoedelijk is er gewoon een soldeerverbinding van de processor los. Ik heb trouwens ook alleen een soldeerbout met een punt die veel te dik is en kan er dus niks aan doen. Alweer een karwei plat. Dan gaan we in bed een paar afleveringen van CSI NY kijken en om half 12 ben ik nog klaar wakker. Dus bedje uit en nog even chatten op internet. Susan ligt met 27 graden onder een laken en deken te slapen. Ze heeft het altijd koeler als ik en ik zweet me onder een laken al kapot. Maar buiten is het afgekoeld en met de kachel op ventileren wordt deze koele lucht naar binnen geblazen.


Zaterdag 21 februari 2009: 34 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Ik slaap lekker uit, want in de morgen is het heerlijk koel in de truck. Dan belt Roger, een overlander die samen met Karlijn rondreist en nu in Maleisië is. Hun laptop is weer kapot, maar ze hebben geen backup van hun foto’s. Ik had ze geadviseerd om in Yao Lat in Kuala Lumpur de laptop weg te brengen en de harddisk in een extern hd kastje te laten zetten. Dan kunnen ze de foto’s eraf halen en eventueel de bestanden die ze missen weer er op te kopiëren. Ze willen toch een andere kopen, maar ze hebben al hun dierbare foto’s op het ding staan. Het op nieuw installeren was de vorige keer al een ramp, omdat de laptop speciale drivers nodig heeft. Tijdens de installatie van windows, heb je dus nog geen drivers, en zie je alleen het bovenste deel van het scherm. Dus is het een ramp om de juiste knoppen in te drukken die onzichtbaar zijn. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt. Dan is het nog redelijk koel en wring ik mezelf door het smalle deurtje wat toegang geeft tot de garage. Ik heb namelijk geen zin om de laadklep open te maken en vroeger lukte het me ook om door het smalle deurtje te komen. Het kost me wel een heel stuk meer moeite omdat het eten hier zo lekker is. De extra kilo’s maken het er niet gemakkelijker op. Maar het lukt. Ik maak het licht in de garage aan en ga de generator even aanpassen.

We hebben in Nederland een andere condensator in de generator gezet omdat de uitgangsspanning, die door de waarde van de condensator wordt geregeld, te verlagen. We kunnen instellen hoe heftig we de generator willen belasten en als we meer als 1,2 kW gebruiken zakt de spanning al te ver in en stopt hij. Na een mailtje naar Mastervolt Nederland kreeg ik van Huub Eggebeen de juiste informatie. Grotere condensator is hogere spanning. Ik had de originele condensator nog en deze was 30 uF en er zat nu 27 uF in. Ik heb dus de originele teruggezet en nu kunnen we hem weer belasten to 3,5 kW. Niet dat we dat nodig hebben, maar als de airco draaide werden de accu’s maar met 10 tot 15 ampère geladen en moest de generator bij bewolkt weer 3 uur per dag draaien. Nu laadt hij 45 ampère als de airco draait en kan na een uur het ding weer uit. Dit spaart toch weer een berg diesel. Zelfs nu hebben we stroom genoeg uit de zonnepanelen om zelfs bij bewolkt weer alles te laten werken, maar als je om 4 uur de airco al inschakelt moeten de accu’s met de generator worden bijgeladen worden. We zijn erg blij met de Mastervolt Wispher 3,5. Het ding is stil en we kunnen hem 20 meter van de bewoonde wereld aanzetten zonder dat de mensen er last van hebben. Als je je binnen 20 meter, van de rechterzijkant van de auto bent, hoor je hem lopen, maar niet eens echt hinderlijk. We hebben wel anderen gehoord die op 200 meter afstand je helemaal gek maken. Mensen die verzocht worden om te verdwijnen naar een andere plek door hun generator. Wij hebben iets meer betaald, maar hebben daar geen problemen mee. En een goed service netwerk in de wereld is ook wel lekker. In het begin waren er wat problemen, door de enorme hitte, maar dat is professioneel opgelost door de mensen van Mastervolt Nederland en Turkije. Ben je meer dan 20 meter van de truck verwijderd hoor je niets meer. Het is snel opgelost en nu moet ik weer uit de garage zien te komen. Ik zet mijn, blote, voeten weer in de truck en meteen is alles zwart. Ja de garage is nu eenmaal niet het schoonste deel van de truck. Dan is het wringen en duwen en trekken en plop daar is ie weer. Gelukkig ging dat vrij eenvoudig. Rond 1 uur stappen we op de Quad en rijden we een beetje rond in de omgeving. Als we 500 meter gereden hebben veranderd de omgeving enorm en lijkt het of je tientallen jaren terug in de tijd gaat.

Het rijden met de Quad is echt gaaf hier. Zo dicht bij de stad en zo enorm anders. Hier wisselen primitief en modern elkaar snel af. Het ene moment zit je in een grote moderne supermarkt en even later rij je tussen de rijstvelden en kleine rieten hutjes. Veel mensen wonen hier nog in zelfgemaakte huisje van hout die bedekt zijn met palm, bananenbladeren of riet. Elke jaar moet het huisje opnieuw gemaakt worden, omdat het ongedierte de bouwmaterialen op eet. We rijden over de smalle weggetjes die tussen de rijstvelden heen kronkelen. Alles is weer gifgroen en de bergen op de achtergrond maken het plaatje compleet. We passeren een ingang van een tempel en als we verder rijden zien we dat de tempel in een rots is gemaakt. We draaien dus om en gaan een kijkje nemen. Buiten staan een paar grote Boeddha beelden, die tegen de berg zijn gemaakt. Via een trap bereiken we de tempel waar het ruikt naar vleermuizen. Er staan een paar beelden en achter het grote boeddha beeld kun je verder de grot in. We zien alleen geen barst en ik maak even een foto van een witte muur en zet de camera op play.

Nu hebben we een klein lampje, maar het geeft te weinig licht om verder te lopen. We klauteren dus weer naar beneden en rijden weer verder. Na 4 km zien we een bordje Boeddha image cave tempel. Ook hier stoppen we en gaan een kijkje nemen. De grot ligt aan het water en daar spelen honderden kinderen om wat verkoeling te krijgen. In de grot zijn natuurlijk weer een berg beelden en verder hangt het dak vol met vleermuizen.
`Hier foto 210209foto8,9,10,11,12,13,14`

Het stinkt door de uitwerpselen van die beesten en we hebben het snel gezien. We rijden daarna nog een uurtje rond en besluiten dan naar de Big C supermarkt te rijden om Sushi e eten. Na de heerlijk en goedkope maaltijd gaan we terug naar de truck en zetten in de slaapkamer de airco aan. Het was 38 graden binnen maar de airco weet dat snel te verlagen naar 28 graden. We zetten CSI aan en kijken 2 afleveringen. We zijn lui en hebben geen zin om naar een concert te gaan, wat hier elke zaterdag avond wordt gehouden in Chiangrai. We vallen in slaap en als we wakker worden is het te laat om nog te gaan. We zetten even de generator aan om een beetje bij te laden en kijken nog maar een filmpje en gaan daarna slapen. Het is heerlijk koel in de slaapkamer en we slapen al snel als roosjes.


Zondag 22 februari 2009: 36 graden overdag en 21 in de nacht.
Overnachting in Chiang Rai, aan de rivier. Gps( dd mm,mmm) N 19 55,422 en E 099 49,126.

Vandaag kan ik kort zijn, we doen helemaal niets. De airco heeft heel de nacht gedraaid en die blijft heel de dag verder aan. We internetten wat en lezen wat reisboeken en buiten dat, kijken we wat CSI afleveringen. Morgen gaan we weer rijden en komt er weer een groter verhaal, maar vandaag houden we het kort.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2009-02-23 (4349 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.05 Seconden