Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
1 t/m 7 januari 2009

Donderdag 1 januari 2009: 29 graden overdag en 16 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

We zijn natuurlijk pas laat uit bed en doen vandaag helemaal niks. Geen familie bezoek om handjes te geven maar gewoon lekker niksen en een beetje internetten. We eten de kladjes van gisteren avond en kijken in bed een filmpje. De dag vliegt voorbij en we liggen al vroeg op één oor.


Vrijdag 2 januari 2009: 29 graden overdag en 14 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Ik leer nog een uurtje Spaans en daarna rijden we naar ChiangMai. De Quad doet al een paar dagen raar en we hopen maar dat we het halen. Hij houdt een klein beetje in en maakt meer herrie dan normaal. We gaan naar het Park Hotel waar we Marco ontmoeten. Het is een vriend van Susan´s broer, die 6 maanden door Azië reist. Hij is vannacht met de nachtrein van Bangkok naar hier gereden en als we arriveren en de Quad parkeren, zit hij al te wachten. We hebben hier afgesproken omdat je in het Park Hotel een super buffet hebt voor minder dan 3 euro pp. Het is leuk om hem te zien en samen lopen we naar de eetzaal waar we een tafeltje aan het raam krijgen. Hij verteld dat hij met de Trans Siberi-Mongolië express door Rusland en Mongolië gereden is, helemaal tot aan Beijing. Daarna nog een paar maandjes China, Vietnam en Cambodja en nu dus Thailand. We hebben genoeg te buurten, want ook hij is een wereldreiziger. We blijven zitten tot half 3 en dan moeten we echt gaan, want ze gaan sluiten.

We rekenen af en nemen dan afscheid. Hij gaat vermoedelijk bij vrienden logeren hier in de buurt en wij gaan een fotozaak zoeken om een UV filter te kopen voor de Canon D40. We hebben een 72mm filter maat en dat is nog niet zo eenvoudig. 77, 73 en kleinere maten genoeg, maar uiteindelijk vindt de verkoper toch een Sigma filter wat past. Het filter zorgt er voor dat de lucht mooier wordt en de kleuren beter. Het kan natuurlijk ook met fotoshop worden gecorrigeerd, maar dit is handiger. Daarna kijken we voor een nieuw klein compact cameraatje, maar kunnen niks vinden wat ons bevalt. De onze is waterdicht, maakt mooie foto´s als het licht goed is, maar is mega traag. Ook het zoom bereik is erg klein. Ik had al op internet liggen bladeren en we kwamen uit op de Panasonic TZ5, een kleine camera met een 10x zoom lens van Laika. Echt top. Redelijk snel zolang je de flitser niet gebruikt en de zoom van 28 tot 280 mm is enorm. Maar we besluiten nog niks te kopen en gaan eerst boodschappen doen. We rijden naar de Rimping en kopen daar verse zalm en tonijn, blue cheese en een stokbroodje. Vanavond gaan we dat lekker oppeuzelen. Kost wat maar dan heb je ook wat. Als we terug rijden gaat de Quad steeds slechter rijden en steeds meer herrie maken. We besluiten om maar rustig te rijden en halen onze truck, maar er moet nu snel iets gaan gebeuren. Ik kijk op het internet en vind al snel een dealer van Polaris in Bangkok. Ik mail en krijg binnen een uur al een mailtje terug van Charles die me om mijn telefoon nummer vraagt. Als hij belt blijkt het een buitenlander te zijn, die me in perfect Engels helpt. We moeten naar Bangkok en daar kunnen ze hem maken. We spreken af dat we de 6e hier vertrekken en direct naar hem toe rijden. Alles gaat dus goed komen, alleen moeten we wel de route verleggen.

Ik kreeg ook nog een mailtje van Tang Yun van het Chinese reisbureau met het verzoek om een deel van de reissom over te maken, zoals afgesproken en dat heb ik vlug even met internet bankieren overgemaakt. Daarna eten we onze heerlijke sashimi onder het genot van een filmpje en gaan dan slapen.


Zaterdag 3 januari 2009: 29 graden overdag en 14 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Na het opstaan even Spaans leren en dan ontbijten. Vandaag is het een rustige dag. Wc tanks leegmaken, de watertank weer vol maken en dat allemaal met het geluid van een draaiende wasmachine op de achtergrond. We kunnen nu nog wassen en alles wat maar eventueel smerig is gaat de wasmachine in. Susan is de hele dag druk bezig met het reorganiseren en opruimen van de auto en ik heb een dagje video monteren. De Cambodja film moet af worden gemaakt en dat is veel werk. Ook omdat ik nu een ander montage programma gebruik. Eerst had ik een gekochte versie van powerdirector, maar die loopt elke keer vast en nu heb ik Pinnacle studio 12 gedownload en die werkt prima. Het monteren is veel werk omdat ik de opnames niet zelf heb gemaakt. Ik neem zo op dat ik alleen alles achter elkaar hoef te zetten en er overgangen tussen moet maken en dat is vaak snel gebeurd. Nu heeft Susan gefilmd en moet ik elk shot aanpassen. Maar ze heeft het niet slecht gedaan voor de eerste keer, alleen zijn alle shotjes te lang. Het programma is stabiel en hangt niet elke tien minuten en dat is wel lekker. Ik maak nog wat e-mails en kijk nog even op de website van www.carreratochina.com.

Deze twee jongens in hun Porsche maken nu de avonturen mee, die wij twee jaar geleden meemaakten. Ze zijn nu in Iran en hebben de vorst gelukkig achter hen gelaten. Zij gaan 10 april mee door China reizen samen met ons en met Eugen en Monique. We eten vandaag lekker Nederlands. Susan bakt heerlijke frietjes en kroketten, die weer smaken als vanouds. Een Nederlander die hier woont, maakt ze en verkoopt ze aan de andere buitenlanders, maar ook aan meerdere restaurants, want blijkbaar vinden de Thai zelf de kroketten ook lekker.
 Zondag 4 januari 2009: 28 graden overdag en 14 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Na een paar wasmachines was, een heerlijk ontbijt met, ei, spek en toast met blue cheese, gaan we de Quad inladen. Eerst even de garage opruimen en dan het ding naar binnen rijden. Hij start perfect en maakt geen bijgeluid. Ik rij het ding tegen de steile platen omhoog en dat gaat zonder problemen. Morgen middag rijden we naar de Carrefour en dan door naar Bangkok om het ding te laten repareren. Kees heeft weer problemen met zijn laptop en ik heb, na het maken van een backup,er maar een nieuwere versie van Windows op gezet. Ik had van Kees een hele oude versie gekregen waar ik met geen mogelijkheid service pack 2, laat staan 3 op kreeg. Maar nu een versie van mij erop gezet en alles werkt weer perfect. Vanavond weer heerlijk gegeten, nog een stukje film gemonteerd en toen was de dag alweer voorbij.
 


Maandag 5 januari 2009: 28 graden overdag en 19 in de nacht.
Overnachting tankstation gps (dd mm,mmm) N 17 37,368 E 099 14,256

We staan al vroeg op en maken de truck klaar om te vertrekken, laatste wasje draaien, watertank vullen, wc leegmaken, alle slangen weer oprollen en opruimen. Rond 10 uur komen Menno en Tine, waar we vorig jaar nieuwjaar mee gevierd hebben in Goa. We laten ze even gezellig bijbuurten met Kees en Els alvorens we ons bij hen voegen. Tine ziet meteen dat het goed met me gaat, want ik heb een buikje en dat was er nog niet in Goa. Maar als we weer gaan rijden zal het snel weer weg zijn.

We zitten een uurtje gezellig te praten en rijden dan richting Chiang Mai om boodschappen te doen in de Carrefour. Als we onderweg zijn word ik gebeld door Charles, een buitenlander dacht ik, omdat hij perfect Engels spreekt, maar het blijkt een Thai die in Amerika heeft gestudeerd. Hij is van Polaris Thailand, de firma die mijn Quad gaat herstelt. Er is iets mis met de koppeling en dat schijnt een bekend probleem te zijn. Helaas is dit type hier nooit verkocht geweest en moeten de onderdelen uit Amerika komen, maar we kunnen op zijn terrein staan en er is water en stroom. Hij vertelt dat hij me een route kaart heeft gemaild. We spreken af dat hij me om 10 uur vanavond weer terugbelt, zodat we af kunnen spreken waar we elkaar zien. We kopen veel eten en de vriezer is weer nokkie vol. Voor de eerste weken hebben we weer eten genoeg. We rijden om 4 uur verder richting Bangkok en de weg gaat door het glooiende landschap richting de bergen. De bergen zijn niet echt steil en het Dafje gaat in rasse schreden naar boven. We spelen een spelletje met een andere moderne vrachtwagen die zwaar beladen is. Elke keer als het vlak is komt hij ons voorbij, maar zodra we stijgen halen we hem weer in. De volgende 200 km zien we elkaar regelmatig. De omgeving is mooi en de tijd vliegt. Ik heb de Spaanse les op een usbstick gezet en elke dag gaan we een uurtje leren. Het is al een paar uur donker als we een tankstation oprijden. We parkeren de truck in een donker hoekje en ik ga eens kijken of ik via mijn telefoon kan internetten. Er is geen WIFI hier, maar de telefoon heeft een internet accesspoint functie die me zonder problemen toegang geeft tot het internet. Waar we zijn is umts ontvangst en op de laptop kan ik gewoon mijn mail ophalen. En dat alles nog snel ook. Als ik mijn beltegoed bekijk is er maar weinig af, dus is het om alleen te mailen nog redelijk betaalbaar. Onder het maken van het reisverslag eten we Sushi, die we bij de Carrefour hebben meegenomen. Susan gaat naar bed en ik zoek op Mapsource waar ik heen moet in Bangkok en daarna speel ik nog een spelletje op de Sony PSP en ga om half 12 slapen.


Dinsdag 6 januari 2009: 30 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting in Bangkok bij de importeur van Polaris ATV´s (Quad). GPS (dd mm,mmm) N 13 39,883 en E 100 34,966

We hebben goed geslapen tot 5 uur, we staan bij een tankstation en er is hier een bandenzaak die 24 uur per dag open is. Om 5 uur komt er een truck aan met bandenpech en de luchtsleutel maakt een enorme herrie. Maar na een half uurtje is dat ook weer over en hebben we tot 9 uur lekker geslapen. We eten een lekker ontbijtje en rijden om 10 uur weer richting Bangkok. Het is nog 550 km en dat is te ver voor één dag. Ook al omdat het altijd een grote file ellende is rond de spits en daarom overnachten we wel een km of 100 voor de grote drukke stad. We kunnen wel wat hebben en ergeren ons niet snel aan dingen. Er zijn mensen die zich overal over opwinden en die hebben daardoor ook geen leven. Gewoon nemen zoals het komt is de beste oplossing en wij maken ons nergens druk om en leven er goed van. Half weg stoppen we bij een tankstation, want Susan weet dat daar lekkere Som Tam, ofwel groene papaja salade te krijgen is. En ze heeft gelijk, hier hebben we de vorige keer de banden laten wisselen en heerlijk gegeten. Stukken weg zijn super goed en delen zijn een grote hobbel baan, maar we halen een gemiddelde van 67 en dat is niet slecht. Als we de ring van Bangkok op rijden staan we in de file en even ziet het ernaar uit dat we het niet gaan halen. Maar als we dan toch weer door kunnen rijden nemen we om 7 uur contact op met Charles die ons ergens oppikt. Hij verteld dat Bangkok in de avond is afgesloten voor trucks en als we aangehouden worden moeten we hem maar aan de lijn geven. Maar gelukkig is dat niet nodig. Geen agent en als we stoppen bij een tankstation staat Charles al klaar. We moeten door een heel smal steegje heen en dat gaat maar net. Maar we maken ons niet druk, want we hebben al smallere weggetjes gehad. Als we zo rijden denk ik, waar zijn we nu weer terecht gekomen. Het zou een grote hal moeten zijn, maar die is nergens te zien. Dan staan we ineens voor de poort van een modern pand. De reden dat we door het smalle straatje moesten rijden is een markt die hier ´s avonds staat. We parkeren de truck en worden meteen in de watten gelegd. We krijgen water, mandarijnen, en zelf heerlijk eten. We hadden toch echt verteld dat we al gegeten hadden, maar Charles blijft aanhouden. Als we binnenkomen in de showroom ziet alles er top uit. Alles super mooi afgewerkt en ik hoop niet dat het prijskaartje net zo exclusief is als de omgeving hier. We krijgen nog de codes van het internet en dan gaan we slapen. Morgen gaan we de Quad nakijken en ik ben benieuwd wat er aan te doen valt. Het is hier trouwens een heel stuk warmer dan in Chiang Mai en we kunnen zelfs stroom krijgen en binnen douchen. Niet dat dat nodig is, maar wel netjes aangeboden.


Woensdag 7 januari 2009: 30 graden overdag en 22 in de nacht.
Overnachting in Bangkok bij de importeur van Polaris ATV´s (Quad). GPS (dd mm,mmm) N 13 39,883 en E 100 34,966.

Na het wakker worden en het ontbijt halen we de Quad uit de truck. 2 monteurs storten zich op het ding en al snel is duidelijk wat er aan de hand is. Er moet een mondifcatie aan de koppeling gebeuren, maar dat laten we in Nederland doen. Het is geen probleem om er zo mee te rijden, alleen maakt hij iets meer geluid dan normaal. Maar de oorzaak van alle problemen zien we als we de versnellingsbak openen. De riem is compleet kapot. Hij is nog wel in een stuk maar van grote delen zijn de tanden verdwenen. Vakkundig wordt de riem vervangen en ik koop meteen een extra riem om het zelf te kunnen herstellen, als het terug mocht komen. Ook wordt alles netjes doorgesmeerd, alle olie en filters vervangen en de carburateur schoongemaakt. Ook wordt er een modificatie aan het luchtfilterhuis gedaan, zodat hij meer lucht krijgt. Ik maak een proefritje en de Quad is weer als vanouds. Het Quadparadijs in Beek en Donk, waar ik de Quad heb gekocht, sturen me een mail dat ik de reparatie vergoed krijg als ik in Nederland terug ben. Goede service Bjorn en onze dank daarvoor. Ik sta me nog even lekker te maken met de nieuwe Quads die in de hal staan, maar helaas zijn deze te groot om in de truck te vervoeren. Als we terug komen in Nederland ruilen we deze Quad vermoedelijk in tegen een 400cc versie die iets harder loopt en minder herrie maakt.
 Een monteur van de Scania garage langs om naar de Daf te kijken. De remmen moeten nagekeken worden, er lekt al een hele tijd iets een klein beetje olie en ik wil de koppeling laten vervangen. De koppeling is nog perfect, maar we hebben een nieuwe plaat bij ons en die wil ik laten monteren alvorens er problemen komen. We hebben al vele kilometers gemaakt en vaak op extreem steile hellingen. Als we China en Mongolië in gaan, wil ik geen problemen krijgen met de koppeling en daarom vervangen we hem. Als ik wacht tot hij begint te slippen, wordt de drukgroep zo heet en gaat daardoor kapot, dat die ook vervangen moet worden en dat wil ik voor zijn. De monteur komt na zijn werktijd terug en gaat alles oplossen.

Wij willen lopen naar een groot winkelcentrum om te kijken voor een nieuwe kleine camera. Maar daar wil Charles niets van weten. Hij staat erop dat hij ons weg mag brengen. Als hij de super de luxe pickup voor de deur zet stapt hij uit en geeft me de sleutels. Ik doe dit liever niet, want ik ben niet gewent om in een rechtsgestuurde auto te rijden. Maar hij wil dat niet horen en we moeten dus gaan met de auto. Het is enorm wennen. Ten eerste zit je aan de verkeerde kant en rijd je constant te ver naar links. Susan heeft haar handen vol om me verder naar rechts te laten rijden. De versnellingspook zit ook links, maar daaraan ben ik snel gewend. We rijden een km of 7 naar de ondergrondse parkeerplaats van Central Plaza en gaan op zoek naar een fotozaak. We vinden er meerdere, maar niemand heeft de Panasonic tz5 ofwel de tz15, zoals die in Azië heet, op voorraad. Wel vinden we een Sony cybershot die bijna even goed is, maar ik ga toch thuis op internet kijken wat de recensies zijn van dat ding. We eten sushi en rijden dan in de spits weer terug naar de truck. Nog even een beetje internetten en dan arriveert de Scania monteur om 17.00u. Hij heeft zelfs een vriend meegenomen. De remvoering wordt gecontroleerd en die is perfect in orde. Maar de remmen moeten anders afgesteld worden, dat wordt snel en vakkundig gedaan en daarna beginnen ze aan de koppeling. Er moet een heftruck aan te pas komen met een takel en kettingen om de zware bak er onderuit te krijgen. Helemaal verwijderen is niet mogelijk maar ze kunnen hem zo ver verschuiven dat de drukgroep en koppeling eronderuit gehaald kunnen worden. De koppeling ziet er nog goed uit, maar we plaatsen toch een nieuwe. Ook het vliegwiel laat ik even demonteren om de oliekering na te kunnen kijken. Maar deze is in orde en daar doen we dus niks aan. Ik zelf help mee, want ik vertrouw niemand en Charles vond het ook beter om alles zelf na te kijken. Omdat er een schroef niet helemaal lekker is, kan na ruim 4 uur werken niet alles dichtgemaakt worden. Morgen moeten eerst een paar nieuwe schroeven worden gehaald en dan kan alles dicht. De lagers in de koppeling hebben we ook meteen vervangen en morgen wordt het karwei afgemaakt. Ik ben zo zwart als roet en Charles blijft aandringen om binnen te douchen. Normaal maak ik liever gebruik van mijn eigen douche, maar nu is het toch beter om me binnen bij hen te wassen, want daar kan ik meer water gebruiken en kan Susan me ook echt goed afschrobben. Na het wassen eten we nog een kleinigheidje en na het maken van het verslag ga ik slapen.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2009-01-09 (4053 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.07 Seconden