Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
21 t/m 25 december 2008

Zondag 21 december 2008: 28,5 graden overdag en 13 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Ik word een anderhalf uur later wakker dan Susan en zie haar achter de pc zitten als een mummie. Ze heeft een vest aan, een capuchon op en een badhanddoek om haar lijf gedraaid. Ja, het is koud hier in de nacht. Buiten was het 13 graden en binnen 20,4. Dus met 20,4 graden vriezen onze oren er al af.
 Om half negen schijnt de zon er al weer lustig op los en in no time zijn de accu´s weer vol en is het binnen weer heerlijk warm. Buiten is het al snel weer rond de 25 graden en rond de middag geeft de meter weer bijna 30 graden aan. Eergisteren hebben we nog lekker gezwommen, maar omdat het in de nacht zo afkoelt zal het over een paar dagen te koud zijn om nog te zwemmen. In maart zal het dan weer warm genoeg zijn. December en januari zijn de koele maanden hier. Heerlijk warm overdag en in de avond en morgen zie je de Thais rondlopen met bivakmutsen en dikke winterjassen. Zelfs handschoenen gebruiken ze om warm te blijven. Wat zou er gebeuren als een Thai nu in Nederland zou zijn. Vorst en sneeuw is onbekend voor ze. Thailand heeft verschillende temperatuur zones. Gisteren hing ik aan de lijn met Eugen en Monique, die in Ko Lanta zitten. Ko Lanta is 1500 km zuidelijker aan de zee en daar is het in de nacht nog 26 graden. Wij zitten in het berg gebied, en in het hoge noorden en hier is het maar 13 graden in de nacht. Volgens de weerberichten wordt het vannacht 10 graden en overdag 28 dus we zien wel. We hebben een goede kachel, maar ik had niet verwacht die in Thailand nodig te hebben. De auto´s hier hebben ook bijna allemaal alleen een blauw gebied op de kachel knop. Alles heeft hier airco, maar verwarming in de auto heeft niemand! Ik hoop maar dat de opwarming van de aarde hier niet voor meer koelte in de nacht gaat zorgen, de Thais zouden daar niet blij mee zijn. Het is heel vreemd overdag is het elk jaar warmer, maar in de nacht koeler. Daarna ga ik buiten kijken. Roger is bezig met het repareren van zijn knipper en alarmlichten. Ze blijven branden en knipperen niet meer. Al snel hebben we het relais gevonden en na het demonteren blijken de contacten aan elkaar geplakt. Met een beetje contact spray en een heel fijn schuurpapiertje is het snel gepiept. Na de ingreep knipperen ze weer als de beste. De rest van de dag doe ik niet veel. Ik ben bezig met het aanpassen van de Chinese route en het bekijken wat we allemaal gaan zien. Rond de middag ga ik het vlees marineren en maak ik een saté sausje. Dan is het al weer tijd om te gaan koken. Rond 19.00u zitten we te smullen met zijn 6-en en Karlijn en Roger wassen samen af. Na een gezellig avondje is het al weer tijd om naar de truck te gaan. Ik ga nog even chatten en als ik msn aanzet zie ik dat ome Frans en daarna onze duikkinderen met hun moeder, Kim, Wendy en Bianca online zijn. Het is super gezellig om die allemaal weer eens te spreken.


Maandag 22 december 2008: 28,5 graden overdag en 14,2 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Net zoals elke dag zet ik na het wakker worden de mp3 speler aan om Spaans te leren. Elke dag luister ik een half uurtje naar de cursus die uit 6 cd´s bestaat met elk 10 lessen. De eerste 2 cd´s is de beginners cursus en de rest een training voor gevorderden. Rond half 10 nemen Karlijn en Roger afscheid en gaan het noorden bekijken. Ze komen de 26e terug, om samen met ons Kerst te vieren en de dag erna de Gibbon Experience te gaan doen. Gisteren heb ik naar hen gebeld om ons aan te melden en vandaag nog snel even een email gestuurd met de vraag waar we opgehaald worden.

www.treetopasia.com is de website van het spektakel. 40 meter boven de grond, in de boom toppen zijn 36 platforms en hutten gemaakt en deze zijn met kabels aan elkaar verbonden. Je gaat dus via staalkabels van de ene naar de andere boomtop en ziet de dieren wereld van bovenaf. Net als de Gibbons (apen). 2km is het parkoers lang en je moet geen hoogtevrees hebben. Ze vinden de plaats waar we nu staan natuurlijk nooit en daarom moeten we zelf naar een oppik plaats rijden. Karlijn en Roger komen dus voor een dag terug en moeten dan naar Laos, want hun visum loopt de 29e af. Een maand geleden kreeg je nog een gratis 30 dagen visum, maar dat is nu veranderd. Je krijgt nu nog maar 2 weken als je via land Thailand binnenkomt. Daarom balen ze want nu moeten ze weer terug naar Laos voor een nieuw 2 maanden visum, wat natuurlijk niet gratis is, maar gekocht moet worden. Susan kookt een lekker ontbijtje met spek en ei en daarna gaan we, met de quad, naar een wisselkantoor in ChiangMai om Chinees geld te halen. Als we daar aankomen, na een ritje van 25 minuten, hebben ze geen Chinees geld op voorraad. Dit was de vorige keer toch echt afgesproken. Maar goed dat is Thailand en normaal hier. We geven ons gsm nummer, zodat ze kunnen bellen als ze Chinees geld hebben en we rijden verder naar de Carrefour supermarkt. We eten bij de Mac en doen daarna wat inkopen voor de komende dagen. Op de weg terug naar huis komen we langs een metaalwarenzaak en aangezien ik nog een scharnierende haakse koppeling nodig heb voor de gasstang van de Daf stop ik daar even. Gewapend met fototoestel, want daar staat de foto op, een a4tje met de tekening, en een schuifmaat ga ik naar de verkoper. In eerste instantie lijkt het te gaan lukken. Maar helaas krijg ik te horen ` Mai mii` ofwel hebben we niet. Ik krijg het adres van een andere winkel maar dat is opgeschreven in het Thai. Ik besluit dus maar een eindje te gaan lopen. Een kleine 100m verder zit een lager zaak en die kan me helpen. Ook zie ik voor 6 euro een super mooie O-ringen assortimentsdoos liggen. Die neem ik dus ook maar mee. Eenmaal buiten zie ik een gereedschapswinkel en daar ga ik ook maar eens kijken. Ik moet een tap hebben van 6mm met wringijzer om op een stang draad te snijden. Ik vraag om een pen en teken het ding en ik weet dat mijn teken kunsten nou niet echt optimaal zijn, maar na wat handen en voeten werk vliegt de oude vrouw achter de toonbank en komt met een perfect stukje gereedschap terug. Al met al ben ik 20 euro kwijt, maar heb wel alles wat ik nodig heb. De temperatuur is heerlijk vandaag, het is rond de 28 graden en dat is heerlijk warm. Eenmaal thuis laden we de spulletjes uit en ga ik alleen eens een kijkje nemen in de bergen die maar enkele kilometers van ons vandaag beginnen. Met de Quad rij ik dwars door de natuur. Rijstvelden, boomgaarden en vele palmbomen sieren de weg. De lokale bevolking lacht vriendelijk als ik langs kom. De meesten zijn aan het werk in de rijstvelden of boomgaard.

Het pad waar ik op rij is een meter breed en bestaat uit vele keien en rotsen. Het Quadje heeft er geen moeite mee en het is dubbel genieten want ik rij vandaag alleen op het ding. Dit zijn echt omgevingen waar zelfs een landrover niet kan komen en de afstanden zijn ook te groot om te lopen. Soms loopt de weg dood en moet ik omdraaien, maar dat mag de pret niet drukken. Op een kruising gaat een zeer smal pad stijl de berg omhoog en daar ga ik mijn geluk eens wagen. Het echte pad is maar 30 cm breed maar links en rechts zijn varens waar ik doorheen kan rijden. Na een kwartier, en vele bochten, besluit ik om te draaien. Ik zie een stukje wat 2 meter breed is en daar draai ik, met 10 keer steken, de Quad.
 Het is al bijna 6 uur en de zon zakt achter de bergen. Ik kan de zelfde weg terugrijden maar ik rij toch een ander pad in. Al snel kom ik op een verharde weg maar om die te nemen is niet leuk. Ik rij dus een smal pad in en na een km begin ik toch echt te twijfelen. Het is geen pad maar meer een dun streepje in de dichte jungle. Omdraaien gaat niet en volgens de navigatie rij ik de goede kant uit. Aan de linker kant is een enorme afgrond en rechts een greppel. Het gaat maar net. Ik stop nog even om een foto te maken van een afgraving die 100m lager links van me ligt. Het rijden is een uitdaging en extreem offroad. Zeker als het pad ineens een modderpoel wordt. Snel de Quad op 4x4 gezet en zonder problemen schuift en glibbert hij door de modder. Zo af en toe kom je een Thai tegen die zijn ogen uitkijkt. Eigenlijk wel normaal want ik wil er voor wedden dat ik de eerste ben die hier met een Quad is komen rijden.
 Het begint nu echt te schemeren en ik zie het huis van Kees en Els al liggen. Dat wil zeggen de achterkant. Maar er zit een 500m breed rijstveld tussen mij en het huis in en daardoorheen rijden is geen optie. Dus maar omgedraaid en een ander, en iets breder, pad genomen. Volgens de navigatie rijd ik haaks op de doorgaande weg af en na een wilde rit door moeder natuur kom ik eindelijk op de verharde weg. Dit is bekend terrein en na tien minuten rij ik de Quad naast de truck en zet hem op slot. Het is ondertussen al bijna donker en ik ben dus net op tijd thuis. Susan zit bij Kees en Els te kletsen en Els is al weer druk bezig met het koken, want vandaag is het haar beurt. Ik type even snel het verslag alvorens we gaan eten.


Dinsdag 23 december 2008: 28 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

In bed heb ik nog een half uurtje Spaans geleerd voor ik me ga aankleden en wassen. We ontbijten niet, want we moeten naar ChiangMai om ons Chinees geld op te halen en als we daar dan toch zijn is het super buffet voor 2,60 euro pp wel lekker. We starten de Quad en gaan op weg. Na het oppompen van de Quad banden tot 0,8 bar gisteren rijdt hij een stuk soepeler. De bochten gaan gemakkelijker en ook de topsnelheid is ineens 80 in plaats van 70. Het is 26 km en na een half uurtje zijn we bij het wisselkantoor. Susan loopt even snel naar binnen en de koers is redelijk. Voor 1000 euro krijgen we 9500 Yuan. Twee dagen geleden was dat nog 9770, omdat toen de Thaise Bath laag stond. Je wisselt altijd eerst naar Bath en dan naar Yuan. Koersen veranderen elke dag en toen wij daar waren was ook de Yuan een dagje iets meer waard. Volgens mij hadden ze gisteren de Chinese munt gewoon op voorraad, maar was de koers voor hen slecht en vertelden ze ons dat ze geen Chinees geld op voorraad hadden.

We starten de Quad weer en rijden een paar honderd meter een eenrichtingsstraat in. Dit doen we van de verleerde kant. Als we dit niet zouden doen moeten we een paar kilometer omrijden. We hebben geluk, geen politie en dus geen bon. Het Parkhotel waar we gaan eten is een km of 5 zuidelijker en het duurt maar een paar minuten voor we daar aankomen. We parkeren de Quad en lopen naar de eerste verdieping waar het restaurant zit. Het is goed 11 uur en we zijn vrijwel de eerste gasten. Snel laden we ons bordje vol met lekkers en pas als we de tweede ronde gaan maken komen de eerste grote groepen binnen. Rond 12 uur zit het helemaal vol en lopen wij nog even naar de dessert tafel en nemen nog een bordje met allerlei lekkere dingen en een kopie thee. Dit alles is bij de prijs inbegrepen. Het wordt steeds drukker en na een wc bezoek gaan we maar snel weer verder. We rijden richting de bergen en gaan een kijkje nemen bij de Gibbon Experience. Nog even een stop bij een kleermaker die gewoon onder een parasol langs de weg zit. Onze afdekhoes van de quad heeft een winkelhaak en die wordt voor 40 cent mooi hersteld. Voor we verder rijden stoppen we ook nog even bij een tankstation en we maken de tank vol voor een prijs voor 37 cent per liter. Dat is even lekker tanken.

De Quad loopt nu 1 op 12,5 en dat is een stuk beter als 1 op 10. Wat een beetje lucht in de banden toch kan doen. Volgens de leverancier van de Quad moesten de banden op 0,45 bar staan. Maar ik denk dat dat alleen is voor in het terrein en niet op de weg. Maar de man bleef volhouden dat ik ook op de weg niet verder moest gaan dan 0,5 bar. Nu zijn de banden 0,8 en dat scheelt enorm. Het eerste stuk is een 4 baansweg maar na een km of 20 wordt het ineens mooi. We gaan dwars door de bergen en de weg stijgt weer en gaat behoorlijk steil omhoog. Zo steil dat zelfs de Quad, op sommige stukken, nog maar 30 per uur omhoog sukkelt.
 We passeren kleine dorpjes met een paar huizen en een groot deel van de weg zien we langs de weg een snelstromend beekje wat ons lijkt te volgen. Na elke bocht is het er weer en waar het riviertje iets breder wordt, hebben de mensen elke keer een dorpje gemaakt. Volgens de navigatie zou het 38 km moeten zijn, maar het worden er 50. De weg is ook zo bochtig dat zelfs de gps niet weet hoeveel km het rijden is. Onderweg stoppen we een paar keer voor het maken van wat foto´s en ik baal dat ik alleen het kleine cameraatje bij me heb. Als we volgens de navigatie er moeten zijn, zien we alleen een klein dorpje en we rijden dus maar door. Maar verderop is ook niets dus omdraaien en nog maar eens kijken. En ja hoor daar ligt het kantoortje waar het wit ziet van de toeristen. Normaal ziet het zwart van de mensen maar hier wit. We gaan even binnen kijken en reserveren voor de 27e. Als ik op de gps kijk, zie ik dat we op 1050 meter zitten en dat verklaard het koele klimaat. We rijden terug naar Kees en Els en omdat dit bergaf gaat moeten we af en toe behoorlijk bijremmen om niet te snel te gaan. De Quad remt perfect op de motor maar deze steile stukken zijn zelfs te veel voor de Quad en moeten we de rem af en toe gebruiken.
Het is echt genieten. We weten het nu zeker, de Quad gaat gewoon mee naar Zuid Amerika. Het kost ons wel wat extra gewicht en een 2e carnet maar we hebben zo veel plezier van het ding. Heel deze omgeving hadden we nooit gezien zonder het ding want de lage stroomkabels en de smalle weg, maken de bergweg voor de truck onbereikbaar. En rijden in de openlucht is nog veel mooier ook. Eenmaal terug bij de truck ga ik vast aan het verslag beginnen en probeer wat te maken van de foto´s en Susan start met het eten.
 Het is onze beurt om te koken en dat doen we vandaag samen. Kees en Els mogen afwassen, maar Kees heeft daar een broertje aan dood, dus uiteindelijk staan Susan en ik af te wassen, want Els voelt zich niet helemaal fit.


Woensdag 24 december 2008: 28 graden overdag en 17 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

Kerstavond:
Het is vannacht relatief warm geweest en je snapt niet hoe het per dag kan verschillen. De ene nacht 10 en de volgende 20 is wel een groot verschil. Net als elke dag leer ik weer een half uurtje Spaans en kijkt Susan de verslagen na. We krijgen netjes een conformering dat in het aanbod van het Chinese reisbureau alle kosten inbegrepen zijn en we bevestigen meteen de boeking. Gisteren had ik een emailtje gekregen dat mijn aanvraag voor een nieuwe ziektekostenverzekering doorgestuurd was naar de medisch specialist. Ik had netjes aangegeven dat ik naar de dokter was geweest (2 jaar geleden) voor een huisstofmijt allergie en dit was reden genoeg om mijn aanvraag in de wacht te zetten. Wat een geluk zeg! Maar vandaag kreeg ik een mailtje, van OOM verzekeringen dat alles ok was en ik per 1 maart weer een nieuwe verzekering heb voor onbepaalde tijd. De vorige loopt namelijk dan af en die is na 2 jaar niet meer te verlengen. Voor ongeveer 1000 euro per jaar per persoon zijn we weer verzekerd. Hij dekt ook als we straks even in Nederland zijn, voor een paar maanden, en dat is wel handig. Verder is het een dagje internetten en de terugblikken maken van Maleisië en Cambodja. Allemaal dingen waar ik nog niet aan toe gekomen was. Dan nog even de boekhouding doen, dit wil zeggen alle kosten ingeven in de computer. Het blijkt dat we in Azië gemiddeld 1000 euro per maand opmaken. We hebben in de gehele reis nu een gemiddelde van 2000 euro per maand en dat is te hoog. Europa, Turkije, Nepal en Maleisië waren enorm duur maar nu gaat het de goede kant uit. Diesel is goedkoop en eten doen we voor heel weinig geld elke dag. 46000 euro in 21 maanden is aan de hoge kant!

We eten weer bij Kees en Els en gaan daarna vroeg naar bed om CSI NewYork te kijken. Na 2 afleveringen vallen onze ogen dicht en gaan we slapen.
Kersmis gaat aan ons voorbij dit jaar maar morgen gaan we een leuk dagje maken. We bezoeken dan de nachtmarkt en gaan uitgebreid uit eten.


Donderdag 25 december 2008: 28 graden overdag en 20 in de nacht.
Overnachting bij Kees en Els in de buurt van ChiangMai.

1e Kerstdag.
Omdat we zo vroeg ons bed in gegaan zijn, zijn we natuurlijk ook weer vroeg wakker. Ik worstel me door een paar lessen Spaans en Susan kijkt de terugblikken van Cambodja en Maleisië na. We ontbijten in de truck en gaan daarna met de Quad een eindje rijden . we rijden weer door de heuvels en hebben een mooi zicht op de bergen en de groene omgeving. De weg is deels smal en hobbelig maar brengt ons wel op plaatsen waar we met de truck niet kunnen komen. Eerst even opwarmen in de hot springs. Natuurlijke warmwaterbassins die zich bevinden, in een mooie omgeving, vlak bij Chiang Mai. Er zijn zelfs geisers hier die met een enorme kracht het warme water tientallen meters omhoog laten spuiten. We huren een privé huisje waar we voor 4 euro 1 uur gebruik van kunnen maken. In het huisje met tv, airco, bed en thermaal bad gaan we eens lekker weken. We laten het bad vollopen en het stinkt naar rotte eieren.
 Het water heeft een hoog zwavelgehalte en daar komt de lucht vandaan. De huisjes zijn volgens mij meer gemaakt voor buitenlanders die een uurtje willen doorbrengen met een Thaise schone. Wij maken alleen gebruik van het bad en komen na een uur weer helemaal schoon geweekt uit het huisje. We lopen nog een rondje, en zien dat je een eitje kunt koken in het hete water van de geisers. Er staat zelfs een bord met de tijd dat je je ei er in moet leggen voor zacht of hardgekookt.

Als we genoeg hebben gezien rijden we richting Chiang Mai. We nemen een klein binnendoor weggetje wat door de prachtige omgeving kronkelt. Half weg begint Susan pijn in haar rug te krijgen en besluiten we maar terug te rijden naar de truck. Wat een mooi dagje uit zou moeten worden werd een halve dag. We doen het de volgende week nog wel een keer over. In de avond belt Susan haar ouder s en ik nog even onze webmaster. Skype werkt vanavond redelijk en thuis zijn ze weer op de hoogte door het gesprekje. We kijken nog 3 afleveringen van CSI New York en dan is het weer 1 uur en tijd om te gaan slapen.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2008-12-23 (3530 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.10 Seconden