Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
22 augustus 2007

Woensdag 22 augustus 2007: 40+ maar erg droog.

We worden om half 8 uur wakker, wassen en kleden ons aan. Om half negen gaan we de woning binnen van de Iraanse familie. Mansour en Mansoureh wonen hier met hun dochters Aida (21) en Nikta (16). We Staan versteld van de grote en luxe van hun huis. Er staat een uitgebreid ontbijt klaar met alles wat je normaal alleen in een 5 sterren hotel krijgt. Wat worden we verwend.

Hier in huis draagt niemand een hoofddoek en dat is even wennen. Mooi modern gekleed lopen de dames rond.

Na het ontbijt wordt de muziek harder gezet en iedereen moet dansen op de klanken van Iraanse artiesten. Het leek wel een disco, maar dan ’s morgens in huiselijke kring.
Een van de meisjes ( Neda 28 jaar ) blijft zitten als de rest danst, samen met de jongste dochter, die ontzettend verlegen is. Zij begint echter te dansen als de rest ongeveer uitgeput is en gaat zitten. Ze danst erg sensueel, gracieus en prachtig om te zien en na een paar minuten danst Aida met haar mee. Deze openheid zie je alleen binnenshuis in Iran en dan waarschijnlijk dus nog niet eens bij alle families.

We gaan daarna met de eigenaar van het huis een paar jerrycans kopen voor Mark. En krijgen te horen dat er geen diesel te krijgen is in Kerman om deze te vullen. Ondertussen blijven Claire en Susan gezellig met de vrouwen onder elkaar in hun huis.


Om 12:30 nemen we afscheid en worden door Mansour netjes naar de juiste weg gebracht. Als we daar aangekomen zijn staan we toevallig voor een benzinestation en daar is diesel genoeg. Helaas niet voor ons, buitenlanders, dus gaan we de blokkeer truc weer gebruiken. We zijn nu met 4 auto’s, want toevallig treffen we ook de Zuid Afrikanen in hun Landrover met opzet unit.

We rijden het station in en gaan voor de pomp staan. We krijgen te horen dat we geen diesel krijgen en Mansour belt met zijn hoge vriendjes hier in Kerman. Het blijkt niet te werken we krijgen niets, helaas krijgen ook de Iraniërs niets, want niemand kan bij de pomp komen, omdat wij daar staan. Na een halfuurtje hebben wij de langste adem en we krijgen we 50 liter per auto. Mooi, want nu zitten al onze tanks weer vol. We proberen deze truc bij elk station uit tot we vol zitten. In de grens provincies is de diesel gelimiteerd om smokkel te voorkomen, maar toeristen worden hier de dupe van.

Dus voor alle overlanders, tank net voor Kerman je tank helemaal vol en probeer bij elke tank daarna een liter of 50 te krijgen. Alles komt dan goed. We hebben nu zoveel diesel dat we de grens en zelfs Quatta kunnen halen. Jerrycans mee de grens over smokkelen is alleen legaal als je ze goed verstopt, en ze bij de grenscontrole niet worden gevonden..Aan sommige gezichten te zien zijn ze niet echt blij, maar wat moeten we anders. Je krijgt een visum, mag het land in met je auto en vervolgens, wat de brandstof betreft, moet je het maar uitzoeken. Misschien willen ze graag hebben dat je auto in Iran blijft staan. We hebben dus geen andere keuze dan de blokkeertechniek. Zelfs vriendelijkheid helpt niet als de pompbedienden van hogerhand deze werkwijze hebben opgelegd gekregen.

We stoppen onderweg nog een paar keer bij een tankstation, de eerste heeft geen diesel en bij de 2e pomp hebben ze mechanische problemen. Na wat gesleutel aan de pomp ( zonder resultaat) zijn we maar doorgereden want we willen voor het donker in Bam zijn.

We komen nog een benzine station tegen waar een groep vrachtwagenchauffeurs met elkaar op de vuist gaan. Vermoedelijk heeft iemand voorgedrongen en was de ander daar niet blij mee. We komen rond 17:30 uur in Bam aan en wat we zien is anders dan we hadden verwacht. We dachten dat heel de stad in puin zou liggen, maar ze zijn volop bezig om nieuwe huizen te bouwen. De huizen hebben nu allemaal een stalen geraamte en zouden nu aardbeving bestendig moeten zijn. Vele winkels zijn nog wel gehuisvest in stalen scheepscontainers en van de voorspelde vijandige omgeving hebben we niet veel gemerkt. De mensen zijn vriendelijk en zwaaien allemaal naar ons. 


We gaan even kijken bij mr. Argaba’s guesthouse, maar daar is geen plaats voor 4 auto’s. We besluiten dan maar naar het politiebureau te gaan om daar te overnachten. Leon rijdt de binnenplaats van het politiebureau op en als ik daar achteraan wil rijden worden we vriendelijk doch dringend verzocht de plaats weer te verlaten. De politie in Kerman vertelde dat Bam niet veilig is en dat vertellen we ook tegen de politie in Bam. Na 5 minuten staan er 100 agenten buiten, de een roept nog harder dan de ander dat we weg moeten en na aandringen krijgen we een politie escorte naar een groot hotel waar we gratis op de bewaakte parkeerplaats mogen staan. 


De soldaten geven me hun geweer en samen gaan we op de foto, ik vraag of ik het wapen niet mee kan nemen naar Pakistan, maar helaas moet ik het weer inleveren. Als tegenprestatie eten we in het hotel en moeten echt voor alles betalen. Elk bordje wat je van het salade buffet haalt wordt apart berekend en aan het einde van de rit zijn we 18 euro per stel kwijt en dat is erg duur voor Iraanse begrippen. Het eten was redelijk maar niet meer dan 5 euro waard, maar we klagen niet en betalen gewoon ( na een onderonsje en uitleg van de kassier ). Het is veilig hier en dat is ook wel wat waard.

Na het eten, typen we nog snel even het verslag en gaan dan slapen, want morgen vroeg om half 6 willen we Bam gaan bekijken en dan in een ruk door naar de grens, die om 16.00u sluit.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2007-08-26 (3908 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.10 Seconden