Welcome to Een reis rond de wereld

Travel now and work later

Hoofdmenu

Translate to any language, choose your language here above..Reisverhalen
Wereldreis op datum:
2009

Wereldreis per land:
Favoriete links


Terugblik op.. (pdf)


De camperbouw en de dagelijkse bezigheden


Info & materialen


  
20 t/m 27 mei 2007

20 Mei 2007: aan de kust in de bergen een heerlijk straf koel windje 28 graden.
 

“De overnachtingplaats”


Samen met Daniel en Ester uit Zwitserland ontbeten, waarbij we ondertussen bezoek kregen van 2 kleine biggetjes. Het waren net 2 kleine hondjes, want ze waren speels en schooiden om eten. Een half uurtje later kwam de eigenaar ze halen en toen hij riep liepen ze als trouwe viervoeters achter hem aan.
 


Ondertussen kwamen er ook nog 2 Italianen uit Venetië aangereden en die hadden zeer veel interesse in onze camper, dus even rondgeleid en ze praatten gelukkig goed engels, dus converseren met hun was geen probleem. Na alles ingepakt te hebben en afgewassen zijn we met beide wagens beneden naar het strandje gereden om vervolgens in een uur naar de vuurtoren te wandelen. Dit is het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Europa en de omgeving waar hij staat heet Mani. Een gemoderniseerd ding, die toren, zonnepanelen voeden via accu’s de verlichting van de toren en er komt verder geen man meer aan te pas.Bij de toren werden we in het Nederlands aangesproken door een man die eruit zag als een jaren 60 hippie, hij was Grieks en had 14 jaar in Nederland gewerkt. Hij had ook al heel de wereld gezien en had een vlotte babbel. Teruggekomen bij de parkeerplaats hadden we allemaal flinke honger en hebben nog gezellig met z’n vieren uit gegeten in een eettent die vlak bij de parkeerplaats was. Daarna afscheid genomen van Daniel en Ester en toen met koude motor de berg op en als hij koud is heb je helemaal geen power, dus even gestopt, handrem aan en de lage giering ingeschakeld om boven te komen. Na tien minuten was de motor goed warm en ging hij weer in hoge giering als een volleerde berggeit de passen over. De Landrover van de Zwitsers haalde luid toeterend ons in en we dachten die zien we niet meer terug. Maar 10 minuten later stonden ze op een parkeerplaats te wachten tot wij langskwamen om nog een keer te zwaaien.

Wij zijn naar het noorden gereden en na een uurtje of 3 moesten we water en Diesel tanken het was wel niet een echte goedkope pomp maar we wilden het risico om zonder diesel te komen staan niet nemen. Bij de pomp stonden een paar oude mensen met een scooter uit Duitsland en we raakte aan de praat, soms wel een paar keer alles herhalen want hij was zwaarhorig en na een paar minuten pakte hij zijn gehoorapparaatje uit zijn zak, stopte het in zijn oor en toen ging het beter. Hij vertelde me dat hij om rust te hebben van het gekwebbel van zijn vrouw hij dat hoorapparaat vaak uitdeed ...

De tanks waren weer vol en een weekje zijn we weer voorzien, en net toen we klaar waren om weg te rijden werd er aan de deur geklopt, wie zou het zijn??? Er zijn maar twee wegen richting het Noorden en via een omweg waren Daniel en Ester toevallig op dezelfde weg uitgekomen. We besloten om samen een camping op te zoeken want Ester wilde douchen en we hebben aangeboden dat bij ons te doen maar ze wilde niet tot last zijn.

Via een boek een camping gezocht en die zou volgens Daniel nog wel een 3 kwartier rijden zijn, dus zij reden voor en wij rustig ook richting de camper, maar na 500 meter zagen we al een camping met dezelfde naam, We zijn naar binnen gereden en zagen geen landrover, de eigenaar van de camping met zijn nors gezicht vertelden we dat we de camping nog even zouden verlaten om op de doorgaande weg te wachten op vrienden. We keerden de truck en raakte een laaghangend dakje wat voor ons niet zichtbaar was, maar zonder schade en met een chagrijnige blik van de eigenaar verlieten we de camping. We dachten dat er voor het stadje 2 campings op de kaart stonden, dan Gythio, en dan nog 3 campings en dat we achter het stadje, wat 15 km verder lag, moesten zijn, wel vreemd zouden er twee campings met dezelfde naam zijn?

We hebben 40 km gereden maar er kwamen geen campings meer en toen we terug reden kwam Daniel ons tegemoet, de camping bleek niks te zijn en wij hadden onderweg mooie strandjes gezien waar we via een zandpad konden komen dus samen weer 30 km terug gereden. Het eerste strandje was niet toegankelijk voor ons, te veel bomen die vlak langs en boven het pad stonden. Ik ben samen met Daniel in de landrover alles wezen verkennen. De tweede leek perfect, een mooi kiezelstrand, we reden over het pad en na 5 minuten kwam Daniël terug hij had zich bijna vastgereden in de kiezels, hij heeft volgens mij ook niet echt de goede banden voor extreem terein. Ik durfde het wel aan om over het strand te rijden maar er lag zo veel shit ( letterlijk) dat het uitzag als het paradijs maar stonk als de hel.

We waren langs een pad gekomen wat naar een kerkje leidde ongeveer 100 meter van de weg en dat slaapt in de landrover beter, de tent laat alle herrie door. We stonden helemaal alleen op een klip die uitzicht bood over de baai en de zee. Daniel vond onze stickers met vlaggen super mooi en omdat we toch van elk land 2 stickers over hebben heeft susan van alle landen van de wereld een sticker aan hun gegeven. Daniël vertelde ons dat hij een rot gevoel had toen we vanmorgen wegreden en hij gestopt was om ons nog een keer langs te zien komen, de tranen stonden in zijn ogen toen we voorbij kwamen vertelde hij, zo graag wilden zij ook de wereldreis gaan maken. Hij vertelde ons dat hij nu met Ester de afspraak had gemaakt om in 2010 te vertrekken en alles achter te laten in Zwitserland, eerder was onmogelijk vanwege de belachelijk hoge alimentatie die hij moest ophoesten voor zijn ex. Hij was gek van zijn landrover en ook van de truck, hij wilde alles weten, waar we de truck vandaan hebben, de bouw, gewoon alles.

Ik heb hem verteld dat Hugo van Expeditievoertuigen dat ding had gemaakt en hij gaat bij terugkomst die bellen om Hugo een truck te laten bouwen of om te proberen om de truck van Hugo te kopen. Iedereen is dol enthousiast van de kwaliteit en afwerking van de opbouw en bv de lier, bagagebakken enz enz.  We zijn samen met Daniël en Ester in onze Daf naar het dorp gereden om uit eten te gaan, meteen een test om te kijken of we met 4 personen ons kunnen verplaatsen in de truck en dat ging perfect, een beetje schommelig achterin maar de dames hebben het heelhuids overleefd.

Daniël heeft het eten betaald en wilde niet dat wij een deel betaalden, dat was voor de stickers en het eten van de avond ervoor wat Susan had klaargemaakt vertelde hij en dat was eigenlijk niet de bedoeling maar we waren er natuurlijk wel blij mee. Dit was de eerste keer echt Grieks en het smaakte echt top. Toen we terug kwamen bij het kerkje, wat van de weg af niet te zien was, stond daar de landrover en nog een pick-up???? Ik had meer als 500 watt verlichting aan en ineens zagen we 2 koppies omhoog komen uit de pick-up, de twee dachten alleen te zijn en lagen te heikneuteren. Dus snel het licht uit, de camper geparkeerd en de douche in om te gaan slapen. Volgens Daniel kon de pick-up aan de andere kant ook van de parkeerplaats af rijden maar dat ging dus niet en na een half uurje werd er getoeterd omdat ze het parkeerterrein wilden verlaten, met een rood kleurtje op hun wangen probeerden ze langs onze camper te komen. Daniel was al gaan kijken een loodste de pick-up langs onze truck. Eindelijk hadden we rust en konden we gaan slapen. We merkten dat het water slechter wegliep de laatste week en dat uit de overloop van de afvoerpomp water kwam, ik dacht dat dit kwam omdat we steil de bergen omhoog waren gegaan maar het bleek dat de pomp niet meer werkte en dat het afvalwater dus niet meer in de tank kwam maar onder de auto.


21 Mei 2007: onbewolkt en 29 graden voor de middag en zwaar bewolkt en 24 graden na de middag, maar gelukkig droog

Vanmorgen waren Daniël en Ester al vroeg wakker, Daniël had een rot gevoel want hij had gisteren avond achteruit tegen een boom gereden en nu zat er een deuk in de achterdeur zodat er speling zat tussen de fietsendrager en de deur en dat gaat rammelen. Ik moest toch de vuilwaterpomp herstellen, dus de garage open om mijn gereedschap te pakken, al lachend zei Daniel dat ik een garage kon beginnen met alle onderdelen en gereedschappen die ik bij me heb. Maar die kwamen nu wel goed van pas. Daniel begon aan het herstellen van de deur en ik aan het demonteren van de pomp, de pomp was heel eenvoudig los te maken en die was echt klef, helemaal onder de glibberige zooi net als normaal in een chiffon van een wasbak. Ik heb de draden van de pomp door moeten knippen om hem buiten de auto te kunnen reinigen en zelfs een balkje met de slijptol iets in moeten korten. Gelukkig had ik stekkers en contrastekkers bij me van de zonnepanelen en die kon ik nu mooi gebruiken om de pomp demonteerbaar te maken zodat ik hem nu elke maand schoon kan maken. Na het vervangen van een zekering en alles weer gemonteerd te hebben werkt ie weer perfect. Nu nog even snel ontbijten en dan weer verder richting het noordoosten van de Peloponnesos, naar Mystras.

Het pad was smal en de doorgang een halve cm, te laag aan 1 kant dus schampte het dak net een stukje pleisterwerk van de rand van het kerk. Het maakte zelfs geen geluid dus hadden we geen schade maar toch wilde ik dat even kontroleren. Langs de weg gestopt en een rots omhoog geklommen om even de zonnecollectoren te bekijken maar we hadden geen schade.
Het laatste stuk was de brandstof veel duurder als de plaats waar we de eerste keer hadden getankt. Toen 89,9 en nu overal rond de 1,03 of zelfs nog duurder. We hadden hem gisteren voor 96 cent vol laten gooien en de eerste 50 km was dat echt het goedkoopste, nu kwamen we langs een benzinestation waar de diesel nog maar 90 cent was en dit hadden we nog gemakkelijk kunnen halen zonder de dure diesel te tanken en dat was dan toch weer 9 eurocent goedkoper geweest, aangezien we 5 maal per maand tanken was dat 2x uit eten geweest ... maar ach soms moet je daar niet over nadenken.

We staan nu bij de Lidl om boodschappen te doen en raar maar waar we hebben in Nederland bij de Lidl 20 liter olie gekocht omdat de prijs super goedkoop was en die verkopen ze dus hier ook, bij de benzine station voor de zelfde type olie betaal je 15 euro per liter en nu 14 euro voor 5 liter. De Daf is niet echt modern en mag volgens de manual elke 400 km een liter olie gebruiken, maar dat verbruikt hij bij lange na niet, maar het hangt wel af van de kracht die hij moet leveren. Hier gaat het berg op en af en dan gebruikt hij elke 800 km 1 liter maar als we op vlakke wegen rijden moet er elke 1200km een litertje bij. We hadden 20 liter bij ons en nu nog eens 15 extra gekocht dus 35 liter brengt ons gemiddeld 35000 km verder en dan zijn we vermoedelijk wel in Thailand of verder.

Vandaag ga ik vetten, 2 cheesburgers van de Lidl, lekker klef en vet. Bij aankomst in Mystras, waar we het kasteel gaan bekijken,.kwamen we langs een camping en besloten we daar een nachtje te blijven zodat we met de quad hier de bergen in kunnen gaan. Het was nu 4 uur en donkere wolken hingen aan een kant boven de bergen. Snel de Quad uitgeladen en de berg op gereden. Wat een uitzicht, ruwe en steile rotsformaties waar kastelen en kloosters op gebouwd zijn. Om half 5 stonden we boven bij de ingang van het fort. Snel de Quad aan een paal gemaakt met het megaslot en toen naar binnen. Bij de kassa tien euro voor ons tweeën betaald en toen uren geklommen van boven waar het fort stond weer naar beneden waar 3 kerken staan uit de 14e eeuw, het fort stelde eigenlijk niet zo veel voor maar de kerken waren erg mooi, vele originele fresco’s sierden de wanden van de kerk.

er was ook een museum waar een kerk aan vast zat en die was nog helemaal intact. Om 19:30 ging het allemaal dicht en omdat de wolken dreigend boven ons hingen zijn we maar snel naar de camping teruggereden, Nog snel even getankt en zonder een druppel water op ons koppie te hebben gehad waren we weer in ons huisje. Er stonden voor de verandering nog een paar Nederlanders en al snel kwamen we aan de praat met twee gezellige mensen uit Nijverdal. Caroles (Co) en Ria gaan met hun camper 5 maanden reizen eerst naar Griekenland en daarna naar Noorwegen. Co heeft voor deze mega vakantie vanaf 2004 al zijn vakantie dagen opgespaard ( perfecte werkgever!) We hebben tot laat staan te praten en spraken af eerst even te gaan eten en daarna een drankje te komen drinken. Ik had alleen niet in de gaten dat het ondertussen al 21:00 uur was, maar beloofd is beloofd en we zijn rond 21:30 even op de thee gegaan. Uren hebben we zitten praten. Super gezellig maar de ogen werden zwaar en rond 23:45 waren we weer terug in de camper.


22 Mei 2007. Voor de middag zonnig en na de middag bewolkt en regen tijdens de rit.

Vanmorgen de Quad weer ingeladen en alle vuilwatertanks en wc geleegd. Ook de slang aangesloten en de watertank gevuld en het vullen ging hier erg snel, te snel eigenlijk. Ik stond met Caroles (co) te praten en het watr liep lekker in de tank en daarna eer via de ontluchting weer uit, ja je moet een beetje je hoofd er bij houden maar geen schade en nu zeker een volle tank. De Duitse buren kwamen ook nog een praatje maken en na een kopje thee zijn we om 13:00 uur op weg gegaan. Bijna iedereen op de camping komt even een praatje maken. Er stond nog een Nederlands stel met een camper maar die draaide hun hoofd om als ze ons of de andere camping gasten zagen. Volgens Co waren dat mensen die niet op een camping thuishoren maar meer in een hotel en daar heeft hij helemaal gelijk in. De meeste mensen gaan naar een camping omdat je zo gemakkelijk andere mensen leert kennen een uitzondering daar gelaten.Na een uurtje rijden over relatief vlakke wegen kwamen we in de bergen. We kunnen er omheen rijden over de grotere wegen maar wij vinden het mooier om dwars door de bergebn te rijden en daar kregen we geen spijt van. In zijn 2 kropen we omhoog tot 1350 meter en het uitzicht was echt spectaculair.


Ik heb geprobeerd om te laten zien hoe steil het is maar op de foto’s is dat niet te zien, op bovenstaande foto was de stijging 15% en op de foto lijkt het wel een klein heuveltje. Volgens de navigatie was het zelfs 22 graden stijging. Een stukje 185 liter op 100 km !!! De Daf zuipt dan meer als zijn baasje, daar is nu trouwens wel weinig voor nodig want de laatste drank voor mij was een jaar geleden en ik mis het ook niks. Zodra de Daf in zijn tweede versnelling moet gaat het echt stijl de lucht in, gelukkig dat de Daf tijdens het dalen geen brandstof meer verbruikt zodat het gemiddelde verbruik in de bergen rond de 28 liter per 100 km is.

Heel af en toe reden we een dorpje binnen en dan was het even goed opletten omdat het zo smal en laag is maar overal komen we tot nu toe door. Kees onze rij instructeur kan trots op ons zijn, en wij op hem. Hij heeft ons volgestopt met praktijk ervaring van uit de tijd dat hij nog chauffeur was en dat komt goed van pas. 


Alle mannen zwaaien vriendelijk als we langskomen de vrouwen niet. Net of ze dat niet mogen. Boven op de bergpas kwamen we nog een kudde geiten tegen met hun herder. Alles liep gewoon los en de pas geboren geitjes waren de enige die achter een hek stonden. Achter ons zat al een tijdje een andere Nederlandse camper die natuurlijk dacht laat ik hun maar achterna rijden die weten de weg wel. Op een gegeven moment reden we een dorpje in en miste we een wegbewijzeringbord dus kwamen we midden in straatjes terecht die nog geen 2 meter 70 breed waren, we reden een zijweg in Susan liep even terug naar een pleintje om een bord te zoeken, de andere Nederlanders stopten ook en wilde proberen gewoon door te rijden maar na een paar minuten kwam de vrouw zeggen dat we beter om konden draaien want het werd te smal en de bochten te klein. De andere weg was inderdaad stukken beter en weer gingen we door de bergen alleen nu omlaag. Voor ons reed een heel oude vrachtwagen die met wol was geladen en die met 30 naar beneden ging, na een kwartiertje stopte hij om ons voorbij te laten maar ik vond het wel lekker relaxend om achter hem aan te rijden. Zo zie je nog eens wat met deze snelheid. Om kwart over 5 vonden we een mooi plekje om te staan voor de nacht, vanuit het bed kijken we over de zee en recht in een baai. Dit zou een mooie plek zijn voor een huisje.


Wo 23 Mei 2007 zwaar bewolkt maar wel droog.

Omdat de zon niet schijnt hebben we ook geen zonne-energie dus werd het tijd om de generator eens te testen, De Daf kan de accu’s ook weer opladen maar we hebben de generator niet voor niets gekocht. Dus knoppie drukken en meteen sloeg hij aan en met een zachte brom op de achtergrond werden de accu’s met 75 ampère geladen. Na een uurtje zouden de accu’s weer helemaal vol zijn . We hadden al problemen gehad met de koeling van de generator, na een kwartier gebruik was hij al uitgevallen door oververhitting omdat de inbouwer het niet goed had gedaan, De waterslangen bevatten alleen maar lucht en dat koelt niet. Dus ben ik maanden terug naar de fabriek geweest die hem hersteld hebben. Nu was het weer prijs na 35 minuten stopte de generator met de melding dat de dynamo te heet word en dat stinkt. Ik was nog buiten wezen voelen of alle slangen warm werden en dat deden ze dus ging er wel koelwater doorheen. Hier worden we wel ziek van, koop je de duurste generator en hebben we hem nog niet kunnen langer als 35 minuten kunnen gebruiken. Zo dadelijk ga ik even een email sturen naar de fabriek om achter een adres van een dealer te komen hier in Griekenland.

We hebben vanmorgen Mastervolt gebeld en weten dat er een goede oplossing komt. Ook hebben we vanmorgen de e-mails en het gastenboek gelezen, echt leuk dat er zo veel mensen de website bekijken. Wat ik heel leuk vond was dat Wendy en Dennie, de dochter van de zus van mijn ex ook iets leuks in het gastenboek had gezet, jaren geen contact gehad en dan is het toch leuk dat ze je niet vergeten zijn.

De site wordt erg druk bezocht er zijn dagen dat we meer als 1200 bezoekers per dag hebben, sterker nog een maal hadden we zelfs 1175 bezoekers per uur!!! Het kost best wel wat tijd om de site elke dag bij te houden en niet te vergeten veel geld om via onze satelliet unit alles te verzenden maar als er zo veel mensen kijken is dit zeker de moeite. We updaten nu elke 4 dagen de website en we zijn per dag ongeveer anderhalf uur bezig om te verhalen te typen en de foto’s toe te voegen.

We hebben ook een cursus Thai, Spaans en Portugees bij ons en daar hebben we nog weinig tijd voor gehad. We hebben het nog drukker als thuis. Maar dan wel leuker druk. We hadden ook verteld dat Italië zo een tering zooi was, overal huisvuil langs de wegen. Nu zagen we op tv de reden. Het huisvuil kunnen ze niet meer verwerken en wordt niet meer opgehaald omdat ze het nergens kunnen dumpen. Op het journaal vertelde ze dat dat alleen in Napels was maar wij zagen dat bijna overal in het midden en zuiden van Italië.

Hier in Griekenland maken de mensen er ook een rommeltje van ze gooien hun vuil gewoon van een berg maar vergeleken bij Italië is het hier heilig. De dorpen en steden zijn redelijk schoon maar in de natuur dumpen de mensen hun rommel ver weg van hun huis. De toeristen maken er ook een rommeltje van, gebruiken de bosjes bij de parkeerplaatsen als openbaar toilet en overal zie je wc papier in de bosjes hangen. Ook staat iedereen raar te kijken als je het water in de vuilwatertank ( wat echt stinkt naar rotte eieren ) netjes in een jerrycan laat lopen en die daarna leegt in de wc.

De meesten zetten gewoon 's-nachts hun afvoer kraan open en laten al hun stinkende zooi de grond in lopen. Morgen zijn ze toch weg dus wat maakt die stank uit!! Echt erg. Vandaag gaan we naar Mycene in het noord oosten van de Peloponnesos en dan weten we nog niet of we Athene aan doen, aan de ene kant wil ik het graag zien aan de andere kant is het een grote en veel te drukke stink stad. We zien wel hoe het uitpakt.

Vanmiddag hebben we het theater van Epidaurus bezocht, dit theater wat gebouwd is de 4e eeuw voor christus wordt nog steeds actief gebruikt voor theater voorstellingen.
Ook het Museum hebben we bezocht maar dit was verre van spectaculair, misschien hebben we te veel musea bezocht en allemaal komt het op het zelfde neer.
We werden aangesproken door een Frans stel die hadden onze gele nummerplaat gezien en aangezien de fransen dezelfde kleur hebben dachten ze dat we Fransen waren, hele watervallen Frans passeerde de revue en dat werd snel minder toen we vertelden dat we alleen Engels spraken. Maar ze probeerden toch een gesprekje aan te knopen in het Engels wat niet mee viel. Maar met handen voeten kwamen er wel uit.Hele bussen met toeristen werden hier gedropt en dat in het voorseizoen. Ook zagen we een hondje wat probeerde een kleurtje te krijgen in het zonnetje, midden in het theater lag hij zoals de vrouwtjes in Amsterdam te genieten. Of zou hij iets bij hebben willen verdienen?.
 
Op weg naar Mycene kwamen we door Naflio waar een mooi kasteel en fort zijn. Buiten dat waren er bergen toeristen zodat het plaatsje zijn romantiek heeft verloren. Onderweg kwamen we in de bergen nog een herder tegen met zijn geitjes en natuurlijk zoals elke dag vele kerken.
 
We waren nog verder gereden naar Mycene waar mooie graven en ruïnes te zien zijn. Toen we daar aankwamen was het al te laat en we konden geen overnachtingplaats vinden en omdat we toch al zo veel omgevallen stenen ofwel ruïnes hadden gezien besloten we om een stuk door te rijden richting Athene. We reden de snelweg op richting Athene en om 19:00 uur waren we kapot en stopten we bij en benzinestation langs de autobaan om te overnachten. We waren nu maar 25 km voor Athene dus morgen is het nog maar een klein stukje rijden.
 

Do 24 mei 2007: bewolkt en regen 21 graden.

‘s Morgens al vroeg vertrokken richting Athene en toen we dichter bij de grote stad kwamen zag alles echt blauw van de smog. Ik had moeite om te ademen en zelfs Susan zag het niet zitten om de stad in te rijden en hier een paar dagen te blijven. Dus we besloten om Athene te laten voor wat het was en verder te rijden richting Delphi. De tol is hier hoog, 21 euro voor een klein rot stukje. Overal betalen we als camper maar dat kennen ze hier niet en betaal je voor een truck en dat is 4x duurder dan een auto. Rond 15:30 kwamen we aan bij het osios loucas klooster en op de weg daarheen hadden we ook al een mooie overnachtingsplek gevonden.

Het regende een beetje en we konden gelukkig schuilen onder de bomen van de tuin die bij de ingang van het klooster was. Om 16:00 uur opende het klooster zijn deuren en vele mensen stonden al te wachten om een blik naar binnen te werpen, Het klooster is gebouwd in 1011 na Christus en is nog in perfecte staat. De kerk kun je gratis bekijken alleen voor het museum moet je betalen. Maar omdat we al zo veel musea hadden gezien besloten we om het alleen maar bij de kerk en klooster te houden.
 De kerk zit vol met gouden mozaieken en marmer.
Na het aansteken van een echt kaarsje en niet zoals we in Italië hebben gezien, geld in het gleufje stoppen en dan mag je een schakelaartje omzetten zodat er een nep kaarsje gaat branden (op stroom), zijn we nog een rondje om het klooster gelopen en richting onze overnachtingplaats gereden. We stonden op een stuk grond in de bergen een beetje achteraf en langs de weg die van het klooster naar het dal gaat. Om 19:00 uur gaat het klooster dicht en wordt de weg niet meer gebruikt. Dus heerlijk rustig met een mooi uitzicht op het dal.

We stonden redelijk schuin naar voren zodat we in ieder geval met ons hoofd hoger lagen dan de voeten. Susan ging koken en tegelijk de Bold en the beautifull kijken op sbs6 en een van de pannen wilde alle aandacht en toen die even geen aandacht kreeg besloot de pan om aandacht te trekken door van de kookplaat te glijden. Met een smak knalde de pan op de vloer en alles zat onder het gehakt en de olie. Het gehakt afgespoeld en terug de pan in gegooid zodat we toch heerlijk pasta hebben gegeten met gehakt en saus.

Elke keer als ik uit de wc kwam gleed ik van zelf naar het zitgedeelte, lekker al die olie. Je maakt alles schoon en toch blijft het glad. Na het eten een keer vroeg gaan slapen. Heerlijk koel hier ’s avonds in de bergen alleen zat er een mug binnen die heel de nacht de tijd heeft gehad om ons op de meest intieme plaatsen verrot te steken. Helaas voor de mug kan deze het niet meer na vertellen omdat hij klem kwam te zitten tussen de vliegenmepper en de wand maar wij zullen nog dagen aan hem denken als we zitten te krabben.


Vrij 25 mei 2007: bewolkt maar gelukkig droog en 19 graden.

We hebben heerlijk genoten van de goede nachtrust en dus uitgerust kunnen we weer op weg naar de volgende plaats. Het wordt vandaag Delphi wat 35 km verderop ligt.
De weg is echt top, breed en nieuw geasfalteerd zodat het rijden een genot is. Een paar km voor Delphi waren er langs de weg grote parkeerplaatsen waar de toeristenbussen al stonde te wachten. We reden door en langs de weg in de buurt van de ruïnes en museum stonden zo ver je kon kijken auto, bussen en campers geparkeerd. Wat moet dit worden in het hoogseizoen?. We vonden net na Delphi een mooi plaatsje voor de camper en zijn een half uurtje terug gelopen richting het museum. Na het betalen van 9 euro pp zijn we eerst het museum gaan bekijken, alles netjes verzorgt maar we hebben al zo veel musea bezocht dat dit echt de laatste is. Het zonnetje was weer gaan schijnen en al zwetend liepen we door de ruïnes van Delphi die op een heuvel liggen dus weer klimmen. Er staat nog redelijk wat overeind hier in Delphi zodat je een goed idee krijgt hoe het er vroeger uit moet hebben gezien.
 
Omdat Delphi in de bergen ligt is het uitzicht spectaculair. De wolken hingen laag en omdat wij boven de wolken zaten leek het net of er tapijt watten tussen de bergen hing. Toen we door het stadje liepen zagen we een internet café en we besloten even naar binnen te gaan om onze site en gastenboek te gaan bekijken. Ook hebben we de site van ctjansen.nl en trottermoggy.nl even bekeken en de reisverhalen gelezen.

Tijdens onze zoektocht naar een leuke overnachtingplaats kwamen we langs de brug die noord/west Griekenland verbindt met de peloponnesos wij hebben deze niet gebruikt en ruim 400 km gereden terwijl het via de brug in 3 km kan.Na de brug zagen we een bord waarop de plaats stond waar we heen wilde gaan, de weg was smal maar daar door laten we ons niet meer tegenhouden. Na een km of 10 kwamen we in een dorpje waar de weg dwars doorheen ging. We kwamen bij een pleintje en toen een haakse hoek waar wij onmogelijk door heen konden. Toch nog een poging gewaagt en toen maar achteruit terug en omgedraaid.Toen we weer terug kwamen op de plaats waar de wegbewijzering stond bleek dat we 30 meter verder hadden moeten rijden en daar af hadden moeten slaan. Deze weg was 3x zo breed en zo zie je maar als je niet goed oplet kom je hier niet ver.

Rond 19:00 uur besloten we de bergen in te rijden en daar vonden we een prima overnachtingsplek. Alle mensen kijken hun ogen uit, een truck zie je hier zelden zeker omdat we de laatste 10 km in zijn 2 de berg op sukkelden.

Heerlijk die rust hier ’s nachts en ook de afkoeling doet goed, als het warm is slapen we koel door de airco maar zonder het geluid van dat ding is het toch relaxter en wordt je ’s morgens gewekt door het fluiten van de vogels. Die geluiden hoor je niet als de airco aan staat.


Za 26 mei 2007: half bewolkt en 21 graden na de middag trokken de wolken weg en werd het •• 25 graden

Vanmorgen rond 10 uur vertrokken richting ioanina waar we tegen 15:00 uur hopen aan te komen. De weg is rustig door dat het nu weekend is en er geen of heel weinig vrachtwagens rijden. De weg waar we op rijden is op de kaart een rode weg dus redelijk en gaat deels door vlakke stukken aan de kust en deels door de bergen.De weg ging over de hoogste berg van Griekenland, en tijdens onze tocht kwamen we zelfs langs ski liften. Het hoogste punt was 1690 meter en de steilste helling 21 graden.

Nu rijden zelfs de grote trucks en bussen niet veel sneller dan wij, omhoog scheelt het maar tien km per uur en naar beneden gaan we even snel. Overal waar de trucks en bussen ziet rijden hangen er tientallen wagens achteraan die graag willen passeren maar zich toch wel even inhouden op deze steile hellingen waar je weinig rechte stukken hebt, na elke onoverzichtelijke bocht komt er weer eentje recht uit rijden en inhalen is hier bijna onmogelijk. Soms zie je een bus en andere bus inhalen en knijp je je billen bij elkaar of het wel goed gaat. Voorral de toeristenbussen rijden als gekken en dat terwijl de stadsbussen langzaam de bergen op en af rijden. Deze mensen doen dit elke dag en weten wat kan en niet kan en dat in tegenstelling tot de chauffeurs van de toeristenbussen die gaan echt een heel stuk sneller de berg op en af en halen in op plaatsen waarvan ik denk dat het onmogelijk is. Maar tot nu toe ging het telkens goed.Rond 13:00 uur zijn we in de bergen gestopt om iets te eten, een lekker soepje wat we gekocht hadden in Oostenrijk en gebakken appel schijfjes met kaneel. Vandaag het eerste sanitaire probleem gehad ik wilde een scheetje laten en dat was een misser dus hebben we voor de waszak weer een extra onderbroek, laat ik jullie de details maar besparen. We hebben ook de kosten weer ingevoerd in Excel en kwamen tot de ontdekking dat Griekenland goedkoper is dan Oostenrijk en Italië.
Tot nu toe hebben we gemiddeld per dag het volgende uitgegeven.
 

(bedragen in euro's)Eten Diesel Benzine Daf Quad Entrees Logies Diversen Totaal
Oostenrijk 220,32 488,66 26,55 75,08 359,81 70,40 44,20 55,20  1.340,22
Italië 266,99706,9518,204,000,00104,00315,20 385,90  1.801,24
Griekenland 227,97242,007,1848,970,0088,00 79,00 25,00 718,12
Totalen 715,28 1.437,6151,93128,05359,81262,40 438,40 466,10 3.859,58

Oostenrijk was het duurste omdat we daar maar 2 weken zijn geweest en als Griekenland zo door gaat zal dat het goedkoopste land worden met ongeveer 1400 euro per maand de 718 euro is namelijk voor precies 2 weken, vakantie houden is dus met de Truck stukken goedkoper dan normaal met het vliegtuig en eigenlijk op de diesel na even duur al gewoon leven in een huis in Nederland. De diesel jaagt de maandelijkse kosten omhoog maar die kosten zullen straks sterk zakken na Turkije omdat de diesel prijs in Azië ongeveer 35 cent per liter is. Ook de kosten van Logies hebben we straks niet meer omdat er geen campings meer zijn en ik moet zeggen dat het ons prima bevalt om zo maar ergens te gaan staan. Vanavond gaan we wel nog een paar dagen op een camping staan om de generator te repareren en de was te doen, aangezien de camping prijzen naar een redelijk bedrag gaan van +- 10 euro per nacht is dit goed te doen.

Het is nu 18:00 uur en we rijden een dorpje in aan de voet van Meteora.In eerste instantie hadden we een plaats waar we onze kont niet konden keren maar we besloten eerst eens even de camping te gaan bekijken. We liepen over de camping en zagen een mooie plek waar direct langs de camper een wateraansluiting en een dumpplaats was voor vuilwater.

Susan is even op dat plekje gaan staan en ik ben de camper gaan halen. Heel de camping liep leeg om te zien wat daar voor groots aankwam en raar maar waar de camping is voor 75% bevolkt met Nederlanders. Mensen die met een caravan of camper zijn en samen met de groep dingen gaan bekijken. Dit doen ze met hun eigen auto of soms wordt er een bus geregeld om de mensen naar de attracties of een restaurant te brengen. Kamperen zonder zorgen noemde een man het.

In de avond gezellig zitten praten bij een Nederlands stel die net waren gepensioneerd en genoten van hun vrijheid. Van de Vrouw kreeg ik een zak drop, wat een scheetje he. Susan had verteld dat we Op de drop na Nederland niet miste en nu hebben zelfs weer drop.

Om half 12 hebben we nog even scream 2 gekeken op Veronica en zijn toen om half2 gaan slapen. De films duren natuurlijk niet zo lang maar we hebben al een uur tijdsverschil hier.
Als het bij jullie 23:00 uur is is het hier al 24:00 uur en dat verschil zal alleen maar groter worden de volgende maanden en jaren.

We ontmoeten mijn broer Frank en zijn vrouw Bianca en natuurlijk de kids 4 juli in Turkije en ik hoop dat ze een paar zakken Klene muntdrop mee kunnen nemen.


Zo 27 mei 2007 licht bewolkt en 27 graden.

Vanmorgen heb ik me voorgenomen om de generator te gaan herstellen. Eerst moest het water afgetapt worden en dat koste wel wat moeite. De radiateur van de generator hangt boven de rijplaten en deze moesten dus eerst onder de auto vandaan. Toen de reserve banden voor de quad verwijderd en toen kon ik er al liggend bij. Ik draaide de slangklemmen los de hield een emmer onder de radiator, de slang wilde niet los en met veel wrikken schoot hij ineens van de slangpilaar en was ik dus tot mijn onderbroek nat. Nu was het erg warm maar de vloeistof plakt enorm en voelt niet echt verkoelend aan.

Ik opende de waterpomp in de generator die de vorige keer defect was en deze zag er nu nog perfect uit. Dat was dus minder wat was nu het probleem, opnieuw koelvloeistof, die we zelf bij ons hebben er in gedaan en alles goed ontlucht waarna de generator gestart kon worden.

Hij liep als een zonnetje maar na een half uurtje op 60% belasting hield hij er weer mee op, ac-dynamo temp gaf hij aan. Wat een ellende. Ik heb nu een email gestuurd naar Mastervolt en nu maar hopen dat er in Turkije een service center is anders moet ik een nieuwe generator in laten bouwen van een ander merk want als het straks een week bewolkt is en toch warm willen we graag de airco’s aan kunnen zetten. Ik hou jullie op de hoogte hoe mastervolt dit op gaat lossen en we hebben gekozen voor een dure ( duurste) generator omdat we in Azië ook service willen kunnen krijgen dus nu maar duimen dat het goed komt.

Vandaag doen we verder niet veel meer, eerst nog even douchen want ik ben van onder tot boven zwart van het vet, smeer en koelvloeistof en dan lekker relaxen.


Het is maar goed dat ik best wel wat weet van autotechniek anders was het een probleem geweest om zo een reis te maken.

Hier nog een foto van af de camping, boven op de berg liggen de kloosters Van meteora de ene is volgens mij bekend van een James bond film.
Over een paar dagen zien jullie de foto’s wel verschijnen hier.
 Elke keer als we via de satelliet de e-mails binnen halen is het weer vechten wie ze als eerste mag lezen, Susan heeft vandaag gewonnen en leest en beantwoord de e-mails en ik maak het reisverslag.
 We hadden jullie geschreven over onze vrienden uit Zwitserland Daniel en Ester, nu kregen we vandaag een mailtje met minder leuk nieuws. Toen we de laatste keer afscheid namen van hun zouden zij nog 5 dagen door Griekenland trekken en daarna naar huis gaan. Maar de dag van afscheid was voor hen ook meteen de laatste dag, onder het rijden was er een slang van een oliekoeler losgeschoten en was al de olie uit de versnellingsbak gelopen. Na contact met zijn monteur kreeg hij de tip om 25 km verder naar een dorpje te rijden en daar een garage op te zoeken, hellaas na 10 km een grote knal, rook en stank en heel de bak zat vast.

Al liftend zijn ze naar een dorp gegaan om daar bij een benzinestation een monteur te regelen en die kwam met alleen een tang en kon dus niet veel doen. De auto is toen door 8 verschillende sleepdiensten 250 km verder gesleept naar een Landroer garage. Waarom 8 sleep diensten? Elke dienst sleept tot het einde van zijn gebied en dan moet een ander weer verder enz enz echt klote en hun zeker niet gegund, ze hebben een auto gehuurd en zijn naar huis gereden en de Landrover wordt over enkel weken naar Zwitserland verscheept. Je ziet maar een reis kan zo afgelopen zijn en laat iedereen maar lachen omdat we zo veel gereedschap en reserve onderdelen bij ons hebben maar kleine reparaties kunnen we zelf doen en we hopen maar dat de grote reparaties achterwege blijven.Ik had 15 liter antivries meegenomen om zelf met water te kunnen mengen om zo 45 liter koelwater bij me te hebben. En nu hebben we al een liter nodig gehad dus we zijn er blij mee.Er zou maar een slang scheuren, de slang kun je vervangen maar als het straks in Tibet 40 graden vriest, kun je toch moeilijk gewoon water bijvullen.

Copyright © door Een reis rond de wereld Alle Rechten Voorbehouden.

Gepubliceerd op: 2007-05-25 (5078 maal gelezen)

[ Ga terug ]
Content ©
Volg onze reis online, 5 jaar met de DAF de wereld door


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pagina Rendering: 0.10 Seconden